مردم اردن در اعتراض به قرارداد 10 میلیارد دلاریِ اخیر امان برای انتقال گاز از سرزمینهای اشغالی به اردن بار دیگر به خیابانها آمدند.
براساس این قرارداد، قرار است شرکت ملی برق اردن 1.6 تریلیون فوت مکعب گاز از رژیم تلآویو دریافت کند. این قرارداد، گام مهمی در مسیر تلاشهای رژیم صهیونیستی برای بهرهبرداری از منابع گاز دریاییِ سرزمینهای اشغالیِ فلسطین محسوب میشود.
رژیم صهیونیستی در عین حال در تلاش است تا با کشورهای مصر و ترکیه نیز در زمینۀ انتقال گاز همکاری کند تا با افزایش حجم صادرات، گاز سرزمینهای اشغالی را به بازارهای اروپایی برساند.
اسرائیل قصد دارد گاز اردن را از میدان گازی لویاتان تأمین کند که یک گروه امریکایی-اسرائیلی مدیریت آن را برعهده دارد.
مردم اردن معتقدند این معامله، پیامدهای سیاسی خود را به همراه خواهد داشت.
خبرگزاری رویترز به نقل از یکی از حاضرین در این تظاهرات به نام غیث، نوشت: «ما مخالف این قرارداد گازی هستیم چرا که این یک توافق صرفاً سیاسی است و منافع اقتصادی مردم اردن را تأمین نمیکند. ما داریم گازی را میخریم که هیچکس حاضر به خرید آن نیست و ضرر خواهیم کرد.»
عبدالمجید دندیس، یک معترض اردنی دیگر در گفتوگو با خبرنگار رویترز، گفت: «این قرارداد منافع ملی ما را تأمین نمیکند. این یک تصمیم راهبردی یا اقتصادی نیست. این قرارداد، کاملاً سیاسی است و هدف آن نزدیک کردن و عادیسازی روابط ما با دشمن است. ما به هیچعنوان چنین چیزی را قبول نمیکنیم، تنها درخواست ما از دولت، لغو این قرارداد است.»
مذاکرات بر سر این قرارداد از بیش از 2 سال پیش آغاز شد و معامله در تاریخ 5 مهر سال جاری نهایی شد.
انتظار میرود که عملیات استخراج گاز برای اردن سال 2019 یا 2020 آغاز شود.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی، تاکنون چندین بار بر لزوم شراکت اقتصادی تلآویو با کشورهای عرب سنی در منطقه، تأکید کردهاست.
گروه لویاتان اخیراً گفتوگوهایی برای صدور و یا انتقال گاز از طریق شرکتهایی در مصر، ترکیه، قبرس و یونان داشتهاست.
رژیم صهیونیستی سال گذشته طرح ساخت خط لولۀ 15.5 کیلومتری، در نزدیکی دریای مُرده (بحرالمیت)، در غرب اردن و شرق فلسطین، برای صدور گاز به اردن تصویب کرد.
اخیراً گزارشهای فزایندهای دربارۀ روابط پشتپرده و آشکار میان مقامات اسرائیل با برخی کشورهای عربی از جمله عربستان سعودی و امارات متحدۀ عربی منتشر شدهاست.
موضوع رابطۀ عربستان با رژیم اسرائیل بارها مطرح شدهاست. سال 2002 در طرح ملک عبدالله، پادشاه پیشین عربستان، که به عنوان «طرح عربی» برای صلح در خاورمیانه شناخته میشود، تصریح شده بود کشورهای عربی حاضرند در برابر تشکیل دولت فلسطین بر اساس مرزهای 1967 نه تنها با اسرائیل رابطه برقرار کنند بلکه روابط خود را با این رژیم «عادی سازی» کنند.
به اعتقاد کارشناسان، این احتمال وجود دارد که عربستان با توجه به تحولات منطقهای و در ادامه مسیر تقابل و دشمنی با ایران، روابط خود را با رژیم اسرائیل عادی کند.
رژیم اسرائیل با بیشتر کشورهای عربی رابطۀ دیپلماتیک ندارد. مصر، قطر و اردن تنها کشورهای عربی هستند که با رژیم اسرائیل روابط دیپلماتیک دارند.
آشکارسازی رسانهای روابط میان رژیم اسرائیل با دنیای عرب سال گذشته هنگامی آغاز شد که موشه یعلون، وزیر پیشین امور نظامی اسرائیل، دربارۀ ارتباط دوستانۀ این رژیم با کشورهای عرب گفت: «آنها (کشورهای عرب) ایران و اخوان المسلمین را دشمن خود میدانند... ایران دشمن ما و رژیمهای عرب سنی است. آنها (کشورهای عرب) به طور آشکار (با اسرائیلیها) دست نمیدهند، اما ما پشت درهای بسته دیدار میکنیم.»
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است