بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل برای حل بحران پناهجویان سوری، خواستار اقدام مشترک جهانی شده است.
بان که روز چهارشنبه در کنفرانسی در خصوص مسألۀ پناهجویان در ژنو سخن می گفت، افزود: «ما اینجا جمع شدهایم تا درباره بزرگترین بحران پناهجویانِ زمان خود صحبت کنیم. این موضوع مستلزم افزایش حمایت جهانی است.»
دبیرکل سازمان ملل که اهل کره جنوبی است، از تجربیات شخصی اش در جریان جنگ کره در شصت سال پیش و فرار از روستای محل زندگی خود در زمانی که تنها 6 سال داشت، سخن گفت. بان افزود زندگی پناهجویان در پناهگاهها برای وی «مفهومی شخصی دارد».
وی گفت: «تلاشها برای بد جلوه دادن پناهجویان نه تنها توهین آمیز، بلکه اساساً نادرست است.»
کنفرانس ژنو به دنبال نشستی در لندن در ماه فوریه (بهمن) برگزار میشود که در آن کشورها متعهد به کمک 11 میلیارد دلاری برای حل مشکل اسکان پناهجویان شدند.
کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل اعلام کرده است در جنگ داخلی 5 ساله در سوریه، 4 میلیون و 800 هزار سوری مجبور به فرار از کشور خود شده و 6 میلیون و 600 هزار نفر نیز در داخل خاک این کشور آواره شدهاند.
هدف اجلاس ژنو این است که در طول 3 سال شرایطی برای اسکان حدود 10 درصد پناهجویان سوری یعنی حدود 480 هزار نفر فراهم کند.
بان گفت 480 هزار نفر، در مقایسه با کسانی که به عراق ، اردن، لبنان یا ترکیه پناه بردهاند «رقم اندکی است».
این کنفرانس در حالی برگزار میشود که پیش از این در 28 اسفند، تفاهم نامهای بین اتحادیه اروپا و ترکیه برای بازگرداندن پناهجویان از اروپا به ترکیه امضا شده بود.
کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل این تفاهمنامه را به علت آنکه ممکن است مغایر با قانون باشد و حقوق پناهندگان قانونی را نادیده بگیرد، محکوم کرده است.
در سال گذشته میلادی، بیش از یک میلیون پناهجو که تقریبا نیمی از آنان سوری بودند از طریق دریای مدیترانه به اروپا آمدند. این روند در 3 ماه ابتدایی سال 2016 نیز ادامه داشت.
بسیاری از پناهجویان در جریان این سفرهای دریایی مخاطره آمیز جان خود را از دست می دهند.
برخی از کشورهای اروپایی موقتاٌ مرزهای خود را بسته و خواستار وضع قوانین سختگیرانه برای تردد افراد در قاره سبز شده اند.
سازمان ملل و گروههای حقوق بشری از سران کشورهای اروپایی خواستهاند سیستم اسکان سازمان یافته و منسجمی ایجاد کنند تا امکان مهاجرت ایمنتر و بدون هرج و مرج پناهجویان را فراهم کنند.