ملّی گرایان ترکیه ضمن انتقاد از تلاشهای کنونی دولت و پارلمان برای تأسیس یک نظام ریاست جمهوری در این کشور اعلام کردند، این اقدام به استبداد ختم میشود.
«دولت باغچلی»، رهبر حزب حرکت ملّی گرای ترکیه که نزدیک به دو دهه است ریاست این حزب را برعهده دارد روز سه شنبه (4 خرداد) طی سخنانی در پارلمان این کشور گفت، با تغییرات پیشنهادی حزب حاکم عدالت و توسعه در قانون اساسی به منظور معرفی یک نظام اجرایی ریاست جمهوری، قویاً مخالف است.
باغچلی افزود، هم تأسیس یک نظام ریاست جمهوری در ترکیه و هم وجود نظامی که در آن به رئیس کشور اجازه داده شود که روابط حزبیاش را حفظ کند به استبداد ختم میشود و این موضوع در طولانی مدت برای کشور گران تمام خواهد شد.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه و چهره اصلی حزب عدالت و توسعه برای ایجاد نظام ریاست جمهوریِ مورد نظر خود در ترکیه، سخت تلاش کرده است.
این اقدام اردوغان با انتقادات شدیدی از سوی حزب عدالت و توسعه و احزاب مخالف همراه بوده است.
اردوغان امیدوار است از حمایت حزب حرکت ملّی گرای ترکیه که درگیر اختلافات داخلی برای برکنار کردن باغچلیِ کهنه کار است، برخوردار شود.
باغچلی پیشتر نیز ضمن رد تلاشهای حزب عدالت وتوسعه برای معرفی یک نظام ریاست جمهوری اجرایی گفته بود: «این نظریه که (تأسیس) نظام ریاست جمهوری بازتاب طبیعیِ یک انتظار ملّی است، باطل است و ارزیابیِ اغراق شدهای برای ما محسوب میشود.»
این تلاش های اردوغان همچنین روابط میان اعضای حزب عدالت و توسعه را تحت تأثیر قرار داده است. برابر گزارشها، احمد داووداغلو، نخست وزیر پیشین ترکیه و همپیمان قدیمی اردوغان چندی پیش در پی رسانهای شدن اختلافاتش با اردوغان، مجبور به کنارهگیری از سمت خود شد.
اردوغان بارها خواستار برپایی همه پرسی ملّی در خصوص این موضوع جنجال برانگیز شده است، چرا که هر گونه تغییر در نظام حاکم ترکیه به اصلاح قانون اساسی که خودش نیز نیازمند توافقی مردمی است، نیاز دارد.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.