با وجود مخالفتهای جهانی با استفاده از بمبهای خوشهای، مجلس نمایندگان امریکا رای به لغو ممنوعیت فروش این تسلیحات کشتار جمعی به رژیم آل سعود داده است.
این تصمیم قانون گذاران امریکایی در حالی اتخاذ شده است که محمد بن سلمان جانشین ولیعهد و وزیر دفاع عربستان سعودی هم اکنون در امریکا به سر میبرد و روز چهارشنبه با شماری از اعضای مجلس نمایندگان امریکا در همین زمینه دیداری داشته است.
محمد به سلمان همچنین قرار است روز جمعه با باراک اوباما رئیس جمهوری امریکا دیدار کند.
پیش از این رای گیری، هانک جانسون عضو دموکرات مجلس نمایندگان امریکا و از مخالفان فروش تسلیحات به آل سعود، گفت عربستان سعودی به صورت عمدی غیرنظامیان را با بمبهای خوشهای هدف قرار میدهد.
وی افزود: «اوایل امسال، ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی با بمبهای خوشهای محلههای مسکونی در شهر صنعا، پایتخت یمن را هدف قرار داد.»
این نماینده دموکرات امریکایی افزود: «یکی از ساختمانهای تخریب شده در این حملات، مرکز مراقبت و بازپروری نابینایان النور بوده است که همچنین مدرسهای برای نابینایان داشت. تخریب این مدرسه و زخمی شدن کودکان بسیار ناراحت کننده بوده است.»
عربستان سعودی در حملات خود به یمن که از فروردین 1394 آغاز شده، بارها با تسلیحات ساخت امریکا بازارها، کارخانهها و بیمارستانها را هدف قرار داده است.
واشنگتن با فروش سلاح، همکاری در زمینه آموزشی، پشتیبانی اطلاعاتی و کمک در سوخت رسانی هوایی به جنگندههای ائتلاف تحت هدایت سعودی، در جنگ یمن نقش داشته است. این کشور همچنین در سالهای اخیر میلیونها دلار بمب خوشهای به ریاض فروخته است.
گزارش عفو بین الملل و دیده بان حقوق بشر، نیروهای ائتلاف سعودی در حملات خود به یمن، از جمله بمباران العمار، سنهان، عمران و بندر الحیمه از بمب های خوشهای سی بی یو-105 ، ساخت امریکا، استفاده کردهاند.
مهمات و جنگ افزارهای خوشهای حامل دهها و یا صدها خوشه بمب (بچه بمب) هستند که با اصابت به هدف در منطقهای وسیع که اغلب به گستردگی یک میدان فوتبال است، پراکنده میشوند. بسیاری از این خوشه بمبها اغلب منفجر نمیشوند و محوطه را به یک میدان مین بالقوه تبدیل میکنند.
بمبهای خوشهای به دلیل گستردگی منطقه تحت پوشش خود، تلفات انسانی زیادی به همراه دارند و گاهی اوقات، در صورت عمل نکردن چاشنی آنها، تا ماهها یا حتی سالها بعد نیز میتوانند باعث کشتار غیرنظامیان شوند. فروش این تسلیحات در یک معاهده بینالمللی در سال 2008 ممنوع اعلام شد، اما آمریکا و روسیه از امضای آن امتناع کردند.
افزایش مخالفتها با فروش سلاح به آل سعود
گفتنی است، مصوبه ادامه فروش تسلیحات خوشهای امریکا به عربستان با اختلاف کمی در مجلس نمایندگان امریکا رای آورده است.
این لایحه با 216 رای موافق در مقابل 204 رای مخالف در مجلس نمایندگان امریکا تایید شده است.
به گفته برخی کارشناسان و فعالان حقوق بشر این نزدیکی آراء ضربه بزرگی به روابط واشنگتن و ریاض و همچنین نشانه خوبی در جهت افزایش مخالفت در میان قانون گذاران امریکایی با فروش تسلیحات نظامی به عربستان است.
سانجیو بری مدیر خاورمیانه عفو بین الملل در امریکا در همین رابطه گفت: «تعداد بیشتر و بیشتری از اعضای کنگره از فروش این بمبها به عربستان سعودی که از آنها برای کشتار غیرنظامیان استفاده میکند، خسته شدهاند.»
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.