امریکا بلندپایهترین مقام نظامی خود را با هدف کاهش تنش با ترکیه پس از وقوع کودتای نافرجام در این کشور، برای دیدار با مقامات آنکارا به ترکیه فرستاد.
ژنرال جوزف دانفورد، رئیس ستاد مشترک ارتش امریکا، روز دوشنبه به آنکارا سفر کرد و با بنعلی ییلدریم، نخست وزیر ترکیه، دیدار کرد.
ییلدریم در این دیدار گفت: «مهم است که ایالات متحده، به عنوان دوست و متحد ما، یک موضع روشن و قاطع در برابر این کودتای تروریستی که علیه ملت و دموکراسی ما رخ داد، اتخاذ کند.»
در بیانیهای که دفتر ییلدریم منتشر کرده، آمده است که دانفورد، مشاور نظامیِ رئیس جمهورِ امریکا، در این دیدار کودتای نافرجامِ ترکیه را محکوم کرده و اظهار داشته است که سفر وی به آنکارا برای نشان دادنِ همبستگی ایالات متحده با ترکیه صورت گرفته است.
براساس این بیانیه، دانفورد تصریح کرده است که امریکا از دموکراسیِ ترکیه حمایت میکند.
پس از کودتای نافرجامِ بخشی از نظامیانِ ترکیه در تاریخ 26 تیر، اظهارات انتقادآمیزِ مقامهای امریکایی در برابر موج دستگیریها و برکناریها در ترکیه و همچنین مقاومت واشنگتن در قبال درخواست آنکارا مبنی بر استرداد فتحالله گولن، شخصیتِ مذهبیِ مخالف دولت ترکیه که در امریکا زندگی میکند، تنش میان این دو کشور بالا گرفت.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، گولن را که در تبعیدی خودخواسته در امریکا به سر میبرد، عامل پشتپردۀ کودتا میداند، اما این شخصیت مذهبی ادعای اردوغان را رد کرده است.
آنکارا رهبران غربی را متهم میکند که به جای توجه به تهدیدِ موجود علیه دولت ترکیه به عنوان یکی از اعضای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) نگران حقوق کودتاچیان هستند.
پس از کودتا که موجب مرگ حدود 230 نفر شد، بیش از 60 هزار نفر از ارتشیان و کارکنان دادگستری، خدمات مدنی و آموزش و پرورش بازداشت شده و یا موقتاً برکنار شدند.
دانفورد در سفر به ترکیه علاوه بر دیدار با ییلدریم، با همتای ترک خود و کارکنان امریکاییِ مستقر در پایگاه هوایی اینجرلیک در جنوب ترکیه دیدار کرد. ائتلاف موسوم به «ضد داعش» که ترکیه یکی از اعضای آن است، حملات هوایی خود را تحت هدایت امریکا، از این پایگاه به مواضعی در عراق و سوریه اجرا میکنند.
تظاهرات ضدامریکایی در آنکارا
همزمان با سفر دانفورد در روز دوشنبه، حدود 150 تظاهراتکننده در مقابل سفارت امریکا در آنکارا، پایتخت ترکیه تجمع کرده و به سفر این مقام نظامی به ترکیه اعتراض کردند.
معترضین در این تظاهرات شعارهایی مانند «دانفوردِ کودتاچی از ترکیه خارج شو»، «دانفورد به خانه برو و فتحالله را برای ما بفرست» سر دادند.
گولنِ 75 ساله، از سال 1999 میلادی در پنسیلوانیای امریکا زندگی میکند.
باراک اوباما، رئیس جمهور امریکا، در واکنش به درخواست استرداد این شخصیت مذهبی گفته بود مقامهای ترکیه باید ثابت کنند گولن در کودتا دست داشته است.
در همین حال هیأتی متشکل از نمایندگان پارلمان ترکیه روز دوشنبه برای متقاعد کردنِ دولت امریکا برای استرداد گولن با مقامهای وزارت دادگستریِ ایالات متحده در واشنگتن دیدار کردند.
به گفتۀ رئیس این هیأتِ تُرک، آنکارا طی روزهای آینده به امریکا اثبات خواهد کرد که گولن دستور اجرای این کودتا را صادر کرده بود.
براساس اظهارات این نمایندگان، قرار است اعترافات کودتاچیانِ دستگیر شده در اختیار دادگستریِ امریکا قرار بگیرد.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.