تماس تلفنی دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، با رئیس اجرایی تایوان، جزیرۀ مورد مناقشۀ پکن و تایپه، اعتراض چین را برانگیخته است.
به گزارش فایننشال تایمز، ترامپ روز جمعه (12 آذر) با نقض سیاست 37 سالۀ واشنگتن مبنی بر عدم تماس مستقیم رؤسای جمهور و یا روسای جمهور منتخب امریکا با تایوان بعد از تیرگی روابط با این جزیره در سال 1979، در یک تماس تلفنی با تسای اینگ-ون رئیس اجرایی تایوان، گفتوگو کرد.
ترامپ در این تماس تلفنی با تسای دربارۀ «روابط نزدیک اقتصادی، سیاسی و امنیتی» میان دو طرف بحث و تبادلنظر کرد.
وزیر خارجۀ چین روز شنبه به تماس تلفنی ترامپ واکنش نشان داد و آن را توطئۀ تایپه دانست.
وانگ یی تصریح کرد این تماس تلفنی نمیتواند در سیاست «چین واحد» تغییری ایجاد کند.
چین، منطقۀ تایوان را که در سال 1949 میلادی در پایان یک جنگ داخلی از این کشور جدا شد، بخشی از خاک خود میداند.
وزیر خارجۀ چین در واکنش به نقض دیپلماسی محتاطانۀ واشنگتن در دهههای اخیر، گفت: «فکر نمیکنم این اقدام سیاست چین واحد را که دولت امریکا سالهاست بر استفاده از آن تأکید کرده است، تغییر دهد.»
وی گسترش روابط میان چین و امریکا را مبتنی بر «اصل چین واحد» دانست و تأکید کرد: «ما خواستار مداخله و یا از بین رفتن این اساس سیاسی نیستیم.»
وزیر خارجۀ چین در حالی این تماس تلفنی را ترفندی توطئه آمیز از جانب تایوان خواند که معلوم نیست تیم رئیسجمهور تازه منتخب امریکا این تماس تلفنی را ترتیب داده یا تسای آغازگر آن بوده است.
این حرکت نشاندهندۀ تغییری عمده در سیاست خارجی امریکا به شمار میآید و در حالی صورت گرفته است که پکن در آغاز دورۀ ریاست اجرایی تسای در ماه می 2016، از وی خواست تایوان را بهعنوان بخشی از «چین واحد» به رسمیت بشناسد.
ایوان مدیروس، مدیر سابق بخش آسیا در شورای امنیت ملی کاخ سفید، دربارۀ این حرکت گفته است رهبری چین این اقدام را بهشدت تحریکآمیز خواهد دانست.
به گفته وی، تماس تلفنی ترامپ و تسای، چه عمدی باشد یا غیرعمدی، بهطور اساسی دیدگاه چین را نسبت به اهداف و مقاصد استراتژیک ترامپ تغییر خواهد داد و منفی خواهد کرد.
واشنگتن از سال 1972 میلادی، بعد از نشست ریچارد نیکسون، رئیسجمهور وقت امریکا با مائو زدونگ، همتای چینیاش، سیاست «چین واحد» را اتخاذ کرد.
در سال 1978 میلادی، جیمی کارتر، رئیسجمهور وقت امریکا، پکن را تنها دولت چین اعلام کرد. دولت امریکا سال بعد از آن، سفارت خود را در تایپه بست.
در همین حال، دنیس وایدر، مشاور ارشد حوزۀ آسیا در کاخ سفید در دورۀ ریاست جمهوری جورج دابلیو بوش، نیز گفته است چین نباید این تماس تلفنی را بد تعبیر کند.
تماسهای جنجالبرانگیز ترامپ
این اولین گفتوگوی جنجالبرانگیزی نیست که از سوی دونالد ترامپ بعد از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری نوامبر 2016 در امریکا صورت گرفته است.
دولت رودریگو دوترته، رئیسجمهور ضد امریکایی فیلیپین، روز جمعه اعلام کرد ترامپ از وی دعوت کرده است سال آینده به امریکا و کاخ سفید برود.
رئیسجمهور تازه منتخب در امریکا همچنین روز چهارشنبه، با نواز شریف، نخستوزیر پاکستان، در یک تماس تلفنی گفتوگو کرد و ناخرسندی هند را برانگیخت.
کاخ سفید روز پنجشنبه به ترامپ توصیه کرد در تماس با سران خارجی از دیپلماتها و سیاستگذاران وزارت خارجه استفاده کند.
اشرف غنی، رئیسجمهور افغانستان، و «لی سین لونگ» نخستوزیر سنگاپور، نیز روز جمعه با ترامپ گفتوگو کردند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.