استرالیا و پاپوآ گینهنو درخصوص تعطیلی بازداشتگاه پناهجویان در جزیرۀ مانوس توافق کردهاند.
پیتر داتون، وزیر مهاجرت استرالیا، و پیتر اونیل، نخستوزیر پاپوآ گینهنو، چهارشنبه این خبر را اعلام کردند. اما دو طرف هیچ جزئیاتی دربارۀ روند این کار و زمان تعطیلی این بازداشتگاه ارائه ندادند. بنابراین سرنوشت 800 پناهجوی بازداشتیِ این مرکز همچنان در هالهای از ابهام قرار دارد.
این خبر در حال اعلام شد که چندی پیش اسنادی محرمانه در یک روزنامه منتشر شد که نشان میداد در طول دو سال گذشته بیش از 2 هزار مورد سواستفادۀ جنسی، تجاوز و خودآزاری پناهجویان بازداشتی در بازداشتگاه جزیرۀ نائورو گزارش شده است.
نخستوزیر پاپوآ گینهنو در بیانیهای گفت: «هر دو کشور استرالیا و پاپوآ گینهنو بر سر این توافق کردند که این بازداشتگاه باید بسته شود.»
اونیل بدون اشاره به زمان دقیق تعطیلی این بازداشتگاه گفت: «اقداماتی در حال اجرا شدن است. بسیار مهم است که این فرآیند با عجله انجام نشود و به شیوهای دقیق به اتمام برسد.».
وزیر مهاجرت استرالیا نیز چهارشنبه در دیدار با اونیل بر موضع کشورش مبنی بر نپذیرفتن پناهجویان بازداشتی در پاپوآ گینهنو تأکید کرد.
داتون در بیانیهای گفت: «موضع دولت استرالیا همواره مبتنی بر همکاری با گینهنو برای بستن بازداشتگاه جزیرۀ مانوس و بازگرداندن پناهجویان در این جزیره به کشورهای خودشان و یا اسکان دادن آنها در پاپوآ گینهنو بوده است.»
وی افزود: «موضع ما که امروز نیز با پاپوآ گینهنو بر آن تأکید کردیم این است که هیچ کدام از پناهجویان ساکن در بازداشتگاه جزیرۀ مانوس هرگز مقیم استرالیا نخواهند شد.»
داتون در این بیانیه به پناهجویان بازداشتی در جزیرۀ نائورو اشارهای نکرد.
استرالیا از سال 2012 پناهجویانی را که قصد دارند با قایق به این کشور برسند، در کشورهای کوچک اقیانوس آرام مانند نائورو و مانوس پاپوآ گینهنو اسکان میدهد.
دادستانی استرالیا در ماه فوریه (بهمن یا اسفند 94) به دولت مجوز داد پناهجویانی را که با قایق و بدون مجوز وارد آبهای استرالیا میشوند، بازداشت کنند.
زندانی کردن برخی پناهجویان در این اردوگاهها و آزار این افراد مورد انتقاد شدید سازمان ملل و گروههای حقوق بشری قرار گرفته است.
مقامات استرالیایی این اتهامات را به شدت تکذیب میکنند.
استرالیا میگوید بازداشت پناهجویان غیرقانونی برای هشدار به دیگر پناهجویانی صورت میگیرد که قصد دارند این سفر پرمخاطره را در پیش بگیرند.
براساس اعلام دولت استرالیا میان سالهای 2007 تا 2013 میلادی (پیش از صدور مجوز بازداشت پناهجویان)، دستکم 1 هزار و 200 نفر در مسیر رسیدن به این کشور در اقیانوس غرق شدهاند.
خبر توافق استرالیا و پاپوآ گینهنو برای بستن بازداشتگاه جزیرۀ مانوس بلافاصله با استقبال گروههای حقوق بشری و حامیان پناهجویان روبرو شد.
الن پیرسون، مدیر دیدهبان حقوق بشر استرالیا، در واکنش به این خبر گفت: «حدود هزار نفر به مدت سه سال یا بیشتر در جزیرۀ مانوس بدون هیچ دلیل موجهی در بازداشت هستند. آنها در شرایط بسیار بدی زندگی کردهاند...بالاخره زمان آن رسیده که به آنها اجازه بدهیم در امنیت زندگی کنند.»
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.