ارتش امریکا از تمایل ژاپن برای افزایش فعالیت دریایی خود در منطقۀ مورد مناقشۀ دریای جنوبی چین استقبال کرده است.
نیروی دریایی امریکا پنجشنبه در بیانیهای اعلام کرد که به دنبال افزایش همکاریهای مشترک با ژاپن برای کمک به امنیت منطقه است.
در این بیانیه آمده است: «امریکا از تمایل ژاپن به گسترش فعالیتهای دریایی خود در دریای جنوبی چین استقبال میکند. ما به یافتن راههایی برای توسعۀ همکاری امریکا – ژاپن جهت کمک به ثبات و امنیت منطقه ادامه میدهیم.»
این بیانیه پس از آن صادر شد که تومومی اینادا، وزیر دفاع ژاپن، پنجشنبه اعلام کرد که توکیو فعالیتهای خود در دریای جنوبی چین را از طریق گشتزنیهای مشترک با امریکا و برگزاری مانورهای دوجانبه و چندجانبه متعدد با نیروهای دریایی کشورهای منطقه تشدید خواهد کرد.
اینادا همچنین گفت ژاپن، که با چین بر سر دریای شرقی مناقشات ارضی دارد، به کشورهای دیگر منطقه در دریای جنوبی چین در جهت تقویت قوا و ظرفیتهایشان کمک خواهد کرد.
ژاپن پیشتر آمادگی خود را برای کمک به ویتنام و فیلیپین، که ادعای مالکیت بر بخشهایی از دریای جنوبی چین را دارند، از طریق تحویل شناورهای گشتی و هواپیماهای تجسسی نظامی به این کشورها اعلام کرده بود.
چین ادعای حاکمیت بر بخش اعظم دریای جنوبی چین را دارد که سالانه بیش از 5 تریلیون دلار مبادلۀ تجاری از طریق آن انجام میشود. برونئی، مالزی، فیلیپین، تایوان و ویتنام هر کدام ادعای حق حاکمیت بر بخشهایی از این دریا را دارند.
تنشهای چین با ژاپن نیز که سابقۀ طولانیتری دارند مربوط به اختلاف بر سر حاکمیت بر شماری از جزایر کوچک در دریای شرقی چین است.
این مناقشه در حال حاضر به معضلی فرامنطقهای مبدل شده است و بیش از همه امریکا به مداخله در این امر پرداخته است.
پکن واشنگتن را به دخالت در مسائل منطقهای و ایجاد عمدی تنش در دریای جنوبیِ چین متهم میکند و در مقابل امریکا مدعی است که چین با ساخت جزایر مصنوعی در مناطق مورد مناقشه در حال اجرای برنامۀ احیای اراضی است.
چین جزیرههایی مصنوعی در دریای جنوبی ایجاد کرده است و قصد دارد بر روی برخی از آنها تأسیسات نظامی احداث کند. این مسئله باعث نگرانی امریکا و برخی کشورهای این منطقه شده است. آنها مدعی هستند چین با ایجاد تأسیسات نظامی در این جزایر قصد دارد ادعای خود را دربارۀ مالکیت کل دریا ثابت کند.
امریکا معمولاً با ناوهای جنگی خود در مناطق نزدیک جزایر تحت کنترل چین، مشغول گشتزنی است. چین نیز بارها از حضور نظامی امریکا در منطقه انتقاد کرده است.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.