گزارشها حاکی است اقدام عربستان سعودی برای کاهش شدید بحران مالی از طریق تسهیل مقررات مربوط به وام و تزریق مستقیم پول نتوانسته است بدترین بحران مالی این کشور طی سالهای اخیر را حل کند.
کاهش بهای نفت و تجاوز پرهزینۀ ریاض به یمن اقتصاد عربستان سعودی را با مشکلات جدی مواجه کرده و کسری بودجه را به 20 درصدِ تولید ناخالص داخلی رسانده است.
دولت عربستان برای حل بحران مالی به ذخایر ارزی خود روی آورده است؛ این در حالی است که بر اساس برآورد صندوق بین المللی پول در صورت تداوم همین وضعیت، ذخایر ارزی نیز در کمتر از پنج سال تمام میشود و سعودیها بدهی زیادی به بار خواهند آورد.
تازهترین گزارشها حاکی است داراییهای خارجیِ عربستان در ماه ژوئیه، 6 میلیارد دلار نسبت به ماه پیش از آن و 16 درصد نسبت به سال گذشته کاهش یافته است.
عربستان سعودی با کسری بودجه 87 میلیارد دلاری روبروست. ذخایر مالی خارجی عربستان از 737 میلیارد دلار در سال 2014 به حدود 640 میلیارد دلار در سال 2015 رسید.
سیاستهای ماجراجویانه حاکمان جدید عربستان باعث شده است این کشور با بودجه محدود خود خرید تسلیحات را نسبت به خریدهای غیر نظامی در اولویت قرار دهد.
عربستان در بودجه خود 56.7 میلیارد دلار برای امور نظامی و ارتش تخصیص داده است که حدود 25 درصد از کل بودجه کشور را میبلعد.
از سویی بحران کاهش بهای نفت خام، حاکمان سعودی را مجبور به کاهش هزینههای عمومی و فروش اوراق قرضه بین المللی این کشور برای اولین بار کرده است.
حاکمان سعودی همچنین قصد دارند برای حل بحران مالی، سهام آرامکو، شرکت ملی نفت عربستان سعودی که یکی از ثروتمندترین شرکتهای جهان محسوب میشود را به فروش برسانند.
در حالی که مقامات ریاض به دنبال یافتن راهی موثر برای حل مشکل مالی عربستان هستند کارشناسان میگویند تزریق پول از طریق فروش اوراق قرضه نمیتواند این مشکل را حل کند.
عربستان در سال گذشته میلادی 26 میلیارد دلار از فروش اوراق قرضه به نهادهای داخلی به دست آورد؛ انتظار میرود امسال این رقم به بیش از 31 میلیارد دلار برسد.
به گزارش نشریه بلومبرگ، فروش اوراق قرضه به نهادهای داخلی عربستان باعث شده نرخ بهره بین بانکی در این کشور به بالاترین میزان از سال 2009 برسد.
بنا به گزارشها، انتظار میرود عربستان بیش از 10 میلیارد دلار با اولین فروش اوراق قرضه بین المللی خود در ماه اکتبر کسبِ درآمد کند و وضعیت تا مدت کوتاهی بهبود یابد اما در بلند مدت به احتمال زیاد مشکلات مالی این کشور را بیشتر خواهد کرد.
مجله تایمز در ماه دسامبر گذشته نوشت: عربستان سعودی با «بمب ساعتی اقتصادی مواجه شده که اگر خنثی نشود، اثرات شدید و احتمالاً غیر قابل جبران در سطوح ملی و بین المللی در پی خواهد داشت.»
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.