جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا در راستای تقویت اتحاد ریاض و واشنگتن در مقابل آنچه «فعالیتهای بیثبات کنندۀ ایران در منطقه» خوانده به عربستان سعودی سفر کرده است.
ایالاتمتحده و عربستان به خاطر چندین دهه معاملات تسلیحاتی و نفتی روابط امنیتی محکمی دارند هرچند این روابط در دولت باراک اوباما، رئیسجمهور پیشین امریکا، اندکی تیره شد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، سران آلسعود مایل بودند دولت اوباما در بحران سوریه مداخلۀ بیشتری در مقابل ایران، رقیب منطقهای ریاض بکند.
مذاکرات هستهای ایران با گروه 1+5 شامل امریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان و همچنین توافق هستهای با تهران از دیگر مواردی بود که نارضایتی آلسعود را به دنبال داشت.
یک مقام دفاعی آمریکا گفته است عربستان در طول مذاکرات در مورد فعالیتهای هستهای ایران «به حاشیه رانده شده بود».
بر اساس این توافق، بخشی از تحریمهای بینالمللی علیه تهران در ازای اعمال محدودیت و نظارت بیشتر بر فعالیتهای هستهای ایران لغو شدند.
متیس قرار است با سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان، محمد بن نایف، ولیعهد و محمد بن سلمان، پسر پادشاه و وزیر دفاع عربستان دیدار و گفتگو کند.
متیس، سهشنبه قبل از عزیمت به ریاض خواستار پایان دادن به درگیریها در یمن «با بیشترین سرعت ممکن» از طریق مذاکرات صلح با میانجیگری سازمان ملل متحد شده بود.
امریکا در حال حاضر از ائتلاف به رهبری عربستان در جنگ یمن حمایت اطلاعاتی میکند و همچنین به هواپیماهای جنگی ائتلاف، بهصورت هوایی، سوخت میرساند.
وزیر دفاع عربستان چندی پیش در سفر به واشنگتن با دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا، دیدار و گفتگو کرده بود.
مشاور ارشد پسر پادشاه عربستان این دیدار را «نقطۀ عطف تاریخی» در روابط آمریکا و عربستان سعودی توصیف کرده و گفته بود دیدار محمد بن سلمان و ترامپ «تغییری بزرگ در روابط بین دو کشور در عرصههای سیاسی، نظامی، امنیتی و اقتصادی» ایجاد میکند.
به گفتۀ تحلیلگران، ریاض در تلاش است با وجود برخی اختلافنظرها با کاخ سفید، با نزدیک کردن خود به دولت ترامپ و بهبود روابط دوجانبه، همچنان از حمایت واشنگتن برخوردار باشد.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.