اردوغان غرب را به حمایت از طراحان کودتا محکوم کرد

رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه

رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه با انتقاد از متحدان غربی آنکارا بر سر کودتای ناکام ماه گذشته، آنان را به حمایت از «ترور» متهم کرده و استرداد خطیبی را که اردوغان وی را عامل اصلی طراحی این کودتا دانسته از واشنگتن خواستار شده است.

اردوغان که فتح الله گولن روحانی ساکن امریکا را مسئول تلاش برای برکناری خود دانسته در اشاره به نقش خارجی در کودتای 15 ژوئیه (25 تیر) این واقعه را «سناریویی طرح‌ریزی شده در غرب» برشمرده است.

اردوغان با انتقاد از امریکا به خاطر تعلل در پاسخ به درخواست آنکارا مبنی بر استرداد گولن، این امر را «مانعی بزرگ» در راه مبارزه ترکیه با تروریسم دانست.

رئیس جمهور ترکیه، پیشتر انتقاد غرب از بازداشت جمعی مخالفان دولت پس از کودتا را رد کرد و گفت کشورها به جای «قرار گرفتن در کنار کودتاچیان»، از دولت برای شکست کودتا تقدیر کنند.

تظاهرات حامیان اردوغان در آنکارا، 12 مرداد 1395 (عکس از خبرگزاری فرانسه)

اردوغان در یک سخنرانی در کاخ ریاست جمهوری ضمن محکومیت «آنانی که تصور می‌شده دوست باشند» گفت: «متاسفانه غرب حامی تروریسم است و در کنار طراحان کودتا ایستاده است.»

وی با انتقاد از مسئولان قضایی آلمان به خاطر عدم اجازه برای برگزاری سخنرانی ویدئویی برای حامیان خود در کُلن، گفت برلین پیشتر برای سران حزب غیرقانونی کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) چنین امکانی را فراهم آورده بود.

تجمع هواداران رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، در کلن آلمان،11 مرداد 1395 (عکس از خبرگزاری فرانسه)

وی تقریبا همه قدرت‌های خارجی را به مشارکت در طراحی کودتایی متهم کرد که توسط جناح متمرد ارتش به اجرا درآمد.

اردوغان تصریح کرد: «این کودتا صرفا حادثه‌ای برنامه‌ریزی شده در داخل نبود؛ بازیگران داخلی سناریویی را پیاده کردند که در خارج نوشته شده بود.»

گولن که در تبعیدی خودخواسته در امریکا به سر می‌برد، چند ماه پیش به اتهام تلاش برای براندازی دولت و رهبری یک سازمان تروریستی در ترکیه، غیابی محاکمه شد.

پس از کودتای نافرجام اخیر، آنکارا از واشنگتن خواسته است تا گولن را به عنوان یک مجرم مسترد کند، اما امریکا تاکنون تمایلی به انجام این کار نشان نداده است.

فتح الله گولن از مخالفان دولت اردوغان است.

گفتنی است گولن هرگونه دخالت در کودتا را رد کرده و آن را صحنه‌سازی دولت برای سرکوب مخالفان دانسته است.

پس از کودتای نافرجام 25 تیر در ترکیه که حدود 300 کشته و صدها زخمی برجای گذاشت، دولت آنکارا در سرکوب عوامل مرتبط با کودتاچیان، ده ها هزار تن از نیروهای نظامی، پلیس، قضات، اساتید دانشگاه، معلمان، روزنامه نگاران و کارمندان دولت را بازداشت، اخراج، تعلیق و یا تحت پیگرد قرار داده است.

این رویکرد سرکوبگرانه اردوغان انتقاد غرب و حتی سازمان ملل را برانگیخته است. 

 

استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی‌وی فارسی» بلامانع است. 

 


Press TV’s website can also be accessed at the following alternate addresses:

www.presstv.co.uk

SHARE THIS ARTICLE
Press TV News Roku