پس از شکست توافق آتشبس در سوریه، بار دیگر گزینۀ حملۀ نظامی به سوریه در دستور کار دولت امریکا قرار گرفته است.
به گزارش روزنامۀ واشنگتن پست، مقامهای بلندپایۀ امنیت ملی دولت امریکا قرار است در روزهای آتی گزینههای پیش روی این کشور درقبال سوریه را مورد بررسی قرار دهند. در این میان، گزینۀ حملۀ نظامی به مواضع ارتش سوریه بار دیگر روی میز قرار گرفته است.
بنا بر این گزارش، آژانسهای امنیت ملی امریکا مدتهاست که در حال بررسی گزینههای مختلف برای حل بحران سوریه بهویژه درگیریهای حلب هستند. کمیتۀ مدیران، که گروهی متشکل از مقامات امنیتی در سطح وزرا است، برای بررسی این گزینهها تشکیل جلسه خواهد داد. نتیجۀ این نشست در جلسۀ شورای امنیت ملی امریکا، که احتمالاً آخر هفته با حضور اوباما برگزار میشود، بررسی خواهد شد.
یک مقام امریکایی که در این مذاکرات شرکت میکند به روزنامۀ واشنگتن پست گفت یکی از گزینههای مورد بررسی، حمله به مسیرهای تردد نیروهای هوایی سوریه با استفاده از سامانۀ موشکهای کروز و دیگر تسلیحات دوربُرد از هواپیماها و کشتیهای ائتلاف تحتامر امریکا است.
وی افزود یکی از راههای پیشنهادی برای فائق آمدن بر مخالفت کاخ سفید با حمله به مواضع دولت سوریه بدون صدور قطعنامه از جانب شورای امنیت سازمان ملل، این است که این حملات مخفیانه و بدون اعلان عمومی انجام شود.
بنا بر این گزارش، نمایندگان سیا و پنتاگون در نشست معاونین که با حضور ژنرال پائول سلوا، معاون ستاد مشترک نیروهای مسلح امریکا، برگزار شد، از این پیشنهاد حمایت کردهاند. این مسأله نشانگر آن است که این بار این پیشنهاد در مقایسه با دفعات گذشته که چنین گزینههایی مطرح شده، حامیان بیشتری پیدا کردهاست.
یک مقام ارشد کابینۀ اوباما گفت: «حمایت از اقدامات محرک (نظامی) علیه دولت سوریه افزایش یافته است. سیا و ستاد مشترک گفتهاند سقوط حلب اهداف امریکا در سوریه را تضعیف میکند.»
با این حال هنوز تردید وجود دارد که آیا کاخ سفید طرح عملیات نظامی را تأیید خواهد کرد یا خیر. یک مقام امریکایی دیگر در اینباره گفت که بعید است اوباما این طرح را بپذیرد، چراکه او بر خلاف گذشته، مخالف بهکارگیری نیروهای بیشتر در سوریه است و معتقد است انجام هرگونه عملیات نظامی پیامدهای منفی خواهد داشت.
از دیگر گزینههای مورد بررسی افزایش حجم تسلیحات ارسالی به گروههای مسلح سوریه و یا ارتقاء کیفی این تسلیحات است.
این گزینهها در حالی مطرح میشوند که دولت امریکا، دوشنبه (12 مهر) اعلام کرد تمامی تماسها با روسیه را بر سر پایان دادن به خشونتها در سوریه به حالت تعلیق درآورده است.
دوتن از اعضای کابینۀ دولت امریکا به این روزنامه گفتند قرار بود خبر تعلیق همکاری امریکا و روسیه بر سر بحران سوریه جمعۀ گذشته اعلام شود اما جان کری، وزیر خارجۀ امریکا، پس از گفتگوی تلفنی با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجۀ روسیه، خواستار به تعویق انداختن این موضوع شد. کری برای تمدید آتشبس به زمان بیشتری احتیاج داشت اما در این کار موفق نشد، بدون اینکه راهحل مشخصی پیش پای دولت اوباما قرار دهد.
هفتۀ گذشته یک فایل صوتی از سخنان کری در جلسهای دربارۀ سوریه در رسانهها منتشر شد. وزیر خارجۀ امریکا در این جلسه گفته بود برای انجام حملات نظامی علیه دولت سوریه مذاکره کرده، اما نتوانسته است دیگران را برای این کار قانع کند.
کری در سال 2013 نیز از انجام حملات علیه دولت دمشق حمایت کرده بود. اکنون کری از مخالفان گزینۀ نظامی علیه دولت سوریه است.
مسکو و واشنگتن پیشتر مذاکراتی برای احیای آتشبس در سوریه برگزار کردند که با کنار کشیدن واشنگتن، این مذاکرات عملاً به نتیجه نرسید.
روسیه واشنگتن را به عدم همکاری برای حل بحران سوریه متهم و اعلام کرده است موضع امریکا در سوریه به نفع تروریستها بهویژه اعضای جبهةالنصره است.
عدم همکاری امریکا برای تداوم آتشبس در سوریه در شرایطی است که سوریها، بهویژه مردم حلب در شمال غرب این کشور، در شرایط وخیمی به سر میبرند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.