شبکه پرس تیوی به منظور بررسی حکم دیوان عالی امریکا مبنی بر برداشت 2 میلیارد دلاری از داراییهای مصادره شده ایران به بهانه پرداخت غرامت به قربانیان بمبگذاریهای سال 1983 در بیروت با جیمز پتراس کارشناس مسائل خاورمیانه در نیویورک گفتگو کرده است.
ترجمه گزیدهای از این مصاحبه به شرح زیر آمده است:
پرس تیوی: واکنش مسئولان نسبت به این حکم کماکان ادامه دارد. رئیسجمهور ایران مواضع خود درباره این حکم را تشدید کرده است. تهران این حکم را ناشی از سیاسیکاری در روند دادرسی در نظام قضایی میداند. واکنش شما به این حکم چیست و به نظرتان چرا 2 میلیارد دلار از دارایی ایران به عنوان غرامت این قربانیان در نظر گرفته شده است؟
پتراس: این یک عمل کاملا غیر قانونی است. هیچ مدرکی موجود نیست. هیچ روند قضایی طی نشده است. هیچ سازمان مستقلی تحقیق نکرده است. روشن است که این امر در راستای اخلال در توافقی است که سال گذشته بر سر برنامه هستهای صورت گرفت و مشخصا ناشی از انگیزه سیاسی است.
با این حال، سیاست وزارت دادگستری فی نفسه چندان دخیل نیست بلکه این قضیه بیشتر متاثر از یک لابی قدرتمند حامی اسرائیل است که برای مثال در وزارت خزانهداری دارای نماینده است. میتوان مورد دَنیل گلِیسِر را سراغ گرفت که صهیونیستی است که ریاست وزارت خزانهداری را بر عهده دارد و یا آدام ژوبین که صهیونیست دیگری است که به نفع اسرائیل فعالیت میکند و طی سالهای گذشته از هیچ تلاشی برای تضعیف توافقات مالی میان ایران و نظام بانکی فروگذار نکرده است.
و در چنین شرایطی واضح است که واشنگتن ممکن است رسما مدعی باشد که تحریمها را لغو کرده اما در عمل با خلف وعده، با ترساندن بانکها و القای ایرانهراسی در جهت تضعیف مراودات مالی میان غرب و ایران عمل میکند.
تحت چنین شرایطی است که آیتالله خامنهای به درستی اشاره فرمودند که امریکا در حال نقض توافقی است که سال گذشته حاصل شد.
پرس تیوی: رهبر ایران در این باره فرمودهاند که امریکا بر روی کاغذ از لغو تحریمها سخن میگوید اما در عین حال به اشاعه ایران هراسی پرداخته و در مورد برخی از اعضای اتحادیه اروپا نیز آنان خود اسیر برخی مقررات بانکی امریکا هستند، مبنی بر اینکه بانکهای خارجی را از برقراری مناسبات با ایران منع میکند.
پتراس: مشخصا وقتی اوباما به عربستان سفر میکند و دولت امریکا با اسرائیل همدست است اینها همه با سیاستهای خصمانه علیه ایران مرتبط است.
توافقات واشنگتن با عربستان سعودی با تلاشها برای تضعیف روابط ایران با دنیای غرب و به ویژه دنیای اقتصاد وابستگی بسیاری دارد.
به همین ترتیب سابقه روابط امریکا با نتانیاهو و مراودات وی با وزارت دارایی و سیاستهای جنگ طلبانه علیه ایران را در نظر بگیرید. در نتیجه، این وضع ادامه سیاستهای پیشین است.
واشنگتن خواستار همکاری با ایران و اسرائیل مخالف هرگونه توافق با دولت ایران است.
رئیس جمهوری ایران پیشتر رای دیوان عالی امریکا درباره توقیف حدود 2 میلیارد دلار از داراییهای ایران را دزدی آشکار و به مفهوم ادامه خصومت علیه ملت ایران عنوان کرد.
حسن روحانی با تاکید بر اینکه «آنها باید بدانند حقوق ملت ایران قابل تعرض و چپاولگری نیست،» افزود: «هیچ دزدی نمیتواند به دزدی خود افتخار کرده و تصور کند اموالی که به غارت برده به او تعلق دارد.»
روحانی با تاکید بر اینکه «این اموال متعلق به ملت ایران» است، تصریح کرد: «هرگونه تصرف در آن تصرفی خصومتآمیز و غیرقانونی است. بیشک این حرکت تجاوز و خصومتی آشکار از طرف آمریکا علیه ملت ایران است و آنها نمیتوانند بدون تحمل تبعات این تصمیم از آن بهرهبرداری و استفاده کنند.»
دیوانعالی امریکا روز اول ماه جاری، حکم برداشت 2 میلیارد دلاری از داراییهای مصادره شده ایران را به بهانه پرداخت غرامت به قربانیان بمبگذاریهای سال 1983 در یک پایگاه نیروی دریایی امریکا در بیروت تایید کرد.
گفتنی است هیچ مدرکی دال بر دخالت ایران در این حادثه ارائه نشده و تهران نیز هر گونه دخالت در این انفجار را رد کرده است.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.