افسران ارشد ارتش بریتانیا بیتوجه به خشم جامعۀ بینالملل از تجاوز نظامی ریاض به یمن، به آموزش نظامی نیروهای سعودی ادامه میدهند.
براساس گزارشها این نظامیان بریتانیایی بدون توجه به عواقب جنگ یکسالۀ عربستان سعودی که موجب کشته شدن هزاران یمنی شده است، به نیروهای سعودی آموزش هدف گیری میدهند و عربستانیها از این آموزش در حملات موشکی خود علیه این کشور فقیر عربی استفاده میکنند.
به گزارش روزنامۀ انگلیسی گاردین پس از درخواست سازمان حقوق بشری «رپریو» برای آزادی اطلاعات بود که سطح بالای همکاری و کمکهای نظامی بریتانیا به ریاض مشخص شد.
سازمان رپریو از وزارت دفاع انگلیس خواسته بود با توجه به حملۀ وحشیانۀ سعودی به یمن در حمایت نظامی خود از پادشاهی سعودی تجدید نظر کند.
این در حالی است که مقامات نظامی انگلیس بارها ادعا کردهاند افسرانشان نقشی در هدایت حملات عربستان، انتخاب اهداف و عملیات در یمن ندارند.
حملات مرگبار عربستان سعودی به یمن که از تاریخ 6 فروردینِ سال 1394 آغاز شده، تاکنون منجر به کشته شدن نزدیک به 9 هزار و 500 نفر از جمله کودکان و زنان شده است.
عربستان این حملات را با هدف بازگرداندن قدرت به عبدربه منصور هادی، رئیس جمهور مستعفی یمن و تضعیف جنبش مردمی انصارالله در این کشور آغاز کرده است.
ارتش عربستان ابایی در استفاده از تسلیحات ممنوعه از جمله بمبهای خوشهای در یمن ندارد. رژیم سعودی حتی بیمارستانهای سازمانهای خیریۀ بینالمللی را نیز در یمن هدف قرار داده و زیرساختهای این کشور را نابود کرده است.
براساس گزارش گاردین از آغاز جنگ در یمن، دولت انگلیس تسلیحاتی به ارزش 4 میلیارد دلار به پادشاهی عربستان فروخته است.
در این گزارش به نقل از مقامات نظامی بریتانیا آمده است که مشاوران ارشد انگلیسی سه دورۀ آموزشیِ سه هفتهایِ «هدفگیری بینالمللی» برای افسران نیروی هوایی عربستان سعودی برگزار کردهاند.
یک دستۀ هفتنفره از یگان توپخانۀ ارتش انگلیس نیز برای آموزش هدفگیری و استفاده از «رادار موقعیتیابی تسلیحات» به نیروهای زمینی عربستان، به این کشور سفر کردند.
همچنین، نیروی هوایی انگلیس نیز دورههای موشک کروز را با محوریت نحوۀ استقرار و استفاده از سامانۀ موشکیِ موسوم به «سایۀ طوفان» در عربستان، برگزار کردند.
براساس اعلام سازمان رپریو به نظر میرسد که دورههای آموزشی بریتانیا در عربستان شامل آموزش و راهنمایی در بارۀ نحوۀ اجرای تعهدات تحت قوانین بینالمللی برای جلوگیری از کشتار غیرنظامیان نمیشود.
در گزارش رپریو به نقل از مقامات وزارت دفاع بریتانیا آمده است: «در هر دوره نهایتاً 20 دانشجوی نیروی هوایی عربستان سعودی حضور دارند ... هر دورۀ سه هفتهای شامل حدود 90 ساعت آموزش میشود.»
به گفتۀ این مقامات: «کارشناسان تسلیحاتی نیروی هوایی انگلیس به نیروی هوایی عربستان سعودی در به کارگیریِ بهترِ برخی سامانههای تسلیحاتی خاص آموزش دادهاند.»
عمران بلهادی از سازمان رپریو ضمن انتقاد از روابط نظامی وزارت دفاع انگلیس با سعودیها، گفت: «ادعاهای وزیران مبنی بر اینکه کمکِ بریتانیا به دولت سعودی در چارچوب قانون صورت گرفته است، عوام فریبانه هستند.»
وی افزود: «بریتانیا با برگزاری دورههای گستردۀ هدفگیری هیچ کمکی به ممانعت از بمباران مدارس، بیمارستانها و جشنهای عروسی و کشتار هزاران غیرنظامی یمن نکرده است. بریتانیا ادعا میکند که حمایتش از ائتلاف تحت امر عربستان برای مبارزه با تروریسم ضروری است، اما کشتنِ مردم بیگناه موجب افزایش امنیتِ ما نمیشود.»
بسیاری از گروههای حقوق بشری از جمله سازمان عفو بینالملل خواستار تحریم تسلیحاتی عربستان سعودی شدهاند.
سازمان عفو بین الملل اخیراً از امریکا و انگلیس خواست برای جلوگیری از کشتار بیشتر غیرنظامیان در یمن، ارسال محمولههای تسلیحاتی به عربستان سعودی را متوقف کنند.
بنابر بیانیه سازمان عفو بین الملل عربستان در حملات علیه مردم یمن «بارها» از بمبهای خوشهای و تسلیحات ممنوعه استفاده کرده که به کشته شدن و نقص عضو غیر نظامیان منجر شده است.
دیدهبان حقوق بشر نیز تحریم تسلیحاتی عربستان سعودی را خواستار شده و از امریکا، انگلیس، فرانسه و دیگر کشورها خواسته است تا زمان توقف و رسیدگی به حملات غیرقانونی عربستان به یمن، فروش اسلحه به ریاض را تعلیق کنند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.