به گفته مقامات اروپایی، به خاطر اختلاف نظر درباره قانون ضد تروریسم ترکیه، آنکارا احتمالا ضرب الاجل پایان ژوئن (11 تیر) را برای احقاق پیش شرطهای معافیت روادید برای سفر به کشورهای اروپایی از دست میدهد.
مقامات دیپلماتیک اروپایی گفتند عضویت ترکیه در شنگن و سفر بدون روادید شهروندانش به کشورهای اتحادیه اروپا که شاید مهمترین پاداش ترکیه در ازای ممانعت از ورود پناهجویان به قاره اروپا باشد، احتمالا تا پایان ضرب الاجل تعیین شده براساس توافق آنکارا و اتحادیه اروپا انجام نخواهد شد.
اگرچه مقامات اروپایی گفتند این بخش از توافق میان آنکارا و اتحادیه اروپا احتمالا تا پاییز اجرایی خواهد شد.
توافق میان آنکارا و اروپا که به شدت مورد انتقاد گروههای حامی حقوق بشر قرار گرفته، باعث شده است تا شمار پناهجویان به کشورهای اروپایی از جمله جزایر یونان تا حد زیادی کاهش یابد.
اگرچه عضویت ترکیه در شنگن و سفر بدون روادید اتباع ترک به 26 کشور اروپایی با استقبال اروپاییها روبرو نشده است.
براساس اعلام بخش اجرایی کمیسیون اروپایی، آنکارا هنوز 5 شرط از 72 شرط لازم به منظور عضویت در شنگن را محقق نکرده است.
در همین حال پارلمان اروپا که باید اعطای معافیت روادید برای شهروندان ترکیه را تایید کند، تاکید کرده است تا زمانی که آنکارا همه معیارها را به طور کامل محقق نکند، این معافیت عملی نخواهد شد.
مارتین شولتز رئیس پارلمان اروپا نیز گفت فکر نمیکند این معافیت روادید تا پایان ماه ژوئن اجرایی شود.
همچنین یکی از مقامات اروپایی گفت: «تصمیم در این رابطه در ماه ژوئن دیگر امکان پذیر نیست.»
اگرچه هنوز ممکن است نمایندگان پارلمان اروپا در آخرین جلسه خود در روزهای 4 تا 7 جولای (14 تا 17 تیر) در این زمینه تصمیم گیری کنند اما احتمالا تصمیم گیری در این رابطه به پس از تعطیلات تابستانی پارلمان اروپا موکول خواهد شد.
احمد داوود اوغلو نخست وزیر پیشین ترکیه در ماه مارس (اسفند 1394) با مقامات اروپایی به توافق دست یافت؛ اگرچه اختلاف نظر وی با رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه بر سر اصلاح قانون مبارزه با تروریسم براساس معیارهای اتحادیه اروپا موجب شد تا وی از سمت خود کناره گیری کند.
از سوی دیگر اردوغان تاکید دارد که اصلاح قانون اساسی باید با هدف تضمین تمدید دوره ریاست جمهوری صورت گیرد و اجرایی شدن قانون معافیت روادید برای شهروندان ترکیه از ماه اکتبر نیز قابل قبول است.
اتحادیه اروپا تاکید دارد که ترکیه باید تعریف خود را از تروریسم در قانون مبارزه با تروریسم به طور کامل مشخص کند و نباید از این قانون برای هدف قرار دادن نخبگان، کردها و منتقدان اردوغان از جمله دهها خبرنگار و استاد دانشگاهی که در زندان به سر میبرند، استفاده شود.
اتحادیه اروپا و ترکیه در تاریخ 28 اسفند 1394 درباره ممانعت از ورود پناهجویان به قاره اروپا از طریق دریای اژه توافق کردند.
براساس این توافق، همه پناهجویانی که وارد جزایر یونان شدند، اگر درخواست پناهندگی مطرح نکرده باشند یا درخواست آنها رد شده باشد، به ترکیه بازگردانده خواهند شد.
در مقابل اتحادیه اروپا افزون بر انتقال مستقیم برخی از پناهجویان به کشورهای اروپایی، کمکهایی مالی به آنکارا اعطا خواهد کرد و روند اعطای روادید به اتباع این کشور و همچنین روند مذاکرات برای عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا را تسریع میکند.
کشورهای اروپایی در سال گذشته با موج بی سابقه ورود پناهجویان که از جنگ و ناآرامی در کشورهای آفریقایی و خاورمیانه از جمله عراق و سوریه فرار میکردند، رو به رو بودند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.