در پی دستور دونالد ترامپ، رئیسجمهور جدید امریکا، مبنی بر ممنوعیت ورود شهروندان ایرانی به امریکا، اصغر فرهادی، کارگردان نامدار ایرانی، مراسم اسکار امسال را تحریم کرد.
هم اکنون فیلمی از فرهادی با نام «فروشنده» به عنوان یکی از 5 نامزد نهایی بهترین فیلم خارجی زبان اسکار امسال معرفی شده است.
متن این بیانیه که در روزنامۀ نیویورک تایمز به چاپ رسیده و خبرگزاری ایسنا نسخۀ فارسی آن را منتشر کرده است، به شرح زیر است:
«متاسفم که از طریق این نوشته اعلام میکنم در مراسم اسکار امسال در کنار دیگر اهالی سینما شرکت نخواهم کرد. در روزهای گذشته علیرغم شرایط غیرمنصفانهای که برای ورود مهاجران و مسافران چند کشور به ایالات متحده پیش آمد، همچنان تصمیم بر حضور در این مراسم بود و ابراز نظراتم به رسانهها درباره این شرایط و به هیچ عنوان قصد عدم حضور و یا تحریم مراسم را به نشانه اعتراض نداشتم چون آگاهم که بسیاری از اهالی سینمای آمریکا و اعضای آکادمی مخالف افراطیگری و تندرویهایی هستند که این روزها بیش از گذشته در حال اعمال است و همانگونه که روز اعلام نتایج آکادمی به پخشکنندهام در آمریکا اعلام کردم به همراه مدیرفیلمبرداریام در این مراسم حضور خواهیم داشت، همچنان تصورم همراه بودن در این اتفاق بزرگ فرهنگی بود.
اما امروز به نظر میآید که این امکان حضور با اما و اگرهایی همراه است که برایم به هیچ عنوان پذیرفتنی نیست حتی اگر برای سفر من به آمریکا استثنایی قائل شوند. پس مایلم آنچه را که قرار بود در فرصت سفرم بیان کنم در اینجا ابراز نمایم.
تندروها علیرغم جنگها و دعواهای سیاسیشان در همه جای دنیا، بسیار شبیه به هم به جهان مینگرند. آنها برای درک جهان چارهای ندارند جز تقسیم آن به دو بخش ما و دیگران تا همواره با ساختن تصویری هولناک از دیگران، مردم کشورشان را دچار ترس از آنها بکنند. این فقط محدود به آمریکا نیست. در کشور من نیز تندروها اینگونهاند. سالهاست در دو سوی اقیانوس عدهای تندرو تلاششان بر آن است تا از مردم کشور مقابل تصویری غیرواقعی و هولناک بسازند و از تفاوتهای بین ملتها و فرهنگها اختلافات، و از اختلافات دشمنیها و از دشمنیها ترس ایجاد کنند.
ترس مردم ابزار مهمیست برای توجیه افراطیگری و تندروی صاحبان ذهنهای بسته. حال آنکه من باور دارم شباهتهای بین انسانها در روی این کرهی خاکی در سرزمینها، فرهنگها و ادیان مختلف بسیار گستردهتر از تفاوتهاست. من باور دارم ریشه بسیاری از خشونتهای امروز جهان در میان ملتها را باید در تحقیرهای دو سویه دیروزشان جستجو کرد و تحقیرهای امروز ملتهای دیگر به یقین بذریست برای خشونتهای فردا.
تحقیر ملتهای دیگر به بهانه حفظ امنیت مردم یک کشور پدیده تازهای در جهان نیست و همواره خود زمینهای برای ایجاد شکاف و دشمنی در آینده بوده است. من از این طریق انزجار خود را از شرایط تحمیل شده ناعادلانهای که برای ورود قانونی بعضی از هموطنانم و همچنین مردم شش کشور دیگر به ایالات متحده در حال اعمال است ابراز میکنم و امیدوارم این شرایط منجر به شکاف بیشتر بین ملتها نشود.»
فرهادی 5 سال پیش، برای فیلم «جدایی نادر از سیمین» جایزۀ بهترین فیلم خارجیزبان را در اسکار 2012 و بهترین فیلم خارجی را در گلدن گلوب دریافت کرد.
این کارگردان ایرانی همچنین خرس نقرهای جشنواره فیلم برلین را برای فیلم «دربارۀ الی» و خرس طلایی همین جشنواره را برای فیلم «جدایی نادر از سیمین» دریافت کرده است.
وزارت خارجۀ ایران نیز به نشانۀ اعتراض، سفیر سوئیس در تهران بهعنوان حافظ منافع امریکا در ایران را به وزارت خارجه احضار کرد.
گزارشها حاکی است بهمحض اجرایی شدن این دستور، مسافران ایرانی برای ورود به امریکا با مشکلات فراوانی روبرو شدهاند که بازتاب گستردهای در شبکههای اجتماعی داشته است.
واکنش اعتراضی ترانه علیدوستی به تصمیم ترامپ
ترانه علیدوستی، بازیگر فیلم «فروشنده» نیز در پیامی توییتری اعلام کرد که در مراسم اسکار شرکت نخواهد کرد.
علیدوستی نوشت: «طرح ممنوعیت سفر ایرانیان به امریکا توسط ترامپ نژادپرستانه است، حتی اگر این ممنوعیت شامل یک رخداد فرهنگی نشود، من در اعتراض به این موضوع در اسکار شرکت نخواهم کرد.»
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.