عادی سازی روابط ترکیه و اسرائیل؛ تناقض بر سر محاصره غزه

کنفرانس خبری بینالی ییلدریم، نخست وزیر ترکیه، در آنکارا، 7 تیر 1395 (عکس از خبرگزاری فرانسه)

آنکارا و تل آویو در حالی از عادی سازی روابط خبر داده‎اند که نخست وزیران ترکیه و اسرائیل سخنانی متناقض درباره ادامه محاصره نوار غزه مطرح کرده اند.

بینالی ییلدریم، نخست وزیر ترکیه، روز دوشنبه ضمن تایید توافق عادی سازی روابط با اسرائیل مدعی شد: «مجموع تحریم‌های اعمال شده علیه فلسطین و به ویژه نواز غزه با رهبری ترکیه تا حد زیادی برداشته شده است.»

وی گفت اولین کشتی ترکیه حامل بیش از 10 هزار تن کمک بشردوستانه روز جمعه عازم بندر اشدود اسرائیل خواهد شد.

ییلدریم گفت: «با این توافق، روند بازگشت روابط به حالت عادی آغاز شده است.»

این در حالی است که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم اسرائیل، که در رم سخن می‌گفت، محاصره نوار غزه را جز «منافع عالی امنیتی» تل آویو عنوان کرد و گفت این محاصره پا برجاست.

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم اسرائیل، در رم پایتخت ایتالیا (عکس از رویترز)

به گفته ییلدریم، براساس این توافق، اسرائیل به خاطر حمله به کشتی کمک رسان غزه عذرخواهی می کند و مبلغ 20 میلیون دلار غرامت به ترکیه پرداخت خواهد کرد.

روابط دو جانبه اسرائیل و ترکیه در تاریخ 31 می 2010 (10 خرداد 1389) پس از حمله کماندوهای اسرائیلی به کشتی ماوی مرمره ترکیه که حامل کمک‌های بشردوستانه برای ساکنان نوار غزه بود، تیره شد.

در این حمله 10 فعال حقوق بشر ترکیه کشته شدند. در پی این حادثه و عدم عذرخواهی مقامات تل آویو از آنکارا، ترکیه در سپتامبر 2010 (شهریور 1389) همکاری‌های نظامی خود با اسرائیل را متوقف و سفیر این رژیم را از آنکارا اخراج کرد.

همچنین انتظار می‌رود ترکیه و اسرائیل سفرای خود را به زودی در تل آویو و آنکارا مستقر کنند.

حماس ارتباطی با توافق ترکیه و اسرائیل ندارد

در حالی که ترکیه تلاش دارد تا با تبلیغ روی موضوع حمایت از نوار غزه، نام فلسطین را در توافق عادی سازی روابط با اسرائیل بگنجاند، دو تن از رهبران جنبش مقاومت فلسطین، حماس، مخالفت خود را با این توافق اعلام کرده و تاکید کرده‌اند که حماس مخالف عادی سازی روابط با این رژیم اشغالگر است.

به گزارش ایسنا، اسامه حمدان عضو دفتر سیاسی و مسئول روابط بین‌الملل جنبش حماس گفت توافق ترکیه با اشغالگران اسرائیلی یک «تصمیم ترکیه‌ای» است.

وی افزود: «حماس ارتباطی با این توافق ندارد و با این توافق موافقت نکرده است.»

همچنین خالد قدومی، از رهبران حماس نیز با بیان اینکه عادی سازی روابط با رژیم اشغالگر خطرناک است مخالفت خود را با این امر اعلام کرده بود.

 

استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.


Press TV’s website can also be accessed at the following alternate addresses:

www.presstv.co.uk

SHARE THIS ARTICLE
Press TV News Roku