واشنگتن و سئول میگویند در تلاش برای مقابله با تهدیدهای احتمالی پیونگ یانگ، برای استقرار سامانه موشکی پیشرفته امریکا در شبه جزیره کره به توافق رسمی دست یافتهاند.
وزارت دفاع امریکا و کره جنوبی روز جمعه (18 تیر) در بیانیه ای مشترک اعلام کردند: « طبق رایزنیها، کره جنوبی و امریکا به منظور استقرار تاد (نوعی سامانه پدافند ضد موشکی در ارتفاعات بالا) ... به عنوان تدبیری تدافعی جهت تضمین امنیت کره جنوبی و مردم آن... تصمیمی مشترک اتخاذ کرده اند.»
کره جنوبی و امریکا همچنین در این بیانیه هدف از استقرار سامانه موشکی تاد را صرفا برای رویارویی با «تهدیدهای موشکی و هستهای» از سوی کره شمالی دانستهاند.
بر اساس این بیانیه، دو کشور در مراحل نهایی انتخاب محل استقرار تاد در کره جنوبی هستند و این سامانه موشکی ضد بالستیک تا پایان سال آینده میلادی (2017) عملیاتی خواهد شد.
تاد (Terminal High Altitude Area Defense) نوعی سامانه دفاع موشکی ساخت امریکاست که برای شناسایی و مقابله با موشکهای بالستیک کوتاه برد، میان برد و بلند برد در داخل و خارج از جو طراحی شده است.
کره جنوبی و امریکا در حالی از توافق خود برای استقرار تاد خبر داده اند که تنش در شبه جزیره کره بعد از چهارمین آزمایش موشکی کره شمالی در ماه ژانویه و پرتاب موشک ماهواره بر در ماه فوریه افزایش یافته است.
کره شمالی هفت فوریه 2016 میلادی(18 بهمن 1394) اعلام کرد ، نوعی ماهواره نظارتی بر زمین را با موفقیت در مدار قرار داده است.
در پی این پرتاب سئول و واشنگتن مذاکرات درباره استقرار تاد در شبه جزیره کره را آغاز کردند و وزارت دفاع امریکا نهم فوریه اعلام کرد قصد دارد «در اولین فرصت ممکن» نوعی سامانه موشکی پیشرفته به کره جنوبی ارسال کند.
توافق امریکا و کره جنوبی برای استقرار سامانه تاد در شبه جزیره کره همچنین خشم و اعتراض چین را درپی داشته است.
امریکا استقرار سامانه موشکی تاد را نوعی اقدام بازدارنده در مقابل برنامه موشکی بالستیک کره شمالی عنوان کرده است، در حالی که پکن میگوید این حرکت تاسیسات نظامی چین را در تیررس رادارهای امریکا قرار خواهد داد.
استقرار تاد، «آسیب به صلح»
چین در واکنشی سریع به این توافق، بار دیگر مخالفت خود را با استقرار سامانه موشکی تاد در کره جنوبی ابراز کرده و دو کشور را از این اقدام بر حذر داشته است.
وزارت خارجه چین روز جمعه در بیانیه ای هشدار داد، این حرکت به «منافع امنیتی راهبردی کشورهای منطقه از جمله چین، آسیب جدی» وارد خواهد کرد.
در این بیانیه آمده است: «چین به شدت از امریکا و کره جنوبی می خواهد روند استقرار سامانه ضد موشکی تاد را متوقف کنند.»
وزارت خارجه چین همچنین تصریح کرد، این سامانه به «عاری سازی هسته ای شبه جزیره کره» کمکی نخواهد کرد.
در همین حال، پیونگ یانگ در پی آزمایش هسته ای و پرتاب موشکهای ماهواره بر، با خشم و اعتراض کره جنوبی و امریکا مواجه شده و هدف تحریمهای سازمان ملل قرار گرفته است.
کره جنوبی و امریکا میگویند، پرتاب موشکهای ماهواره بر پوششي است که پيونگ يانگ از آن براي آزمايش نوعي موشک ميانقارهاي بالستيک با قابليت حمل کلاهک هستهاي، استفاده ميکند.
این در حالی است که کره شمالی توانمندیهای هسته ای خود را نوعی اقدام بازدارنده علیه سیاستهای خصمانه امریکا که هزاران نیروی نظامی آن در کره جنوبی و ژاپن استقرار دارند، دانسته است.
تحولات اخیر در حالی روی میدهد که امریکا به تازگی برای نخستین بار کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی را به خاطر آن چه نقض حقوق بشر می نامد، هدف تحریمهای یک جانبه قرار داده است.
کره شمالی روز پنج شنبه هشدار داد، تحریمهای جدید امریکا از «خط قرمز» فراتر رفته و نوعی «اعلام جنگ آشکار» به شمار میآید.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.