چین مراتب اعتراض شدید خود را به امریکا به علت امضای لایحۀ بودجۀ نظامی جدید این کشور که تبادلات نظامی بین تایوان و امریکا در آن پیشنهاد شد، اعلام کرده است.
اوباما جمعه (3 دی) لایحۀ بودجۀ نظامی سال 2017 را امضا کرد که برای نخستین بار به پنتاگون توصیه میکند یک برنامۀ عالی تبادلات نظامی را با تایوان اجرا کند.
چین که تایوان را یکی از استانهای جداییطلب خود میداند، با شدیدترین لحن مخالفت خود را با این موضوع اعلام کرد. وزارت خارجۀ چین یکشنبهشب (5 دی) در بیانیهای اعلام کرد بخشی از لایحۀ سیاست دفاعی امریکا که به تایوان اشاره میکند نمونهای از مداخله در امور داخلی چین است که پکن آن را نمیپذیرد.
در این بیانیه آمده است: «ما از طرف امریکایی میخواهیم به وعدههایی که در رابطه با تایوان به چین داده، پایبند بماند و قراردادهای نظامی امریکا-تایوان و فروش تسلیحات به تایوان را متوقف کند تا از لطمه خوردن به روابط چین-امریکا و همچنین صلح و ثبات در تنگۀ تایوان جلوگیری کند.»
واشنگتن سال 1979 میلادی سیاست «چین واحد» را پذیرفت که طبق آن حق حاکمیت چین بر تایوان به رسمیت شناخته شد و امریکا صرفاً به روابط غیررسمی با تایوان ادامه داد. بااینوجود، امریکا همچنان متحد سیاسی و تنها تأمینکنندۀ سلاح برای تایوان است.
چین پیشتر نیز دربارۀ گنجاندن نام تایوان در این لایحه به امریکا هشدار داده و گفته بود پکن حق «اتخاذ اقدامات بیشتر» در واکنش به این موضوع را برای خود حفظ میکند.
بااینوجود، دولت کنونی امریکا کمتر از یک ماه دیگر به کار خود پایان میدهد و بهاحتمال زیاد در دولت آتی امریکا تأثیرات عملی لایحۀ بودجۀ نظامی و پیشنهاد همکاری نظامی بیشتر با تایوان را شاهد خواهیم بود.
وزارت خارجۀ چین اواسط آذر نیز اعتراض رسمی خود را نسبت به تماس تلفنی دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب امریکا، با تسای اینگ-ون، رئیس اجرایی تایوان، به کاخ سفید اعلام کرده بود. تماس ترامپ با رهبر تایوان نقض سیاست 37 سالۀ واشنگتن مبنی بر عدم تماس مستقیم رؤسای جمهور امریکا با تایوان بعد از تیرگی روابط با این جزیره در سال 1979 بود.
در ادامۀ بیانیۀ وزارت خارجۀ چین آمده است: «ما از طرفهای مربوطه در ایالاتمتحده میخواهیم که به تعهد خود مبنی بر سیاست چین واحد، پایبند بمانند» و «دربارۀ موضوعات مرتبط با تایوان محتاطانه برخورد کنند تا از دخالت بیمورد در روابط چین و امریکا اجتناب شود.»
ترامپ چندی پیش در اظهاراتی جنجالی گفت: «من سیاست چین واحد را کاملاً درک میکنم، اما دلیلی نمیبینم که پیش از توافق با چین بر سر مسائل دیگر ازجمله تجارت، به این سیاست پایبند بمانیم.»
وی یک اقتصاددان را که از منتقدان سرسخت پکن است نیز به یکی از سمتهای تجاری مهم کاخ سفید منصوب کرد.
این در حالی است که وزارت خارجۀ چین گفته است پکن به هرگونه تغییر در سیاست امریکا در دوران ریاستجمهوری ترامپ با دقت توجه میکند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.