چین از امریکا خواسته در جریان سفر تسای اینگ-ون، رئیس اجرایی تایوان، به گواتمالا در ماه ژانویه، اجازۀ عبور از خاک امریکا و توقف در این کشور را به وی ندهد.
پکن تایوان را بخشی از خاک خود میداند و هر اقدامی که بر استقلال این جزیره دلالت داشته باشد، خشم رهبران چین را برمیانگیزد.
گفته میشود تسای در سفر خود به نیکاراگوئه، گواتمالا و السالوادور در ژانویه (دی) قرار است در نیویورک توقف کند.
کارلوس رائول مورال، وزیر خارجۀ گواتمالا، این سفر را تأیید کرد و گفت دیدار تسای از گواتمالا 11 و 12 ژانویه صورت میگیرد.
وزارت خارجۀ چین در پاسخ به سؤالی مبنی بر احتمال توقف تسای در امریکا اعلام کرد پکن امیدوار است ایالاتمتحده «به وی اجازۀ توقف و عبور از این کشور را ندهد و هیچ سیگنال اشتباهی برای نیروهای استقلالطلب تایوان ارسال نکند».
در بیانیۀ این وزارتخانه آمده است که جامعۀ جهانی اصل «چین واحد» را به رسمیت میشناسد.
واشنگتن از سال 1972 میلادی، بعد از نشست ریچارد نیکسون، رئیسجمهور وقت امریکا، با مائو زدونگ، همتای چینیاش، سیاست «چین واحد» را اتخاذ و روابط دیپلماتیک خود را با تایوان قطع کرد. بااینحال ایالاتمتحده همواره مهمترین همپیمان سیاسی و تنها تأمینکنندۀ سلاح تایوان بوده است.
سفر تسای هنوز رسماً تأیید نشده اما معمولاً سفر به امریکای مرکزی با توقف در خاک ایالاتمتحده و عبور از این کشور همراه است.
الانور وانگ، سخنگوی وزارت خارجۀ تایوان، تأکید کرد جزئیات تمام سفرهای رئیسجمهور در زمان مناسب منتشر خواهد شد.
بنا بر یک گزارش، تسای و هیأت همراه وی قصد دارند با تیم ترامپ دیدار کنند. این در حالی است که این سفر پیش از مراسم تحلیف ترامپ در روز 20 ژانویه (1 بهمن) صورت میگیرد.
مارک تونر، سخنگوی وزارت خارجۀ امریکا، در یک نشست خبری گفت هیچ اطلاعی از این دیدارها ندارد.
یکی از مشاوران تیم انتقالی ترامپ احتمالِ دیدار تسای و ترامپ را در صورت توقف تسای در نیویورک رد کرد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب امریکا، جمعه 12 آذر با نقض سیاست 37 سالۀ واشنگتن مبنی بر عدم تماس مستقیم رؤسایجمهور امریکا با تایوان، با تسای تلفنی گفتوگو کرد.
پسازآن پکن اعتراض رسمی خود را نسبت به این تماس تلفنی به کاخ سفید اعلام کرد.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.