رئیس جمهور ترکیه میگوید در صورتی که پارلمان این کشور به بازگرداندنِ مجازات اعدام رأی دهد، وی آن را تأیید خواهد کرد.
رجب طیب اردوغان روز سهشنبه (29 تیر) و پس از گذشت بیش از سه روز از کودتای نافرجام بخشی از نظامیان علیه دولت ترکیه، در جمع هوادارانش در استانبول این اظهارات را بیان کرد.
وی گفت: «این مسأله (مجازات اعدام) در پارلمان به بحث گذاشته خواهد شد. این تبهکاران بمباران کردند و من معتقدم که احزاب سیاسی در پارلمان بهترین تصمیم را خواهند گرفت. اگر آنها چنین حرکتی انجام دهند (اعدام را مصوب کنند)، من آن را تأیید خواهم کرد.»
اردوغان تأکید کرد: «شورای امنیت ملی روز چهارشنبه تشکیل جلسه خواهد داد. بعد از نشست شورای امنیت، ما جلسۀ کابینه را برگزار خواهیم کرد. ما یک تصمیم مهم را به عنوان نتیجۀ این جلسات اعلام خواهیم کرد.»
پس از شکست کودتای نظامیِ بخشی از ارتش ترکیه در سحرگاه روز شنبه، اردوغان روز یکشنبه (27 تیر) اعلام کرد امکان دارد برای مجازات کودتاچیان از مجازات اعدام که از سال 2004 در ترکیه لغو شده است، استفاده کند و گفت دولت این موضوع را در گفتوگو با احزاب مخالف مطرح خواهد کرد.
این موضوع با واکنش امریکا و اتحادیۀ اروپا روبرو شد و از آنکارا خواستند در برخورد با کودتاچیان در چارچوب حاکمیت قانون عمل کند. روز دوشنبه (28 تیر) نشستی با حضور وزاری خارجۀ کشورهای عضو اتحادیۀ اروپا و جان کری، وزیر خارجۀ امریکا برگزار و در انتهای آن اعلام شد اگر آنکارا مجازات اعدام را بازگرداند، عضو این اتحادیه نخواهد شد.
ترکیه و اتحادیه اروپا اسفند ماه برای کاهش سیل پناهجویانی که از طریق دریای اژه به یونان میروند، توافقنامهای را امضا کردند که بر اساس آن آنکارا منابع مالی بیشتری برای پناهجویانی که در خاک این کشور زندگی میکنند، از اتحادیه اروپا دریافت میکند. همچنین در عوض مذاکرات پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا از سرگرفته میشود و لغو روادید برای شهروندان ترکیهای سریعتر انجام میشود.
پس از کودتای نافرجام در ترکیه که جان دستکم 232 نفر را گرفت و یکهزار نفر را زخمی کرد، دولت ترکیه موج گستردهای از بازداشتها را آغاز کرد. حدود 20 هزار تن از نیروهای مسلح، قضات وزارت دادگستری و مقامات محلی بازداشت شدند، بیش از 8 هزار نیروی پلیس شغل خود را از دست دادند و حدود یکصد مقام محلی و فرماندار عزل شدند.
خبرگزاری دولتی ترکیه روز دوشنبه اعلام کرد ژنرال اکین اوزترک، فرمانده سابق نیروی هوایی ارتش این کشور، به نقش خود در برنامهریزی کودتای نافرجام ترکیه اعتراف کرده است. وی پیش از این هر گونه دخالت در کودتا را تکذیب کرده و گفته بود برای متوقف کردن آن اقدام کرده است.
براساس گزارش خبرگزاری آناتولیِ ترکیه 85 ژنرال و دریاسالار با اتهام نقش داشتن در اجرای کودتا در انتظار محاکمه هستند و در حال حاضر از دهها تن دیگر بازجویی میشود.
اردوغان پس از کودتا اعلام کرد فتحالله گولن، یک شخصیت مذهبی و مخالف دولت ترکیه که در تبعیدی خودخواسته در امریکا به سر میبرد، از عوامل اصلی کودتا بوده است. اردوغان از امریکا خواسته است که گولن را به آنکارا مسترد کند، در مقابل مقامات واشنگتن نیز از ترکیه خواستهاند که علیه گولن مدرک ارائه کند.
اردوغان در جریان سخنرانی خود دربارۀ احیای پروژۀ ساخت یک پارک ویژه در مرکز استانبول نیز که سه سال پیش به دلیل تظاهرات ضددولتی متوقف شده بود، سخن گفت.
رئیس جمهور ترکیه تصریح کرد: «اجازه بدهید اول اخبار خوب را به برادرانمان که در میدان تقسیم تجمع کردهاند، بدهم. بازداشتگاه نظامی به سبک اصلیاش در میدان تقسیم ساخته خواهد شد، چه بخواهند و چه نخواهند. میدانید آنجا چه میسازیم؟ ما یک موزۀ تاریخی میسازیم. ما یک موزۀ شهری میسازیم.»
رئیس جمهوری ترکیه ادامه داد: «و درست پشت آن دیوارهای تاریخی، انشاءالله مسجد تقسیم را خواهیم ساخت.»
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.