نتایج تحقیقات جدید نشاندهندۀ آن هستند که نوشابههای رژیمی حاوی شیرینکنندههای مصنوعی برخلاف تبلیغات، میتوانند موجب افزایش وزن شوند.
ایدۀ تولید نوشابههای رژیمی این بود که مردم ضمن لذت بردن از شیرینیِ نوشابه، نگران کالری زیاد آن و افزایش وزن خود نباشند.
یک پژوهشگر دانشگاه هاروارد امریکا اخیراً در تحقیقی بر این بحث متمرکز شده است که نقش شیرینکنندههای مصنوعی و نوشابههای رژیمی در چاقی و بیماری موازی با آن یعنی دیابت، چیست.
در این مطالعۀ جدید که نتایج آن هفتۀ گذشته در مجلۀ پلوس منتشر شد، افرادی که از نوشابههای حاویِ شیرینکنندههای کمکالری استفاده میکردند به مدت 10 سال مورد بررسی قرارگرفته و با افرادی که از قند مصنوعی استفاده نمیکردند، مقایسه شدند.
نتیجۀ این مطالعه حاکی از آن بود که استفادهکنندگان از شیرینکنندههای کمکالری درنهایت وزن بیشتر، دور کمر طویلتر و چاقی شکمی بیشتری نسبت به گروه دوم داشتند.
در نتیجهگیری این مطالعه آمده است: «این دادهها نشان میدهند که مصرف شیرینکنندههای کمکالری ممکن است تأثیر زیانباری در رسوب چربی شکمی داشته باشد که یک عامل خطرناک در ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی و مرگومیر ناشی از آنها است.»
در سال 2008 نیز مطالعۀ دیگری دربارۀ رابطۀ مصرف نوشابههای حاوی شیرینکنندههای مصنوعی و افزایش وزن در طولانیمدت بر روی 3 هزار و 682 نفر صورت گرفت.
در این مطالعه نتیجهگیری شده بود که نوشیدن نوشابههای رژیمی خطر اضافهوزن و چاقی را حدوداً 2 برابر افزایش میدهد.
مجلۀ پزشکی بریتانیا نیز در سال 2015 پس از بررسی مطالعات قابل استناد به نتیجۀ مشابهی رسید و اعلام کرد خطر ابتلا به دیابت نوع 2 در افرادی که بهصورت مداوم از نوشابه استفاده میکنند در افرادی که از نوع رژیمی یا غیر رژیمی آن مینوشند، تفاوتی ندارد.
باوجود انتشار این مطالعات در طول سالهای گذشته گزارشهای متناقضی نیز انتشار یافتند که حاکی از کاهش وزن مصرفکنندههای نوشابههای رژیمی بودند.
این گزارشهای متناقض میتواند ناشی از تفاوت افرادی باشد که مورد مطالعه قرار میگیرند، بهعنوانمثال ممکن است فردی به دلیل آنکه چاق است، همگام با افزایش فعالیت بدنی خود و رژیم غذایی، نوشابههای رژیمی نیز مصرف کند و لاغرتر شود.
درعینحال افرادی به دلیل نوشیدن نوشابههای رژیمی تصور میکنند که بخش زیادی از کالری دریافتی خود را کاهش دادهاند و بنابراین بیشتر میخورند و چاق میشوند.
باوجوداین، برخی دانشمندان بر این باور هستند که شیرینکنندههای مصنوعی بر فلور رودههای ما اثر مخربی دارند. فلور روده به باکتریهایی گفته میشود که در دستگاه گوارش ما وجود دارند و به سوختوساز و بسیاری از عملکردهای حیاتی بدن، کمک میکنند.
بر اساس مطالعاتی که بر روی جوندگان انجامشده است، مواد شیمیایی موجود در شیرینکنندههای مصنوعی باعث اختلال در میکروفلور روده میشود که با اختلالات سوختوساز مانند دیابت و چاقی مرتبط است.
نتایج یکی از این تحقیقات که در بیمارستان عمومی ماساچوست بر روی موشها صورت گرفته است در مجلۀ فیزیولوژی کاربردی، تغذیه و سوختوساز منتشرشده است.
تحقیقات دیگری نیز نشاندهندۀ آن بودهاند که شیرینکنندههای مصنوعی به شکل عجیبی بر عملکرد مغز تأثیرگذار هستند، مثلاً موجب افزایش هوس شکر در مصرفکننده میشوند.
اما آگاهی از معایب نوشابههای رژیمی بدین معنا نیست که نوشیدنیهای شیرینشده با شکر واقعی مفیدتر هستند. شواهد صریح حاکی از آن است که نوشیدن نوشابۀ غیررژیمی با ابتلا به دیابت نوع 2، سکتۀ مغزی، بیماریهای قلبی، پوسیدگی دندان، چاقی و درنهایت مرگ زودرس ارتباط نزدیکی دارد.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.