نشریه انگلیسی ایندیپندنت در گزارشی تحلیلی نوشت گفتههای عربستان سعودی برای ترمیم اقتصاد خود و کاهش اتکا به نفت، صرفا حرفهایی تو خالی است.
دولت عربستان سعودی روز دوشنبه به منظور کاهش قابل توجه اتکای این کشور عضو اوپک به نفت، طرحی را برای اصلاحات اقتصادی گسترده تصویب کرد.
به گزارش خبرگزاری رسمی عربستان سعودی، این طرح که «چشم انداز 2030 سعودی» نام دارد بر خصوصی سازی، کاهش بیشتر یارانهها، فروش بخشی از شرکت نفتی دولتی «آرامکو» و تشکیل صندوق ذخیره ارزی دو تریلیون دلاری متمرکز خواهد بود.
محمد بن سلمان، وزیر دفاع و جانشين وليعهد عربستان در مصاحبه با بلومبرگ بر لزوم اجرای این طرح تاکید کرده بود.
ایندیپندنت روز پنج شنبه در گزارشی با اشاره به اظهارات این مقام سعودی نوشت اظهارات محمد بن سلمان درباره اینکه خصوصی سازی آرامکو باعث شفافیت و کاهش فساد میشود، همچنان با بدبینی عمومی مواجه است.
به نوشته ایندیپندنت، عربستان سعودی از حدود 30 سال پیش ادعاهای مشابهی را درباره انجام اصلاحات مختلف مطرح کرده است و برای نشان دادن آنها، در اقدامی تکراری از روزنامهنگاران دعوت به عمل آورده است اما روزنامهنگاران در آن زمان نیز به مشکلات واقعی ریاض و دیگر کشورهای عرب حوزه خلیج فارس پی بردند.
یکی از این روزنامهنگاران در سال 1981 با اشاره به آنچه «دولتگرایی مبتنی بر رفاه» در این کشورها باعث ایجاد طبقهای از مردم در جامعه میشود که به احتمال زیاد به سوی افراط گرایی میروند.
این نشریه انگلیسی افزود: «در حالی که خاندان سلطنتی عربستان از باورهای وهابی خود – که طالبان، القاعده و داعش آن را اجرا میکنند – دست نمیکشد، چگونه میتوان این تغییرات گسترده در ساختار اجتماعی عربستان را باور کرد؟»
واشنگتن پست در ماه جاری اعلام کرد مقامهای سعودی میلیونها دلار صرف کردهاند تا شرکتهای روابط عمومی و لابیهای بزرگ سرمایهگذاری خارجی در اقتصاد عربستان را ترویج کنند و حتی برخی از این شرکتها موظفند مطالب جدیدی برای شبکههای اجتماعی سفارت عربستان در واشنگتن تهیه کنند.
در عین حالی برخی از شرکتهای تبلیغاتی دیگر نیز تلاش میکنند وجهه عربستان را برجستهتر نشان دهند.
محمد بن سلمان در حالی صحبت از خصوصی سازی آرامکو کرده که کارشناسان نفتی برای مدتهای مدید گفتهاند ذخایر عربستان آن چیزی نیست که سعودیها ادعایش را دارند.
در همین راستا ویکی لیکس فاش کرد سفارت امریکا در ریاض سال گذشته به واشنگتن هشدار داده است که ذخایر عربستان 40 درصد پایینتر از آن چیزیست که تصور میشد.
همچنین مطالعاتی که در سال 2004 روی 200 سند ذخایر نفتی عربستان صورت گرفته بود نشان میداد که منابع نفت عربستان «تحلیل» رفته است.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.