دانشمندان در اتفاقی نادر یک جوان 25 ساله را که با استفاده از فراصوت از حالت کُما بیرون آوردند، اگرچه هنوز مشخص نیست که این یک اکتشاف بزرگ است یا تنها ناشی از تصادف بوده است.
پزشکان با استفاده از یک تکنیک فراصوتیِ پیشگام، به یک مرد 25 ساله که در اثر آسیبِ شدید مغزی در شرایط فرو رفتن به کُما بود، هوشیاری کامل بخشیدند و این موضوع امیدها را برای درمان افرادی که در حالت نباتی پایدار به سر میبرند، زنده کرد.
پیشتر تنها راه ممکن برای جلوگیری از به کُما رفتن افراد، قرار دادن اکترود به طور مستقیم بر روی مغز آنها بود، عملیاتی که دانشمندان آن را بسیار خطرناک میدانند.
اما استفاده از فراصوت و سونوگرافیِ مغز این جوان به شیوهای خاص، موجب شد که بدون نیاز به عمل جراحی، نتیجهای مشابه عملیات خطرناک مذکور به دست آید.
دانشمندان بر آن هستند که این تکنیک را در مورد دیگر بیماران به کار بگیرند و چنانچه موفقیتآمیز بود، دستگاهی قابل حمل برای بیدار کردن بیمارانی در حالت نباتی یا حالت هوشیاریِ حداقلی، بسازند.
با این حال پزشکان هشدار دادند که این امکان وجود دارد که بهبودِ بیمار مذکور اتفاقی بوده باشد، اما تغییر وضعیتِ این جوان پس از به کار گیریِ فراصوت بسیار قابل توجه بوده است.
دانشگاه کالیفرنیا در لسآنجلسِ امریکا از این موفقیت پرده برداشته است، با انتشار بیانیهای، اعلام کرد قبل از به کارگیریِ فراصوت، این مرد «کمترین نشانههای هوشیاری و درک گفتار را داشت» و به سختی به میزان بسیار اندکی حرکت میکرد.
در این بیانیه آمده است که یک روز پس از درمانِ ویژه با فراصوت بیمار «به میزان قابلتوجهی بهبود یافته است» و «سه روز بعد، بیمار هوشیاری کامل و درک زبانی یافت و میتوانست با تکان دادن سر خود پاسخ بله یا خیر بدهد».
این دستگاه ویژۀ سونوگرافی را الکساندر بایستریتسکی، استاد روانپزشکیِ دانشگاه کالیفرنیای لسآنجلس اختراع کرده است و اندازۀ آن تقریباً مشابه نعلبکیِ یک فنجانِ قهوه است.
این دستگاه توپی از انرژی صوتی ایجاد میکند که میتواند به بخشهای مختلف مغز اصابت کند. محققان میگویند این انرژی را در مغز بیمار مذکور قرار داده و آن را 10 مرتبه، هر بار به مدت 30 ثانیه، فعال کردند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.