سوریه قطعنامۀ مجمع عمومی سازمان ملل را که خواستار توقف «فوری» مبارزه علیه معارضان مسلح در این کشور عربی شده، محکوم کرده است.
بشار الجعفری، نمایندۀ سوریه در سازمان ملل، روز جمعه و پس از آنکه مجمع عمومی با 122 رأی موافق در برابر 13 رأی مخالف، خواستار توقف مبارزۀ دولت دمشق علیه تروریستهای تکفیری، دسترسی به کمکهای بشردوستانه در سراسر این کشور و پایان دادن به همۀ محاصرهها ازجمله محاصرۀ حلب شد، بهشدت این قطعنامه را محکوم کرد.
نیروهای دولتی سوریه در ماههای اخیر مناطق شرقی شهر حلب را تحت محاصره قرار دادهاند و با پیشرویهای به دست آمده، این مناطق در آستانۀ آزادسازی کامل از گروههای تکفیری است.
ایران، روسیه و چین ازجمله کشورهایی بودند که با قطعنامۀ پیشنهادی کانادا مخالفت کردند.
جعفری از هیئت کانادایی و شرکایش به خاطر نقض حاکمیت سوریه از طریق درخواست برای تشکیل این جلسه بدون مشاوره با هیئت سوری، انتقاد کرد و گفت این قطعنامۀ غیر الزامآور، سیاسی و نقض منشور سازمان ملل است.
جعفری افزود: «هیئت کانادایی و شرکایش پیش از درخواست برای برگزاری این نشست و ارائۀ پیشنویس قطعنامه، باید به روایتهای دلخراش از جنایات سازمانهای تروریستی که از سوی دهها هزار نفر از مردم ما که در روزهای اخیر توسط ارتش سوریه و متحدانش در حلب نجات یافتهاند، گوش فرا میدادند.»
وی در ادامه با اشاره به اینکه تصویب این قطعنامه، دولت سوریه و متحدانش را از ادامۀ مبارزه با تروریسم بازنخواهد داشت، وعده داد بهزودی کنترل کامل شهر حلب به دست گرفته میشود.
جعفری تصریح کرد: «بار دیگر به کشورهایی که از تروریسم در حلب حمایت میکنند، اطمینان میدهم که ارتش سوریه تاکنون 93 درصد از مناطق تحت کنترل تروریستها را آزادکرده است و بازی خونین آنان آخرین نفسهای خود را میکشد.»
نمایندۀ سوریه در سازمان ملل با اشاره به حامیان تروریسم در این کشور، گفت: «بازی تروریستی خونین آنان در سوریه و در حلب به پایان رسیده است.»
حلب زمانی قطب صنعتی سوریه محسوب میشد ولی در حال حاضر به عرصۀ جنگی تمامعیار میان نیروهای دولتی و گروههای تروریستی تبدیلشده است.
مناطق شرقی حلب از سال 1391 به تصرف گروههای معارض دولت بشار اسد، رئیسجمهور سوریه، درآمد و این شهر به دو بخش غربی و شرقی تقسیم شد که بخش غربی آن تحت کنترل نیروهای سوری بود.
نیروهای دولتی سوریه در روزهای اخیر پس از آزادسازی بیشترین مناطق شرقی حلب، زمینه را برای انتقال غیرنظامیان ساکن در این محلهها به نقاط امن فراهم کردهاند.
سربازان سوری که مناطق تحت تصرف گروههای معارض را از 27 تیر به محاصره درآوردهاند، در عملیات خود از پشتیبانی هوایی جنگندههای روسیه برخوردارند.
ایران: قطعنامۀ سوریه، قطعنامهای غیر منطبق با واقعیت
در همین حال غلامحسین دهقانی، سفیر و معاون نمایندگی ایران در سازمان ملل، قطعنامۀ پیشنهادی کانادا را که در مجمع عمومی به تصویب رسید، قطعنامهای یکجانبه و بدون توجه به واقعیتهای موجود در سوریه و علل اصلی بروز این بحران پنجساله در این کشور توصیف کرد.
وی این قطعنامه را «یکطرفه و نامنطبق با واقعیت موجود در سوریه» خواند و با اشاره به بحران کنونی در سوریه، گفت: «این بحران، معلول عواملی است که قطعنامۀ مزبور به آنها نپرداخته و در مورد آنها سکوت اختیار کرده است.»
وی «حضور آزادانۀ افراد مسلح و تروریستها در سوریه را که اغلب بهواسطۀ عدم کنترل مرزها و با حمایت برخی کشورها به این کشور آمدهاند»، از عوامل بحران کنونی در سوریه عنوان کرد و گروههای تروریستی نظیر داعش، جبهه النصره و فتح الشام را عامل اصلی ممانعت از ارسال کمکهای بشردوستانه به غیرنظامیان عنوان کرد.
دهقانی با تأکید بر اینکه «گروههای تروریستی از مردم سوریه بهعنوان سپر انسانی» استفاده میکنند، خطاب به بانیان و حامیان این قطعنامه، بهویژه دولت انگلیس که در اظهارات خود مصرانه و بهطور مکرر نام ایران را ذکر میکرد، پرسید: «اگر بخشی از سرزمین شما از سوی این قبیل گروههای تروریستی اشغالشده بود، چه اقدامی میکردید؟ آیا دست به مقابله نظامی نمیزدید؟»
سوریه از سال 2011 (اواخر اسفند 1389) صحنۀ ناآرامیهای مرگبار است. در این جنگ پنجساله صدها هزار نفر کشته و میلیونها نفر از شهروندان این کشور جنگزده آواره شدهاند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.