ظریف: آتش‎بس در سوریه دستاورد بزرگی است

محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجۀ ایران

وزیر امور خارجۀ ایران می‏‎گوید آغاز آتش‎بس سراسری در سوریه دستاوردی بزرگ است و می‌بایست باهدف قرار دادن افراط‌گرایی از این فرصت بیشترین بهره را برد.

محمدجواد ظریف شامگاه پنجشنبه (9 دی) و پس از اعلام آتش‎بس سراسری در سوریه این پیام را در حساب شخصی خود در شبکۀ اجتماعی توییتر منتشر کرد.

پیشتر خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) به نقل از ارتش این کشور اعلام کرد آتش‎بس سراسری از نیمه‌‏شب پنج‏‎شنبه باهدف دستیابی به راه‏‎حل سیاسی و پایان 6 سال درگیری در سوریه، آغاز می‎شود.

وزیر امور خارجۀ ایران در پیام خود آورده است: «آتش‎بس در سوریه دستاوردی بزرگ است. بیایید با مقابله با ریشه‌های افراط‌گرایی این موفقیت را دوچندان کنیم.»

ظریف سپس در پیام خود برای آشنایی با دیدگاه‌های وزیر امور خارجۀ ایران دربارۀ مقابله با افراط‌گرایی به متن مقاله‎ای ارجاع داده است که به قلم وی در مجلۀ ایرانی "Iranian Review of Foreign Affairs" به زبان انگلیسی به چاپ رسیده است.

پیام محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجۀ ایران، در مورد آتش‌بس سراسری در سوریه در شبکۀ اجتماعی توییتر

وزیر امور خارجۀ ایران در این مقاله «دو معضل همزاد تروریسم و افراط‎گری» را نتیجۀ طبیعی «ناکارآمدی وضعیت کنونی بین‎المللی» و به‌ویژه تحولات اخیر دانسته است.

در این مقاله آمده است: «همان‌طور که پیشتر هم اشاره شد، برخی از دولت‎های منطقه به تحریک، تسلیح و تأمین مالی گروه‏‌های افراط‏گرا مانند داعش و النصره روی آورده‎اند و از این گروه‎ها برای جنگ‏‎های نیابتی در سوریه، عراق و جاهای دیگر استفاده می‎کنند. گرچه این ساده‎‏لوحی متوهمانه به کشتار صدها هزار نفر انجامیده است؛ ولی یقیناً منجر به نتیجه مطلوبشان یعنی نابودی سوری‎‏ها و افراط‏‎گرایان توسط یکدیگر در معرکه سوریه، نشده و نخواهد شد.»

ظریف همچنین ذکر کرده است: «منازعه در عراق، سوریه، یمن و بحرین راه‌حل نظامی ندارد. من نمی‎توانم با صراحت بیشتر بر این موضوع تأکید کنم. این منازعات به راه‌حل سیاسی، مبتنی بر رهیافت با حاصل جمع مثبت نیاز دارند که در آن هیچ کنشگر اصیل – طبیعتاً به‌غیراز کسانی که خشونت افراطی را هدایت و رهبری می‏‌کنند – از این فرآیند حذف یا به حاشیه رانده نشوند. متأسفانه، چنین حکمی در حرف ساده‎تر از عمل در دنیای واقعی، یا حتی در باور است.»

اظهار امیدواری ولید معلم در مورد حل‌وفصل سیاسی بحران سوریه

ولید معلم، وزیر امور خارجۀ سوریه نیز پس از اعلام آتش‎بس سراسری در این کشور گفت «شانس» زیادی برای حل‌وفصل سیاسی بحران سوریه وجود دارد.

معلم در گفت‎وگو با تلویزیون رسمی سوریه همچنین گفت دمشق با «ذهنی باز» در مذاکرات صلحی که قرار است در قزاقستان برگزار شود، شرکت خواهد کرد.  

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، روز جمعه گفته بود که مسکو و آنکارا با طرح مذاکره میان نمایندگان دولت سوریه و معارضان در شهر آستانه، پایتخت قزاقستان موافقت کرده‏اند.

ولید معلم، وزیر امور خارجۀ سوریه 

 معلم تصریح کرده است که دمشق هیچ اعتمادی به ترکیه ندارد، اما به روسیه اعتماد دارد چون مسکو در جنگ علیه تروریسم با سوریه همکاری کرده است.

وزیر امور خارجۀ سوریه در این مصاحبه تأکید کرد همه‌چیز غیر از «حاکمیت ملی و حق مردم برای انتخاب رهبرشان» در مذاکرات آستانه قابل‌بحث است.

هنوز تاریخ دقیق برگزاری مذاکرات در آستانه اعلام نشده است.

بر اساس اعلام ارتش سوریه گروه‌های تروریستی داعش و جبهه النصره و گروه‌های وابسته به آن‎ها شامل آتش‎بس نمی‎شوند.

معلم دراین‌باره گفت گروه‌های معارضی که توافق آتش‎بس را امضا کرده‎اند، وظیفه‌دارند خود را از گروه‎‏های تروریستی داعش و جبهه النصره جدا کنند.

به گفتۀ وزیر امور خارجۀ سوریه هفت گروه توافق آتش‎بس سراسری را امضا کرده و خواهان حل‌وفصل سیاسی بحران سوریه هستند.

مخالفت گروه تروریستی احرار الشام با آتش‌‎بس

گروه تروریستی و معارض احرار الشام اعلام کرده است که توافقنامۀ آتش‎بس با دولت سوریه را امضا نمی‏‌کند.

بر اساس گزارش شبکۀ خبری راشاتودی احمد علی قره، سخنگوی گروه موسوم به احرار الشام، در شبکۀ اجتماعی توییتر اعلام کرد: «احرار الشام دربارۀ توافق مطرح‌شده و فرآیند مذاکرات مرتبط با آن ملاحظاتی دارد و به همین دلیل آن را امضا نمی‎کند. ما متعاقباً مواضع و شروط خود را بیان خواهیم کرد.»

این در حالی است که بر اساس اعلام وزارت دفاع روسیه گروه‎های معارض موسوم به احرار الشام، فیلق الشام، جیش الاسلام، ثوار الشام، جیش المجاهدین، جیش ادلب و الجبهه الشامیه شامل آتش‌بس نظامی هستند.

در همین حال خبرگزاری رویترز به نقل از یک گروه دیده‎‏بان و منابعی از گروه‎های معارض از درگیری میان معارضین مسلح با نیروهای دولتی ارتش در امتداد مرز استان‎های ادلب و حماه پس از برقراری آتش‌‎بس خبر داده است.

سوریه از اسفند 1389 صحنۀ جنگ مرگباری است که به گفتۀ دولت دمشق برخی کشورهای غربی و هم‌پیمانان منطقه‌ای آن‌ها ازجمله عربستان سعودی، قطر و ترکیه از آن حمایت کرده‌‎اند.

آتش‌افروزی گروه‌های معارض دولت سوریه به کشته و زخمی شدن صدها هزار غیرنظامی منجر شده و میلیون‌ها آواره نیز برجای گذاشته است.

 

استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی‌وی فارسی» بلامانع است.


Press TV’s website can also be accessed at the following alternate addresses:

www.presstv.co.uk

SHARE THIS ARTICLE
Press TV News Roku