یک تحلیلگر سیاسی میگوید بیانیۀ وزارت خارجۀ بریتانیا مبنی بر اینکه ائتلاف عربستان سعودی احتمالاً حقوق بشردوستانۀ بینالمللی را نقض کرده است، نشان میدهد که جنگ این ائتلاف علیه یمن غیرقانونی است.
مارک وِبِر، مدیر مؤسسۀ بررسیهای تاریخی در کالیفرنیایِ امریکا در گفتوگو با شبکۀ پرس تیوی دربارۀ بیانیۀ اخیرِ وزارت خارجۀ بریتانیا در قبال جنگ در یمن، اظهار نظر کرده است.
وزارت خارجۀ بریتانیا روز پنجشنبه (31 تیر) و پس از گزارش سازمان ملل در ماه گذشته مبنی بر کشته شدن دستکم 500 کودک در جریان جنگ ائتلاف تحت امر عربستان به یمن، اصلاحاتی بر اظهارات فیلیپ هاموند، وزیر خارجۀ پیشین این کشور وارد کرد.
توبیاس الوود، معاون موریس جانسون، وزیر خارجۀ بریتانیا، اعلام کرد، اینکه هاموند اوایل سال جاری میلادی به نمایندگان پارلمان گفته بود ائتلاف عربستان حقوق بشردوستانۀ بینالمللی را نقض نکرده است، اشتباه بوده و این مقام بریتانیایی باید تأکید میکرده که انگلیس هنوز سندی در این مورد نیافته و احتمال وقوع جرم جنگی وجود دارد.
پرس تیوی: با توجه به اینکه بریتانیا میزان قابلتوجهی تسلیحات به عربستان میفروشد، این بیانیۀ تازه چه تأثیری بر روابط لندن و ریاض خواهد گذاشت؟
وبر: این بیانیۀ وزارت امور خارجۀ بریتانیا تأیید میکند که جهان به طور فزایندهای در مورد نقش خشونتبار و غیرقانونیِ عربستان در جنگ یمن آگاهی یافته است. این بخشی از یک جریان ثابت از افشاگریها و گزارشهای خبری در ماههای اخیر است که تصویر عربستان سعودی در سراسر جهان را تخریب کرده است. مدتهاست که این روند شکل گرفته است.
به عنوان مثال تنها چند روز پیش، انتشار گزارش یک تحقیق در کنگرۀ امریکا که برای مدتها سری مانده بود، نشان داد که ارتباط غیرمستقیمی میان مقامات سعودی و تروریستهای عامل حملات 11 سپتامبر در سال 2001 در امریکا وجود داشته است. این بخشی از مسألۀ سقوط جایگاه عربستان سعودی، غیر قابل اطمینان بودن آن و بی حیثیت شدن ریاض نزد ایالات متحده و بریتانیاست. این مسئله میتواند نظر منتقدانی که خواستار پایان بخشیدن یا دستکم ارزیابی مجدد نقش دیرینۀ امریکا در پشتیبانی همه جانبه از عربستان سعودی هستند را تقویت کند.
پرس تیوی: ما میدانیم که گزارش ماه گذشتۀ سازمان ملل متحد، اولین گزارش دربارۀ جنایات عربستان سعودی و متحدانش در یمن نیست. مستنداتِ مربوط به این جنایات از فروردین ماه سال 1394 (آغاز تهاجم عربستان به یمن) به خوبی ثبت شدهاند. این گزارش تازه، دارای چه ویژگی است که به طور ناگهانی مورد توجه لندن قرار گرفته است؟
وبر: هر چه جلوتر میرویم، انکار این موضوع سخت و سختتر میشود. ماه گذشته بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد، بخشی از فشارهایی را که برای مورد بازخواست قرار نگرفتن پادشاهی عربستان در قبال سیاستهایش وجود دارد، به صورت عمومی مطرح کرد. آنچه عربستان سعودی در یمن انجام میدهد، روز به روز برای مردم بیشتر آشکار میشود. انکار نقش عربستان در یمن و دیگر مناطق از سوی بریتانیا یا هرکس دیگر، بیهوده است.
ماه گذشته، زمانی که سازمان ملل متحد به دلیل تقاضای عربستان، نام ائتلاف سعودی را از فهرست سیاهِ ناقضان حقوق کودکان یمنی خارج کرد، موجی از انتقادات بینالمللی به راه افتاد. اگرچه سخنگوی بان کی مون گفت حذف نام ائتلاف سعودی موقتی است، فعالان حقوق بشر در سراسر دنیا از اینکه نهاد جهانیِ سازمان ملل تحت فشار مالی و سیاسی چنین تصمیمی گرفته است، برآشفتند.
ائتلاف سعودی که حملات مرگبار خود به کشور فقیر یمن را از فروردین ماه سال 1394 و با هدف بازگرداندن قدرت به عبد ربه منصور هادی، رئیس جمهور مستعفی این کشور آغاز کرد، تا کنون با بهرهگیری از تسلیحات پیشرفته و بعضاً ممنوعه همچون بمبهای خوشهای باعث مرگ بیش از 9 هزار و 600 نفر شده است.
در این حملات علاوه بر مرگ هزاران نفر، بسیاری از زیرساختهای یمن از جمله بیمارستانها، مدارس و کارخانهها تخریب و زمینۀ گسترش گروههای تروریستی از جمله القاعده در این کشور فراهم شده است.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.