«نوشابه‌های رژیمی موجب افزایش وزن می‌شوند»

نوشابه‌های رژیمی حاوی شیرین‌‌کننده‌‎های مصنوعی می‌توانند موجب افزایش وزن شوند.

نتایج تحقیقات جدید نشان‌دهندۀ آن هستند که نوشابه‌های رژیمی حاوی شیرین‌‌کننده‌‎های مصنوعی برخلاف تبلیغات، می‌توانند موجب افزایش وزن شوند.

ایدۀ تولید نوشابه‎های رژیمی این بود که مردم ضمن لذت بردن از شیرینیِ نوشابه، نگران کالری زیاد آن‌ و افزایش وزن خود نباشند.

یک پژوهشگر دانشگاه هاروارد امریکا اخیراً در تحقیقی بر این بحث متمرکز شده است که نقش شیرین‎کننده‎های مصنوعی و نوشابه‎های رژیمی در چاقی و بیماری موازی با آن یعنی دیابت، چیست.

در این مطالعۀ جدید که نتایج آن هفتۀ گذشته در مجلۀ پلوس منتشر شد، افرادی که از نوشابه‎های حاویِ شیرین‎کننده‎های کم‌کالری استفاده می‏‎کردند به مدت 10 سال مورد بررسی قرارگرفته و با افرادی که از قند مصنوعی استفاده نمی‌کردند، مقایسه شدند.

نتیجۀ این مطالعه حاکی از آن بود که استفاده‌کنندگان از شیرین‏‌کننده‎های کم‎کالری درنهایت وزن بیشتر، دور کمر طویل‌تر و چاقی شکمی بیشتری نسبت به گروه دوم داشتند.

در نتیجه‌گیری این مطالعه آمده است: «این داده‌ها نشان می‌دهند که مصرف شیرین‎کننده‎های کم‌کالری ممکن است تأثیر زیانباری در رسوب چربی شکمی داشته باشد که یک عامل خطرناک در ابتلا به بیماری‎های قلبی-عروقی و مرگ‌ومیر ناشی از آن‌ها است.»

در سال 2008 نیز مطالعۀ دیگری دربارۀ رابطۀ مصرف نوشابه‎های حاوی شیرین‎کننده‎های مصنوعی و افزایش وزن در طولانی‌مدت بر روی 3 هزار و 682 نفر صورت گرفت.

در این مطالعه نتیجه‌گیری شده بود که نوشیدن نوشابه‌های رژیمی خطر اضافه‌وزن و چاقی را حدوداً 2 برابر افزایش می‎دهد.

مجلۀ پزشکی بریتانیا نیز در سال 2015 پس از بررسی مطالعات قابل استناد به نتیجۀ مشابهی رسید و اعلام کرد خطر ابتلا به دیابت نوع 2 در افرادی که به‌صورت مداوم از نوشابه‎ استفاده می‌کنند در افرادی که از نوع رژیمی یا غیر رژیمی آن می‌نوشند، تفاوتی ندارد.

باوجود انتشار این مطالعات در طول سال‌های گذشته گزارش‌های متناقضی نیز انتشار یافتند که حاکی از کاهش وزن مصرف‌کننده‌‎های نوشابه‌های رژیمی بودند.

این گزارش‌های متناقض می‌تواند ناشی از تفاوت افرادی باشد که مورد مطالعه قرار می‌گیرند، به‌عنوان‌مثال ممکن است فردی به دلیل آن‌که چاق است، همگام با افزایش فعالیت بدنی خود و رژیم غذایی، نوشابه‌‎های رژیمی نیز مصرف کند و لاغرتر شود.

درعین‌حال افرادی به دلیل نوشیدن نوشابه‌های رژیمی تصور می‌کنند که بخش زیادی از کالری دریافتی خود را کاهش داده‌اند و بنابراین بیشتر می‌خورند و چاق می‎‌شوند.

باوجوداین، برخی دانشمندان بر این باور هستند که شیرین‌کننده‎های مصنوعی بر فلور روده‌های ما اثر مخربی دارند. فلور روده به باکتری‌‎هایی گفته می‎شود که در دستگاه گوارش ما وجود دارند و به سوخت‌وساز و بسیاری از عملکردهای حیاتی بدن، کمک می‎کنند.

بر اساس مطالعاتی که بر روی جوندگان انجام‌شده است، مواد شیمیایی موجود در شیرین‎کننده‎های مصنوعی باعث اختلال در میکروفلور روده می‌شود که با اختلالات سوخت‌وساز مانند دیابت و چاقی مرتبط است.

نتایج یکی از این تحقیقات که در بیمارستان عمومی ماساچوست بر روی موش‌ها صورت گرفته است در مجلۀ فیزیولوژی کاربردی، تغذیه و سوخت‌وساز منتشرشده است.

تحقیقات دیگری نیز نشان‌دهندۀ آن بوده‌اند که شیرین‎‏کننده‌های مصنوعی به شکل عجیبی بر عملکرد مغز تأثیرگذار هستند، مثلاً موجب افزایش هوس شکر در مصرف‌‎کننده می‎شوند.

اما آگاهی از معایب نوشابه‎‏های رژیمی بدین معنا نیست که نوشیدنی‎های شیرین‌شده با شکر واقعی مفیدتر هستند. شواهد صریح حاکی از آن است که نوشیدن نوشابۀ غیررژیمی با ابتلا به دیابت نوع 2، سکتۀ مغزی، بیماری‎های قلبی، پوسیدگی دندان، چاقی و درنهایت مرگ زودرس ارتباط نزدیکی دارد.

 

استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی‌وی فارسی» بلامانع است. 


Press TV’s website can also be accessed at the following alternate addresses:

www.presstv.co.uk

SHARE THIS ARTICLE
Press TV News Roku