«سال 2016؛ سال شکست دیپلماسی عربستان سعودی»

سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان سعودی، در حال گریه کردن (تصویر آرشیوی از خبرگزاری فرانسه)

روزنامۀ الکترونیکی رأی الیوم در تحلیلی سال 2016 را سال شکست دیپلماسی عربستان سعودی عنوان کرده و این سال را بدترین سال برای دیپلماسی این کشور عربی توصیف کرده است.

در این تحلیل که روز دوشنبه 13 آذر انتشار یافت، به ناکامی سیاسی عربستان سعودی در قبال ایران، اختلاف با امریکا و شکست‌های متعدد در جنگ سوریه و یمن و همچنین سیاست‌های منطقه‌ای و بین‌المللی این کشور اشاره‌ شده است.

بر اساس این گزارش، عربستان سعودی که معمولاً با بخشش نفت هم‌پیمانان و کشورهای بزرگ و کوچک را در کنار خود حفظ می‌کرد، در سال 2016 در این زمینه ناموفق بود و بسیاری از هم‌پیمانان خود را ازدست‌ داد.

همچنین از برنامۀ جامع اقدام مشترک (برجام) بر سر برنامۀ اتمی ایران به‌عنوان شکستی دیگر برای عربستان سعودی یاد شده است. ریاض همواره با هرگونه توافق بر سر برنامۀ اتمی ایران مخالفت و در جهت نهایی شدن توافق اتمی سنگ‌اندازی می‌کرد.

بر اساس این گزارش، ضربۀ مهلک سیاسی سال 2016 به عربستان سعودی از جانب امریکا وارد شد. واشنگتن، ریاض و چند کشور عرب حوزۀ جنوبی خلیج‌فارس را به حمایت از تروریسم در سوریه متهم کرد.

(به ترتیب از راست به چپ) سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه، محمد بن نایف، ولیعهد، و محمد بن سلمان، جانشین ولیعهد عربستان سعودی (تصویر آرشیوی از خبرگزاری فرانسه)

بعلاوه کنگرۀ امریکا با تصویب قانونی، به شهروندان امریکایی اجازه داد تا از عربستان سعودی به خاطر نقش داشتن شماری از اتباع این کشور در حملات تروریستی 11 سپتامبر 2001، شکایت کنند.

همچنین دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب امریکا، در فعالیت‌های انتخاباتی‌اش گفته بود عربستان سعودی باید هزینۀ حفاظت نظامی واشنگتن از ریاض را بپردازد.

بر اساس این تحلیل، موارد یاد شده سال پرتنشی را در روابط میان عربستان و ایالات متحده رقم زد.  

جنگ یمن و کشتار غیرنظامیان در این کشور فقیر عربی نیز از جمله مواردی بود که کشورهای غربی عربستان سعودی را در آن مقصر قلمداد کردند؛ بریتانیا و کانادا سعودی‌ها را به کشتار غیرنظامیان در یمن متهم کردند و حتی فروش سلاح به این کشور را محدود کردند.

شکست گروه‌های تکفیری در جنگ سوریه که از حمایت عربستان سعودی برخوردار بودند، از دیگر ناکامی‌های ریاض در صحنۀ سیاست خارجی عنوان شده است.

در این تحلیل همچنین به ناکامی عربستان سعودی در حفظ روابط با ترکیه، مصر و قطر و همچنین از دست دادن نفوذ سیاسی در لبنان نیز اشاره‌ شده است.

 

استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی‌وی فارسی» بلامانع است.


Press TV’s website can also be accessed at the following alternate addresses:

www.presstv.co.uk

SHARE THIS ARTICLE
Press TV News Roku