کشفی تازه که نشان می دهد چربی و نه قند، منبع اصلی رشد تومورهای سرطانی در مغز هستند، مسیر کاملاً تازهای برای ساختن داروهای مبارزه با این بیماری مهلک ایجاد کرده است.
برای دههها دانشمندان تصور میکردند میدانند که یک تومور مغزیِ مرگبار برای رشد به چه چیزی نیاز دارد: قند.
اما اکنون محققان دریافتهاند که آزمایش کشت بافت به اشتباه آنها را طی سالها فریفته بود و در حقیقت آنچه سلولهای سرطانیِ «گلیوما» بدان نیاز دارند چربی است.
گلیوما یکی از تومورهای اولیۀ سیستم عصبیِ مرکزی است که در نخاع یا مغز بروز پیدا میکند و منشاء تومور از سلولهای یاخته «گلیال» است. شایعترین محل تومور گلیوما، مغز است.
این کشف یک رویکرد کاملاً جدید در درمان این بیماری ایجاد کرده است که در نهایت میتواند موجب تغییر اساسی در داروهای مربوط به این سرطان شود و به نحو قابل توجهی عمر بیماران را افزایش دهد.
گلیوما یکی از مرگبارترین انواع سرطان است و به طور میانگین حدود 60 درصد از مبتلایان به این بیماری طی یک سال جان خود را از دست میدهند.
به گفتۀ دکتر الیزابت استول، سرپرستِ گروه تحقیقاتی که به این کشف تازه رسیدهاند، اکثر سلولهای مغز از قند به عنوان منبع اصلی انرژی خود استفاده میکنند و بنابراین تصور میشد که سلولهای سرطانی در مغز نیز چنین هستند. بررسیِ نمونههای بافتی در آزمایشگاه نیز مؤیدِ این تئوری بودند.
دکتر استول با تأکید بر اینکه یافتههایشان در سطح سلولی بوده و ارتباطی با رژیم غذایی افراد ندارد، افزود این تحقیقات نشانگر آن بوده است که تومورها به نحو قابل توجهی در پی دریافت چربی برای رشد هستند.
براساس گزارش این گروه تحقیقاتی که در مجلۀ سرطانشناسی عصبی منتشر شده است، هنگامی که نمونههای بافتی در آزمایشگاه و یا تومورهای زنده در بدن موشهای آزمایشگاهی با دارویی به نام اتوموکسیر که مانع استفادۀ سلولها از چربی میشود، درمان میشدند، سرعت رشد سرطان پایین میآمد.
دکتر استول که از محققان مؤسسۀ علوم اعصابِ دانشگاه نیوکاسل است دربارۀ این آزمایش و کشف جدید گفت: «ما اتوموکسیر را در نمونۀ حیوانیِ خود آزمودیم و نتایج این آزمایش نشان داد که دوزهای درونتنی از این دارو رشد گلیوما را آهستهتر میسازد.»
وی افزود: «این نتایج یک هدف داروییِ بدیع فراهم میآورند که میتواند در آینده به درمان بالینیِ این بیماری کمک کند.»
این پژوهشگر در گفتوگو با روزنامۀ ایندیپندنتِ انگلیس گفت از اینکه سلولهای گلیوما زمانی که قادر به استفاده از چربی نبودند، به سادگی به قند رو نمیآوردند، متعجب شده است.
به گفتۀ وی این سلولها تنها زمانی از قند استفاده میکردند که در معرض سرُمِ خون قرار میگرفتند و همین موضوع عامل اشتباه پیشین محققان دربارۀ رشد سلولهای سرطانیِ مغز بوده است.
محققان برای آزمایش کشت بافت، این سلولها را در سرم خون نگهداری میکردند و همین موضوع عامل 60 سال تصور اشتباه دربارۀ منبع انرژی سلولهای سرطانیِ مغز بوده است.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.