رئیس سازمان حج و زیارت جمهوری اسلامی ایران «عدم هماهنگی و انسجام» بین دستگاههای عربستان را مانع اصلی در پیشرفت مذاکرات مربوط به اعزام زائران ایرانی به حج دانسته است.
به گزارش ایرنا، سعید اوحدی پنجشنبه (6 خرداد) با اشاره به دور دوم نشست با مقامات عربستانی گفت هرگونه مسئولیت کارشکنی در اعزام زائران ایرانی به حج 95 به عهده مسئولان سعودی است.
وی گفت بهرهمندی زائران ایرانی از خدمات کنسولگری از جمله مسائل مهمی است که با طرف عربستانی مطرح شده است.
اوحدی همچنین با بیان اینکه طرفین تا کنون در سه محور به جمع بندی رسیدهاند، اظهار داشت: «مبنای تمامی مذاکرات متن تفاهمنامه سالهای قبل خواهد بود و متن جدید باید بر اساس همان اصلاح گردد.»
رئیس سازمان حج و زیارت در خصوص ضرورت خدماتدهی کنسولی به زائران ایرانی، گفت: «تیم مذاکره کننده عربستان اعلام کردند که تصمیمگیری در این زمینه برعهده وزارت خارجه عربستان است.»
وی افزود با وجود تلاشها و مکاتبات مقامهای ایرانی، مقامات سعودی تا کنون پاسخی در این رابطه ارائه نکردهاند.
اوحدی با تاکید بر اینکه به مسئولان سعودی اعلام شده که برای انجام حج 95 زائران ایرانی این دوره از مذاکرات آخرین فرصت خواهد بود، گفت: «سعودی ها باید با توجه به حوادث سال گذشته تغییر رفتار داده و مانع تراشی نکنند.»
این سخنان در حالی بیان شد که یکی از مقامهای عربستان سعودی چهارشنبه (5 خرداد) دیدار با هیات ایرانی در رابطه با حج را «مثبت» توصیف کرد.
حسین شریف، معاون وزیر حج عربستان سعودی گفت پادشاهی عربستان «از زائران سراسر جهان استقبال میکند.»
وی افزود دو طرف درباره «مقدمات لازم و همچنین سازماندهی و خدماترسانی به زائران» مذاکره کردهاند.
شریف اظهار داشت درباره استفاده از روادید الکترونیک برای زائران ایرانی که قابل چاپ است صحبت شده، اما مقرهای دیپلماتیک عربستان در ایران همچنان تعطیل خواهند ماند.
در عین حال، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران در واکنش به انتشار اخبار مثبت از روند مذاکرت ایران و عربستان بر سر موضوع حج تمتع گفت تصور نمیکند سیاستهای کلی عربستان تغییر کرده باشند.
علی جنتی روز پنجشنبه در گفتوگو با خبرگزاری صدا و سیما گفت: «هیأت ایرانی باید برگردد تا ببینیم آیا توانستهاند با عربستان به تفاهم برسند یا نه؛ اگر عربستان نتواند خواستههای جمهوری اسلامی را تأمین کند، امسال حجی انجام نخواهد شد.»
اقدامات کارشکنانۀ عربستان در حالی صورت میگیرد که بسیاری از کشورهای جهان سوء مدیریت رژیم ریاض را در رابطه با مناسک حج مورد انتقاد قرار دادهاند.
سال گذشته 64 هزار زائر ایرانی برای انجام مناسک حج راهی عربستان سعودی شدند که از این تعداد 461 تن در فاجعه غم انگیز منا در دوم مهرماه و روز عید قربان جان خود را از دست دادند.
در مناسک حج واجب در اوایل مهر ماه 1394 در اثر سوء مدیریت مسئولان سعودی، در مناسک رمی جمرات در منا، صدها تن از زائران خانه خدا جان باختند.
مقامات ریاض مدعی هستند در فاجعه منا حدود 770 نفر جان باختند، در حالی که خبرگزاری اسوشیتدپرس از جان باختن 2 هزار و 426 زائر در این حادثه خبر داد.
فاجعه منا چند روز پس از آن روی داد که بر اثر سقوط جرثقیل در مکه بیش از 100 زائر کشته و 200 تن دیگر زخمی شدند. در همان سال دو حادثه آتشسوزی مهیب نیز در دو هتل در شهر مکه روی داد که در این حوادث نیز چندین زائر زخمی شدند.