شینزو آبه، نخستوزیر ژاپن، اعلام کرد کشورش درباره ادعاهای ارضی پکن در دریای جنوبی چین «به شدت» نگران است.
آبه چهارشنبه در اجلاس کشورهای آسهآن که در لائوس برگزار میشود، افزود: «من از تلاشهای مداوم برای ایجاد تغییر یکجانبه در وضعیت کنونی در دریای شرقی و جنوبی چین به شدت نگرانم.»
این مقام ژاپنی افزود: «امیدوارم دو جناحِ مناقشۀ دریای جنوبی چین از حکم دادگاه چین و فیلیپین، که از لحاظ قانونی برای دو جناح لازمالاجراست، تبعیت کنند و این (تبعیت) به حل مسالمتآمیز این مناقشه منجر خواهد شد.»
دولت پکن ادعای مالکیت بر بخش بزرگی از دریای جنوبی چین را دارد و میگوید که تنها در محدوده قلمرو ارضی خود فعالیت میکند. کشورهای فیلیپین، ویتنام، مالزی، برونئی و تایوان نیز ادعایی مشابه دارند.
در همین حال، چین و ژاپن بر سر جزایری خالی از سکنه در دریای شرقی چین، که کنترل آنها در اختیار توکیو است، دچار مناقشه هستند.
آبه در حالی این اظهارات را مطرح کرد که دیوان داوری بینالمللی لاهه 22 تیر با صدور حکمی ادعای دولت پکن در مورد مالکیت بخشی از دریای جنوبی چین و منابع موجود در آن را رد کرده بود؛ این دادگاه در آن زمان اعلام کرد ادعای چین هیچ مبنای قانونی ندارد و نقض حقوق حاکمیتی و اقتصادی فیلیپین به شمار میرود.
به موجب این حکم، ساخت جزایر مصنوعی چین در این آبها اقدامی غیرقانونی است.
چین نیز در واکنش به رأی دیوان لاهه درباره جزایر و مناطق مورد مناقشه این کشور با فیلیپین در دریای جنوبی چین، اعلام کرد این رأی را «نمیپذیرد و به رسمیت نمیشناسد.»
دریای جنوبی چین حدود ۲۵۰ جزیره دارد که مساحتشان مجموعا به ۱۵ کیلومتر مربع میرسد. این جزایر اغلب خالی از سکنه هستند و گاه بیشترشان زیر آب است.
مقامهای پکن میگویند که احیای زمین از سوی چین در این دریا با هدف ارتقاء توانایی این کشور در راستای تعهدات بینالمللی و کمک به منطقه است.
به گفته آنها این تواناییها شامل امداد و نجات، مسایل زیست محیطی و آزادی حمل و نقل دریایی است.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.