دهها تن از اساتید دانشگاههای مطرح جهان، با انتشار نامهای خطاب به بان کیمون، دبیرکل سازمان ملل، از اقدام اخیر وی مبنی بر حذف نام عربستان سعودی از فهرست سیاه ناقضان حقوق کودکان انتقاد کردهاند.
73 تن از اساتید برجسته در این نامه، با اشاره به جنایات عربستان در یمن از بان کیمون پرسیدهاند که اگر سازمان ملل وظیفۀ رسیدگی به چنین جنایاتی را ندارد، کدام نهاد بینالمللی، عربستان و همپیمانانش را مجبور به پاسخگویی در قبال این اقدامات خواهد کرد؟
ماه گذشته، دبیر کل سازمان ملل اعلام کرد ائتلاف متجاوز سعودی به یمن را در یک فهرست سیاه سالانه حاوی اسامی کشورها و گروههایی قرار داده است که به طور آشکار حقوق کودکان را نقض کردهاند.
بان کی مون در گزارشی که روز پنج شنبه (13 خرداد) منتشر شد، ائتلاف متجاوز سعودی را در 60 درصد از تلفات کودکان یمن در سال گذشته، مسئول دانست و افزود در حملات ائتلاف سعودی به یمن در سال گذشته میلادی 510 کودک کشته و 667 کودک زخمی شده اند.
اما با لابیگری قوی سعودیها، بان کیمون تصمیم گرفت نام این ائتلاف را از فهرست سیاه ناقضان حقوق کودکان حذف کند.
وی چند روز بعد در واکنش به انتقاداتی که به این اقدام او مطرح میشد، گفت پس از تهدید عربستان سعودی و برخی کشورهای عربی مبنی بر قطع کمکهای خود برای برنامههای بشردوستانۀ سازمان ملل این تصمیم را گرفته است.
اساتید دانشگاه در این نامه با اشاره به گزارشهای سازمان عفو بین الملل از حملات مکرر عربستان به مدارس و استفاده از بمبهای خوشهای علیه کودکان یمنی، به دبیرکل سازمان ملل یادآوری کردهاند که این اقدامات طبق قوانین بینالمللی جنایت جنگی به حساب میآیند.
در این نامه همچنین با اشاره به تهدیدات عربستان درصورت خارج نشدن نام این کشور از فهرست سیاه ناقضان حقوق کودکان آمده است: «حاکمیت عربستان سعودی میداند چگونه از ثروت خود برای تاثیرگذاری بر سازمانهای بینالمللی ناکارآمد همچون سازمان ملل استفاده کنند.»
در ادامۀ این نامه آمده است: «نقض فاحش حقوق بشر در کشوری که تحت محاصرۀ عربستان سعودی و همپیمانان آن قرار دارد، با کمک و حمایت امریکا و انگلیس، به سخره گرفتن حاکمیت کشورها، معاهدات بین المللی بشردوستانه، حاکمیت قانون و مهمتر از همه منطق و سلامت عقل است.»
اساتیدِ امضاکنندۀ این نامه از دانشگاهها و مراکز پژوهشی مختلف از سراسر جهان، از جمله هاروارد، کلمبیا، جورج تاون و پرینستون امریکا، آکسفورد و کمبریج بریتانیا و انستیتوی مطالعات علوم سیاسی و مرکز ملی پژوهش های علمی فرانسه، هستند.
در میان آنان اسامی چند استاد ایرانی نیز وجود دارد.
عربستان سعودی از فروردین 1394 حملات هوایی به یمن را آغاز کرده است که در این حملات علاوه بر مرگ هزاران نفر، بسیاری از زیرساختهای این کشور فقیر عربی از جمله بیمارستانها، مدارس و کارخانهها تخریب شده است.
به گفته منابع یمنی، در حملات مرگبار ریاض به این کشور فقیر عربی تاکنون بیش از 9 هزار و 400 نفر کشته و دست کم 16 هزار نفر زخمی شدهاند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.