دانشمندان موفق شدهاند برای نخستین بار یک مغز تقریباً کامل آزمایشگاهی را در ابعاد کوچک پرورش دهند.
روزنامهی «ایندیپندنت» روز چهارشنبه نوشت این مغز تقریباً کامل که به اندازه یک پاک کن است و توسط دانشمندان دانشگاه ایالت اوهایو به عمل آمده، از نظر تکامل با مغز یک جنین 5 هفتهای برابری می کند و کاملترین مغزی است که تا به حال بوجود آمده است.
این مغز که در حال حاضر در محیط کشت آزمایشگاهی قرار دارد، از سلولهای پوست یک انسان بالغ کشت شده و 99 درصد از ژنهای موجود در مغز جنین را داراست.
رنه آناند پروفسور شیمی زیستی و داروشناسی در دانشگاه اوهایو و یکی از دو دانشمندی است که این ارگانوید را پرورش داده اند. وی امیدوار است این دستاورد عظیم کمک شایانی به دانشمندانی که در زمینه بیماری های رشدی تحقیق می کنند، ارائه دهد و آنها را در درک ساز و کار بیماریهایی نظیر آلزایمر، پارکینسون و اوتیسم یاری کند.
مغز رشد یافته شامل همه انواع سلولها، همه مناطق اصلی مغز، طناب نخاعی، سیگنال دهنده و شبکیه چشم اما فاقد سیستم عروقی است.
آناند در خصوص مشکلات اخلاقی این دست آزمایشها با اشاره به اینکه در مورد این پروژه نگرانی اخلاقی وجود نخواهد داشت، گفت: «ما هیچ گونه محرک حسی وارد مغز نکردهایم، از این رو مغز به هیچ وجه قادر به فکر کردن نخواهد بود».
دانشمندان پیش از این، از مغز موش برای مطالعه تکامل مغز انسان استفاده میکردند. گرچه این جانور جونده ویژگیهای مشترک بسیاری با انسان دارد، تفاوتهای اساسی میان آن دو، مطالعات مزبور را با محدودیتهای بسیاری روبرو میکرد.
آناند تصریح کرد: «مدتها بود برای حل مشکلات پیچیده مغزی در شرایط بیماری که منجر به درد و رنج بسیار میشود، تلاش میکردیم. قدرت این نمونه مغزی به خوبی جوابگوی ما در زمینه سلامت انسان است چرا که در مقایسه با جانوران جونده [مثل موشها] گزینههای بهتر و مرتبط تری را برای آزمایش و تکامل مطالعات در خصوص درمان شناسی پیش روی ما قرار میدهد».
تبدیل سلولهای پوستی انسان بالغ به سلولهای پلوری پوتنت (پر توان)- سلولهای بنیادی نابالغ که میتوان براساس برنامهای خاص هر بافتی را از آن در بدن به عمل آورد- تخصصی است که امروزه به سرعت و با موفقیت های روز افزون در حال پیشروی است.