فیلیپین اسنادی را منتشر کرده است که از اقدام چین به ساخت مخفیانه و غیرقانونیِ جزایری جدید در دریای جنوبی چین حکایت دارد.
موضوع اقدام پکن به ساخت مخفیانه جزایر «غیرقانونی» در مناطق کمعمق دریای جنوبی چین در کانون توجه سران کشورهای عضو اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آ. سه. آن) قرار گرفته است.
نشست سران آ. سه. آن، سهشنبه در وینتیان، پایتخت لائوس آغاز شده و همچنان ادامه دارد.
فیلیپین در این نشست اعلام کرد شواهدی مبنی بر ساخت مخفیانه و غیرقانونیِ جزایری جدید از سوی پکن در دریای جنوبی چین به دست آورده است.
پکن چند روز پیش تأکید کرد در مناطق کمعمق دریای جنوبی چین اقدام به ساخت و ساز نکرده است اما فیلیپین، چهارشنبه تصاویری را منتشر کرد که ظاهراً مربوط به کشتیهای چینی در حال حمل ماسۀ لایروبی و دیگر فعالیتهای مورد نیاز برای ساخت یک جزیره مصنوعی در اسکاربورو، منطقه راهبردی در دریای جنوبی چین بوده است.
اسکاربورو تنها 230 کیلومتر با یکی از جزایر اصلی فیلیپین فاصله دارد که در آن پایگاه نظامی این کشور و نیروهای امریکایی قرار دارند.
(موقعیت منطقه راهبردی اسکاربورو در دریای جنوبی چین را در زیر ببینید)
به گفته تحلیلگران امنیتی، ساخت یک جزیره مصنوعی در اسکاربورو میتواند برگ برندۀ چین در تلاش برای کنترل این دریا و خطر رویارویی نظامی با امریکا محسوب شود.
نشست سران آ. سه. آن در حالی آغاز شد که تحت فشار چین قرار نیست بیانیهای رسمی علیه ادعاهای ارضی پکن در دریای جنوبی چین صادر شود.
در این نشست، مسائل منطقهای از جمله اختلافات ارضی در دریای جنوبی چین بررسی شد اما پیشتر در پی اعمال فشار چین توافق شده بود حکم اخیر دادگاهی در لاهه علیه ادعای ارضی پکن در دریای جنوبی چین بررسی نشود و بیانیهای رسمی نیز درباره این موضوع صادر نگردد.
چندی پیش در پی دادخواهی فیلیپین درباره جزایر و مناطق مورد مناقشه این کشور با چین در دریای جنوبی چین، دادگاهی در لاهه اعلام کرد چین قانوناً نمیتواند مدعی داشتن مطالبات حقوقی بر منابعی شود که مدعی است در محدودۀ مرزهای این کشور قرار دارند.
چین با رد رأی این دادگاه اعلام کرد آن را نمیپذیرد و به رسمیت نمیشناسد.
آ. سه. آن سازمانی منطقهای با رویکردی سیاسی و اقتصادی است که اندونزی، مالزی، فیلیپین، سنگاپور، تایلند، برونئی، ویتنام، لائوس، میانمار و کامبوج در آن عضویت دارند.
چین بر تقریباً تمام دریای جنوبی چین ادعای ارضی دارد اما بیشتر اعضای آ. سه. آن به ویژه ویتنام و مالزی بر سر این منطقۀ غنی از نفت و گاز با پکن مناقشه دارند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.