براساس یک گزارش محرمانه، جنگ در یمن بیش از 14 میلیارد دلار خسارت و زیان اقتصادی به بار آورده است.
خبرگزاری رویترز اعلام کرد گزارش محرمانهای به دست این بنگاه خبری رسیده است که نشان میدهد میزان خسارات به زیرساختهای یمن به حدی بوده است که این کشور باید با تلاشی گسترده بازسازی شود.
براساس این گزارش بیش از نیمی از جمعیت کشور یمن در حال حاضر و به واسطۀ وقوعِ جنگ دچار سوءتغذیه هستند.
در این گزارش مفصل، محرمانه و مشترکِ بانک جهانی، سازمان ملل متحد، بانک توسعۀ اسلامی و اتحادیۀ اروپا که در تاریخ 17 اردیبهشت سال جاری ثبت شده، آمده است: «درگیری تا کنون حدود هفت میلیارد دلار خسارتِ مستقیم به بار آورده است و میزان زیانهای اقتصادی در رابطه با تولید و ارائۀ خدمات نیز بیش از 7.3 میلیارد دلار است.»
سندی که رویترز اقدام به انتشار آن کرده است، گزارشی اولیه برای ارزیابی میزان خسارت و کمبودهای اقتصادی است که سازمانهای بینالمللیِ مذکور ارائه میدهند، اما به صورت عمومی منتشر نمیشود.
در این گزارش ذکر شده است که یافتههای اولیۀ این سند به دلیل تداوم جنگ، «جزئی و در حال تحول» هستند و ارزیابیِ ارائه شده مربوط به اواخر سال 2015 تا اوایل سال جاریِ میلادی است.
کشور یمن از فروردین ماه سال 1394 با حملۀ جنگندههای ائتلاف عربستان سعودی روبرو شد. عربستان جنگِ یمن را با هدف بازگرداندن قدرت به عبدربه منصور هادی، رئیس جمهور مستعفی یمن و تضعیف جنبش مردمی انصاراللهِ یمن آغاز کرد.
عربستان در این جنگِ نابرابر از تسلیحات ممنوعهای همچون بمبهای خوشهای استفاده کرده و براساس گزارش منابع یمنی، حدود 10 هزار نفر را کشته است.
براساس برآوردِ بانک جهانی، سرانۀ تولید ناخالص داخلیِ کشورِ فقیر یمن در سال 2013 تنها یکهزار و 97 دلار بوده است و این کشور در حال حاضر به دلیل جنگ، با یک فاجعۀ انسانی نیز روبرو شده است.
در این گزارش محرمانه به نقل از وزارت آموزشِ دولت مستعفی یمن آمده است که 1 هزار و 671 مدرسه در 20 استانِ یمن دچار آسیب شدهاند و از این میان 287 مدرسه نیاز به بازسازیِ اساسی دارند.
این گزارش میافزاید از 544 مورد از این مدرسههای خسارت دیده به عنوان پناهگاهی برای آوارگان استفاده میشود.
برآورد این گزارش برای تأمین هزینۀ بازسازیِ این مدارس، بر اساس خسارت ارزیابی شده در 143 مدرسه، 268 میلیون دلار است.
در این گزارش با استناد به گزارش وزارت بهداشت عمومی و جمعیت در یمن آمده است که 900 مورد از 3 هزار و 652 مرکزی که خدمات واکسیناسیون ارائه میدادند، از اوایل سال 2016 تعطیل شدهاند و این موضوع 2.6 میلیون کودک یمنیِ را در خطر ابتلاء به بیماری سرخک قرار داده است.
براساس ارزیابیِ این گزارش، در تعز سومین شهرِ بزرگِ یمن، نظام بهداشت عمومی تقریباً از هم پاشیده است و نیمی از بیمارستانها تخریب و یا تعطیل شدهاند.
محققینِ این گزارش تنها با ارزیابیِ خسارت در شهرهای صنعا، عدن، تعز و زنجبار در طول هفت ماه ابتداییِ جنگ، میزان خسارت در این شهرها را حدود 3.6 میلیارد دلار تخمین زدهاند.
هزینۀ بازسازیِ تأسیسات مربوط به تأمینِ انرژی این چهار شهر با توجه به خسارات وارد شده در هفت ماه، حدود 139 میلیون دلار محاسبه شده است.
این نخستین باری نیست که گزارشی از خسارات اقتصادیِ حملۀ مرگبار عربستان به یمن از سوی نهادهای بینالمللی منتشر میشود، سازمان دیدهبان حقوق بشر در تاریخ 21 تیر ماه سال جاری اعلام کرد به نظر میرسد حملات هوایی ائتلاف تحت امر عربستان به کارخانهها در یمن با هدف نابودی اقتصاد این کشور اجرا میشوند.
این سازمان که در نیویورکِ امریکا مستقر است، گزارشی 59 صفحهای از نتایج تحقیقات خود دربارۀ آنچه «حملات غیرقانونیِ به مراکز اقتصادی» در یمن نامیده بود، منتشر کرد و خواستار تحقیقات مستقل بینالمللی دربارۀ این حملات مرگبار شد.
در همین حال براساس گزارش رویترز، تحقیقات بینالمللی دربارۀ دو حملۀ اخیر عربستان سعودی به مراکز غیرنظامی در یمن آغاز شده است. جنگندههای ائتلاف سعودی روز شنبه یک مدرسه را در استان صعده بمباران کرده و 10 کودک را کشتند. در حملۀ روز دوشنبۀ جتهای سعودی به یک بیمارستان در استان حجه نیز 14 نفر کشته شدند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.