بر اساس گزارشها، ناو هواپیمابر چین بههمراه 5 کشتی دیگر از آبهای جنوب تایوان عبور کردند تا عازم رزمایش نظامی در اقیانوس آرام شوند.
ناو هواپیمابر لیائونینگ، تنها ناو هواپیمابر چین، از کانال آبی موسوم به «باشی»، که بین تایوان و فیلیپین قرار دارد، عبور کرده است.
نیروی دریایی چین روز شنبه در بیانیهای اعلام کرد لیائونینگ و ناوگان دریایی همراهش، «متناسب با برنامههای آموزشی سالانه»، رزمایشی در مناطق غربی اقیانوس آرام انجام خواهد داد.
در همین حال یوشیهیده سوگا، از مقامات عالیرتبۀ کابینۀ دولت ژاپن، روز دوشنبه با اشاره به اینکه توکیو بهدقت این رزمایش را زیر نظر دارد، گفت برگزاری این رزمایش نشاندهندۀ ارتقای توانمندیهای نظامی چین است.
ناو هواپیمابر لیائونینگ روزهای اخیر را در دریای زرد گذرانده است و جنگندههای جی-15 ارتش چین در حال تمرین نشستن و برخاستن و همچنین سوخترسانی در هوا بودهاند.
در ماههای گذشته منطقۀ شرق آسیا و غرب اقیانوس آرام پرتنش بوده است.
دولت ژاپن چند روز پیش بودجۀ نظامی 43.6 میلیارد دلاری را تصویب کرد که در نوع خود رکوردی بیسابقه محسوب میشود. توکیو مدعی است هدف از تصویب این بودجۀ نظامی مقابله با تهدیدهای چین و کرۀ شمالی بوده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، کابینۀ شینزو آبه، نخستوزیر ژاپن، قرار است این بودجه را صرف خرید انبارههای متحرک موشک، خودروهای آبی و خاکی و دیگر تجهیزات موردنیاز برای تحرک بخشیدن به نیروهای نظامی این کشور کند.
از سوی دیگر، تنش میان امریکا و چین در حال تشدید شدن است. تنشها زمانی آغاز شد که دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب امریکا، به تماس تلفنی تسای اینگ ون، رئیس اجرایی جزیرۀ تایوان، پاسخ داد که این موضوع خشم مقامات چین را برانگیخت.
ترامپ سپس در اظهاراتی جنجالی گفته بود امریکا ملزم به ادامۀ سیاست «چین واحد» که تایوان را بخشی از سرزمین چین میداند، نیست.
دولت چین در واکنش به این گفتۀ ترامپ اعلام کرد زیر سؤال بردن اصل «چین واحد» اثری جدی بر صلح و ثبات در تنگۀ تایوان خواهد گذاشت.
چین روی مسئلۀ تایوان حساسیت خاصی دارد و از این تماسِ رئیسجمهور آتی امریکا ابراز «نگرانی جدی» کرده است.
نیروهای دریایی ارتش چین، اواخر آذر امسال یک فروند زیردریایی بدون سرنشین نیروی دریایی امریکا را در آبهای بینالمللی جنوب چین توقیف کرد.
پکن چندی بعد امریکا را به «جنجال» دربارۀ این موضوع متهم و تأکید کرد مخالف حضور نیروی دریایی امریکا در آبهای سرزمینی چین است.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.