یک کارشناس سیاسی میگوید حذف امریکا از مذاکرات بر سر برقراری آتشبس در سوریه ضامن تداوم این توافق خواهد بود.
جیمز جاتراس، تحلیلگر سابق سیاست خارجی مجلس سنای امریکا، در گفتوگو با شبکۀ خبری پرس تیوی دربارۀ توافق آتشبس سراسری در سوریه، گفت: «حذف دولت [باراک] اوباما [رئیسجمهور امریکا] پیششرط لازم برای شکلگیری هر نوع آتشبس پایدار خواهد بود.»
وی با اشاره به مذاکرات پیشین سوریه در ژنوِ سوئیس که به شکست انجامید، گفت امریکا در آن مذاکرات حتی قادر نبود توضیح دهد که کدام گروه شبهنظامی بهاصطلاح «میانهرو» است «چراکه اصلاً چیزی تحت عنوان گروه میانهرو» در بحران سوریه وجود ندارد.
جاتراس گفت: «حذف دولت اوباما نهتنها نشانگر ورشکستگی سیاسی این دولت است بلکه نشان میدهد چطور اوباما ایالاتمتحده را حقیر کرده است.»
این تحلیلگر افزود از اینکه اوباما به این میزان «حضور خود و ایالاتمتحده را در امور بینالمللی غیرضروری» کرده، شگفتزده شده است.
وی از اینکه دولت اوباما هفتههای پایانی خود را سپری میکند، استقبال کرد و افزود امیدوار است دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب امریکا که از اول بهمن زمان امور را در دست خواهد گرفت، در مسیر درست حرکت کند.
جاتراس تصریح کرد باوجود اصرار امریکا، ترکیه و متحدانشان بر تغییر دولت در سوریه، انتقال قدرت در این کشور عربی صورت نخواهد گرفت.
این کارشناس سیاسی با اشاره به نقش ترکیه در مذاکرات اخیر سوریه، گفت بشار اسد، رئیسجمهور سوریه، در منصب خود باقی خواهد ماند و «اگر ترکیه منافع خود را در نظر بگیرد» به نحوی با این مسئله کنار خواهد آمد.
آنکارا در اقدامی غیرقانونی از شهریورماه در تلاش برای آنچه نابودی عناصر داعش و پیکارجویان کردتبار مینامد، با اجرای عملیاتی موسوم به «سپر فرات» تانکها و نظامیان خود را در شمال سوریه مستقر و از شبهنظامیانِ معارض دولت سوریه در مناطق تحت تسلط گروه داعش حمایت کرده است.
دمشق بارها ورود نظامی ترکیه به خاک سوریه را محکوم کرده است. ولید معلم، وزیر امور خارجۀ سوریه روز پنجشنبه (9 دی) در یک گفتوگوی تلویزیونی اعلام کرد دمشق به آنکارا اعتماد ندارد چراکه دولت ترکیه «بهطور مستقیم از تروریسم و تروریستها حمایت مالی و نظامی کرده و اشغالگر بخشی از خاک سوریه است».
اما آنکارا اخیراً همکاری خود را با مسکو افزایش داده است و همین موضوع گمانهزنیها را دربارۀ فاصله گرفتن ترکیه از امریکا افزایش داده است.
جاتراس گفت اگر ترکیه واقعاً تصمیم به فاصله گرفتن از سیاستهای امریکا و ممانعت از ورود و خروج تروریستها به سوریه از طریق مرزهایش گرفته باشد، این موضوع میتواند «به امری امیدوارکننده برای آیندۀ مبارزه با تروریسم منتهی شود.»
«امریکا حلال تمام مشکلات جهان نیست»
لورنس جی. کُرب، دستیار اسبق وزیر دفاع امریکا، نیز در گفتوگو با شبکۀ پرس تیوی گفت برقراری آتشبس در سوریه «بسیار مهم» است زیرا بازیگران اصلی بحران سوریه بر سر آن به توافق رسیدهاند.
وی افزود اینکه ترکیه و روسیه باوجود داشتن دیدگاههای متفاوت دربارۀ آیندۀ سوریه به توافق رسیدهاند، اهمیت این آتشبس را دوچندان میکند.
این تحلیلگر تصریح کرد: «خوب است که ایالاتمتحده دخالتی ندارد چراکه آنها [بازیگران منطقهای] نمیخواهند یک قدرت غربی رخدادهای آتی جهان عرب و جهان اسلام را به آنها دیکته کند.»
کُرب گفت حذف امریکا از توافق آتشبس نشان میدهد که ایالاتمتحده نمیتواند مشکلات تمام جهان را حل کند و میبایست با تهدیدات مستقیم علیه امنیت خود مقابله کند.
وی همچنین گفت هدف مشترک روسیه، ایران و ترکیه جلوگیری از جنگ میان ارتش سوریه و گروههای شبهنظامی و تمرکز بر گروه تروریستی داعش است.
خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) روز پنجشنبه به نقل از ارتش این کشور اعلام کرد آتشبس سراسری از نیمهشب پنجشنبه باهدف دستیابی به راهحل سیاسی و پایان 6 سال درگیری در سوریه، آغاز میشود.
این آتشبس که پس از توافق مسکو و آنکارا اعلام و اجرا شد، شامل گروههای تروریستی همچون داعش، جبههالنصره و گروههای وابسته به آنها نمیشود.
سوریه از اسفند 1389 صحنۀ جنگ مرگباری است که به گفتۀ دولت دمشق برخی کشورهای غربی و همپیمانان منطقهای آنها ازجمله عربستان سعودی، قطر و ترکیه از آن حمایت کردهاند.
آتشافروزی گروههای معارض دولت سوریه به کشته و زخمی شدن صدها هزار غیرنظامی منجر شده و میلیونها آواره نیز برجای گذاشته است.
بسیاری از ناظران معتقدند که گروههای تکفیری فعال در سوریه تحت تأثیر و سلطۀ ایدئولوژی وهابیت قرار دارند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.