گروه موسوم به شورای نظامی شهر منبج در شمال سوریه اعلام کرد در چارچوب توافق با روسیه، کنترل روستاهای غرب این شهر را در استان حلب به دولت سوریه تحویل میدهد.
خبرگزاری رویترز روز پنجشنبه ضمن اعلام این خبر نوشت روستاهای مذکور که در غرب منبج قرار دارند، طی روزهای اخیر محل درگیری شبهنظامیانِ مورد حمایت دولت ترکیه و شبهنظامیان شورای نظامی منبج بودهاند.
شبهنظامیانِ کُرد این شورای نظامی، متحد واشنگتن به حساب میآیند.
بر اساس گزارش شبکۀ رووداوِ سوریه، شورای نظامی منبج با انتشار بیانیهای اعلام کرده که بر اساس توافق صورت گرفته با روسیه، کنترل روستاهایی را که در خط مقدم مبارزه با نیروهای تحت حمایت ترکیه قرار دارند، به نیروهای مرزبان دولت سوریه تحویل داده است.
در این گزارش آمده است که هدف شورای نظامی منبج حفظ جان غیرنظامیان و حفاظت از شهر منبج و حومۀ آن در مقابل یورش نیروهای تحت حمایت ترکیه است.
این شورا اعلام کرد روستاهای مذکور که در خط مقدم مبارزه با نیروهای حاضر در عملیات موسوم به «سپر فرات» و در مجاورت شهر الباب قرار دارند، تخلیه و تحویل داده شدهاند.
بر اساس اعلام شبهنظامیان کُرد از این به بعد ارتش سوریه حفاظت از این روستاها را در برابر یورش نیروهای تحت حمایت ترکیه، برعهده دارد.
از سوی دیگر شبکۀ الحدث با انتشار گزارشی نوشت شبهنظامیان گروه موسوم به «ارتش آزاد سوریه» که از معارضان دولت سوریه هستند، نسبت به این اقدام شورای نظامی منبج اعلام نارضایتی و اعلام کردند به عملیات خود در شمال سوریه ادامه خواهند داد.
واکنش ترکیه
شبکۀ اسکاینیوز نیز با انتشار گزارشی به نقل از مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجۀ ترکیه، اعلام کرد توافقی با روسیه برای تحویل روستاهای منبج به ارتش سوریه صورت نگرفته است.
در همینحال شبکۀ خبری العربیه نیز به نقل از وزیر امور خارجۀ ترکیه نوشت آنکارا بر سر متوقف شدن درگیری در حومۀ شهر الباب با مسکو توافق کرده است.
آنکارا از تاریخ 24 اوت 2016 (3 شهریور 1395) در تلاش برای آنچه نابودی عناصر داعش و پیکارجویان کُردتبار مینامد، با اجرای عملیاتی موسوم به «سپر فرات» تانکها و نظامیان خود را در شمال سوریه مستقر و از شبهنظامیانِ گروه موسوم به «ارتش آزاد سوریه» در مناطق تحت تسلط گروه تروریستی داعش حمایت میکند.
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، در تاریخ 10 اسفند اعلام کرد: «اکنون زمان برای پیشروی به سوی منبج فرا رسیده است. این شهر متعلق به اعراب است و جای نیروهای وابسته به حزب اتحاد دموکراتیک کردهای سوریه (پیوایدی) و یا یگانهای کرد مدافع خلق (وایپیجی) نیست.»
اردوغان همچنین گفت وی به مناسبتهای مختلف از امریکا خواسته است تا از حمایت خود از نیروهای کُرد در سوریه، بهویژه نیروهای دموکراتیک سوریه (اِسدیاِف) که ائتلافی از مبارزان عرب و کرد است، دست بردارد.
بیشتر بخوانید:
آنکارا مدعی است عملیات «سپر فرات» را باهدف بیرون راندن تروریستهای داعش از مناطق مرزی ترکیه با سوریه و جلوگیری از پیشروی نیروهای کُرد آغاز کرده است، اما سوریه با محکوم کردن این عملیات آن را نقض حاکمیت این کشور دانسته است.
نیروهای کُرد وابسته به اتحاد دموکراتیک کردهای سوریه و شاخه نظامی این حزب سال گذشتۀ میلادی شهر منبج را از تصرف تروریستهای داعش آزاد کردند. این نیروها اکنون کنترل تمامی مرز شمال سوریه با ترکیه را در اختیار دارند.
آنکارا اتحاد دموکراتیک کردهای سوریه را به داشتن ارتباط با حزب کارگران کردستان (پکک) متهم میکند. پکک از دهۀ 1980 میلادی برای استقلال منطقۀ کردستان در داخل خاک ترکیه با دولتِ این کشور مبارزه میکند.
مقامات روسیه اخیراً اعلام کردند مسکو معتقد است که نمایندگان گروههای کُرد سوریه میبایست در مذاکرات بینالمللی صلح در ژنوِ سوئیس، حضور داشته باشند.
این درحالی است که آنکارا یکی از بزرگترین مخالفان حضور پیکارجویان کُرد در مذاکرات صلح است. ترکیه و امریکا ماهها است که بر سر حمایت واشنگتن از کُردهای سوریه دچار تنش هستند.
آنکارا که با پیکارجویان کُرد سوریه دچار تنش شدید است، همچنین بارها خواستار تشکیل مناطق امن در شمال سوریه و نزدیک مرزهای خود شده است، درخواستی که با حمایت برخی قدرتهای جهانی از جمله آلمان و با مخالفت شدید مقامات دمشق روبرو شد.
سوریه از مارس 2011 (1389) با جنگ داخلی مواجه است. بنا به اعلام نمایندۀ ویژه سازمان ملل در امور سوریه، بحران در این کشور 400 هزار کشته برجا گذاشته است.
این در حالی است که سازمان ملل در سال 2014 اعلام کرد دیگر آمار تلفات سوریه را بهروزرسانی نخواهد کرد چراکه این سازمان نمیتواند صحت آمار و ارقام دریافتی را تأیید کند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.