منابع دیپلماتیک میگویند عربستان سعودی برای خارج شدن نام ائتلاف سعودی از فهرست ناقضان حقوق کودکانِ یمن در سازمان ملل، تهدید کرد که کمکهای خود را به برنامههای انساندوستانۀ این سازمان قطع میکند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این منابع روز سهشنبه (18 خرداد) اعلام کردند عربستان و متحدانش در ائتلاف سعودی با فشار آوردن بر روی بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل موجبات خروج موقت نام این ائتلاف را از فهرست سیاهِ ناقضان حقوق کودکان فراهم کردند.
به گفتۀ این منابع، عربستان تهدید کرده بود که در صورت محقق نشدن خواستهاش، کمکهای خود را به برنامههای امدادرسانی سازمان ملل به فلسطین و دیگر نقاط، قطع خواهد کرد.
سازمان ملل متحد روز دوشنبه (17 خرداد) در حالی اعلام کرد موقتاً نام عربستان را از فهرست سیاه ناقضان حقوق بشر حذف کرده است که براساس گزارشی که خود این سازمان هفتۀ گذشته منتشر کرده بود، ائتلاف سعودی مسئول 60 درصد از مرگومیر و صدماتی است که سال گذشته به کودکان یمنی وارد شده است.
اما در پی شکایت نمایندۀ عربستان سعودی در سازمان ملل، استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد، اعلام کرد: «دبیر کل که در انتظار یافتههای بررسی مجدد است، فعلاً نام ائتلاف سعودی را از ضمیمۀ گزارشِ یمن حذف کرده است.»
این موضوع خشم گروههای حقوق بشری را برانگیخت. فیلیپ بلوپین، معاون مدیر حمایت جهانیِ سازمان دیدهبان حقوق بشر روز سهشنبه (18 خرداد) با انتقاد از این اقدام سازمان ملل گفت: «حق کودکان یمن بیش از اینها است...دفتر دبیرکل سازمان ملل متحد با تسلیم شدن در مقابل فشار بیشرمانۀ عربستان سعودی اقدامی مشابه با سال گذشته در مقابل اسرائیل صورت داد و ارزش خود را پایینتر آورد.»
خبرگزاری رویترز روز سهشنبه به نقل از یک منبع دیپلماتیک که نخواست نامش فاش شود نوشت، پس از انتشار فهرست سیاه در هفتۀ گذشته، دفتر بان کی مون با تماسهای مکرر از سوی وزرای خارجۀ کشورهای عرب حوزۀ خلیج فارس بمباران شد.
یک منبع دیپلماتیک دیگر نیز به رویترز گفت واکنش عربستان سعودی به انتشار فهرست ناقضان حقوق کودکانِ یمن، «قلدری، تهدید و فشار» و اقدام آنها «یک باجخواهی حقیقی» بود.
این منبع که نخواست نامش فاش شود، همچنین گفت عربستان تهدید کرده بود که در صورت حذف نشدن نام ائتلاف سعودی از این فهرست «مفتیهای ریاض جلسهای تشکیل داده و فتوایی مبنی بر ضد اسلامی بودن سازمان ملل متحد» صادر کنند.
این فتوا میتوانست به قطع رابطۀ کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی با سازمان ملل و قطع هرگونه کمک و پشتیبانی از سوی آنها در برنامههای امدادرسانی سازمان ملل منجر شود.
در واکنش به این خبر، عبدالله المعلمی، نمایندۀ عربستان سعودی در سازمان ملل ادعا کرد ریاض «از تهدید و ارعاب استفاده نمیکند» و عربستان «به سازمان ملل بسیار متعهد» است.
المعلمی پیش از حذف نام ائتلاف سعودی از فهرست سیاه، با وجود تأکید مقامات سازمان ملل بر موقتی بودن این تصمیم، ادعا کرد این تصمیم «غیرقابل بازگشت و بیقید و شرط» است.
وی در جمع خبرنگاران گفته بود: «نام ما به اشتباه در این فهرست آمده بود. ما میدانیم که حذف نام ائتلاف سعودی نهایی است.»
ائتلاف سعودی که حملات مرگبار خود به کشور فقیر یمن را از فروردین ماه سال 1394 و با هدف بازگرداندن قدرت به عبد ربه منصور هادی، رئیس جمهور مستعفی این کشور آغاز کرد، تا کنون با بهرهگیری از تسلیحات پیشرفته و بعضاً ممنوعه همچون بمبهای خوشهای باعث مرگ بیش از 9 هزار و 500 نفر شده است.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.