رویترز: ریاض راهبرد ایران ستیزی را به خارج از خاورمیانه می‌کشاند

محمد بن سلمان، ولیعهد و وزیر دفاع عربستان سعودی (ردیف جلو، نفر پنجم از چپ) در نشست فرماندهان ائتلاف موسوم به ضدتروریسمِ تحت امرِ سعودی در ریاض، پایتخت عربستان (8 فروردین 1395- عکس از خبرگزاری فرانسه)

براساس یک گزارش به دنبال امضای توافق هسته‌ای میان ایران و کشورهای عضو گروه 1+5، عربستان در عرصۀ بین‌المللی سیاست جدیدی علیه ایران در پیش گرفته است. 

خبرگزاری رویترز روز یکشنبه (16 خرداد) با انتشار گزارشی تحلیلی نوشت عربستان سعودی برای مقابله با آن‌‎چه «بلندپروازهای تهران» می‌داند، دیگر به متحدان غربی خود امید ندارد و در نتیجه تلاش کرده است تا دامنۀ ائتلاف نظامی خود را به خارج از منطقۀ خاورمیانه گسترش دهد.

براساس این گزارش، از اوایل سال گذشتۀ میلادی یعنی از زمان به قدرت رسیدن ملک سلمان بن عبدالعزیز، ریاض تلاش‌های بلند مدت دیپلماتیکی در عرصه‌های اقتصادی، سیاسی و نظامی به کار بسته تا از آن‌چه نفوذ ایران در آفریقا، آسیا و حتی امریکای لاتین عنوان شده است، جلوگیری کند.

روابط ایران و عربستان از چندی پیش، پس از اعدام شیخ نمر باقر النمر، روحانی شیعیان عربستان، اعتراض‌های پس از آن در تهران و حملۀ عده‌ای خودسر به سفارت و کنسولگری عربستان در تهران و مشهد، تیره شد. با وجود محکومیت این حملات از سوی مقامات تهران، ریاض روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع کرد.

خبرگزاری رویترز در گزارش خود به برخی اقدامات اخیر عربستان سعودی برای مقابله با ایران اشاره کرد است که در ذیل می‌آید: 

رویترز بهره برداری ریاض از سازمان‌های اسلامی برای فشار به کشورهای مختلف برای قطع رابطه با ایران و تشکیل ائتلاف کشورهای اسلامی موسوم به «ضد تروریسم» بدون دعوت از تهران را از جملۀ این سیاستها دانسته است که با هدف منزوی کردن تهران صورت گرفته است. 

در این گزارش تلاش ریاض برای گسترش این ائتلاف نظامی که به ضد تروریسم موسوم است و طی بیش از یکسال گذشته به بهانۀ بازگرداندن قدرت به عبدربه منصور هادی، رئیس جمهور مستعفی یمن، این کشور فقیر را با انواع تسلیحات نظامی ممنوعه هدف قرار داده و بیش از 8 هزار و 600 نفر را به کام مرگ فرستاده، در راستای همین هدف ارزیابی می‌شود.

ویرانی‌های به جا مانده از حملات هوایی عربستان سعودی به مناطق غیرنظامی در صنعا، پایتخت یمن (عکس از خبرگزاری فرانسه)

اگرچه ائتلاف سعودی مستقیماً مقابله با ایران را به عنوان هدف خود ذکر نکرده است، اما این ائتلاف شامل مقامات تهران و عراق نمی‌شود.

براساس تحلیل رویترز، یکی دیگر از اهداف تشکیل ائتلاف سعودی مقابله با گزارش برخی رسانه‌های غربی است که اعلام می‌کنند در حالی که ایران و متحدانش در حال مبارزه با تروریست‌های داعش در سوریه و عراق هستند، عربستان سعودی در حال حمایت از تروریست‌ها است.

عربستان بارها از سوی دولت سوریه و برخی سازمان‌های بین‌المللی به حمایت از گروه‌های افراط‌گرا و تروریستی در سوریه متهم شده است.

به گفتۀ ناظران در واقع عربستان سعی دارد با تشکیل این ائتلاف به اصطلاح «ضد تروریستی» پرچم مبارزه با داعش را از ایران بگیرد و خود را پرچم دار مبارزه با تروریسم در منطقه معرفی کند.

گرچه تلاش‌های عربستان برای پیوستن پاکستان به ائتلاف سعودی تا حدی به نتیجه رسیده‌ است، اما مقامات سعودی در مواجهه با مقامات هند، کاری از پیش نبرده‌اند.

ژنرال راحیل شریف، فرمانده ارتش پاکستان در نشست فرماندهان ائتلاف موسوم به ضدتروریسمِ تحت امرِ سعودی در ریاض، پایتخت عربستان (8 فروردین 1395- عکس از خبرگزاری فرانسه)

نارندرا مودی، نخست وزیر هند ماه گذشتۀ میلادی به هر دو کشور ایران و عربستان سفر کرد و اگرچه پس از این سفر، عربستان صادرات انرژی خود را به هند افزایش داد، اما دهلی نو برای ساخت یک بندرگاه در چاپهارِ ایران نیز با تهران به توافق رسید.

در گام دیگر، پس از آن‌که دولت بیروت حملات خودسران را به مراکز دیپلماتیک عربستان در تهران و مشهد محکوم نکرد، عربستان در اقدامی انتقام‌جویانه کمک‌های نظامی خود را به بیروت قطع کرد.

باج‌دهی برای فاصله گرفتن از ایران 

براساس این گزارش عربستان طی سال گذشته روابط خود را با کشورهای حوزۀ امریکای لاتین نیز گسترش داده است. رئیس جمهور زامبیا روز دوشنبه و پس از بیان اظهاراتی ضد ایرانی، در یک سفر رسمی وارد ریاض شد.

عربستان پس از گسترش و تعمیق روابط ایران و سودان در سال 2012 نیز حدود 11 میلیارد دلار در سودان سرمایه‌گذاری کرد و حتی حکم بازداشت بین‌المللی عمل البشیر، رئیس جمهور این کشور را نادیده گرفته و به وی اجازه داد به ریاض سفر کند. 

پس از این تلاش‎ها بود که در ماه ژانویه (دی 1394) خارطوم پس از سال‌ها روابط نزدیک با تهران، روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع کرد. کشورهای جیبوتی و سومالی نیز به تبعیت از عربستان سعودی اخیراً روابط خود را با ایران قطع کردند.

بر اساس سندی که اوایل سال جاری میلادی به دست خبرگزاری رویترز رسید، موگادیشو مدت کوتاهی پیش از قطع ارتباط با تهران یک بسته کمک مالی به ارزش 50 میلیون دلار دریافت کرده بود. 

 

استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.

 

 


Press TV’s website can also be accessed at the following alternate addresses:

www.presstv.co.uk

SHARE THIS ARTICLE
Press TV News Roku