سوریه اعلام کرده است که تصمیم روسیه برای خروج نیروهای نظامیاش از این کشور عربی مبنی بر اختلافِ دمشق و مسکو نیست.
دفتر ریاست جمهوری سوریه روز دوشنبه (24 اسفند) در بیانیهای اعلام کرد تصمیم روسیه برای کاهش نیروهایش «با هماهنگی کامل بین مسکو و دمشق صورت گرفته و برای مدتی به دقت و به طور مناسب بررسی شده است».
ارتش سوریه نیز با انتشار بیانیهای تاکید کرد به مبارزه با گروه تروریستی داعش و گروه موسوم به جبههالنصره، وابسته به القاعده و دیگر گروههای تروریستی مرتبط با آنها ادامه خواهد داد.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در همان روز اعلام کرد «بخش اصلی» نیروهای این کشور از سوریه خارج خواهند شد و افزون بر این، از دیپلماتها خواسته شده است برای یافتن راه حل صلحآمیز بحرانِ پنج سالۀ سوریه تلاش بیشتری کنند.
وی افزود: «وزارت دفاع و نیروهای نظامی تا حد زیادی وظیفه خود را انجام دادهاند، بر همین اساس به وزیر دفاع دستور میدهم خروج بخش اصلی نیروهای نظامی از سوریه را از فردا (سهشنبه، 25 اسفند) آغاز کند.»
در پی اعلام این خبر، کرملین با صدور بیانیهای اعلام کرد پوتین و باراک اوباما، رئیس جمهور امریکا دربارۀ این اقدام مذاکره تلفنی داشتهاند.
در این بیانیه آمده است: «دو رئیس جمهور تشدید تلاشها برای حلوفصل سیاسی بحران سوریه را خواستار شده و حمایت خود را از مذاکرات سازمان ملل بین دولت سوریه و مخالفان در ژنوِ سوئیس اعلام کردند.»
در همین حال ویتالی چورکین، نماینده روسیه در سازمان ملل اعلام کرد این تصمیم به مذاکرات صلح کمک خواهد کرد.
وی افزود حضور نظامی روسیه در سوریه باقی خواهد ماند، اما هدف اصلی آن «تضمین برقراری آتشبس بین طرفهای درگیر» خواهد بود.
طرفهای درگیر در سوریه از هشتم اسفند با پذیرفتن طرح روسیه و امریکا آتشبس کردهاند. این آتشبس شامل گروههای تروریستی داعش و جبهه النصره نمیشود.
گروه موسوم به کمیتۀ عالی مذاکرات (HNC) نیز عقبنشینی نیروهای روس را برای مذاکرات صلح مثبت ارزیابی کرد.
سلیم مسلط، سخنگوی این گروهِ معارض دولت دمشق گفت: «اگر روسیه در خروج نیروها جدی باشد، این اقدام تاثیر مثبتی بر مذاکرات خواهد داشت.»
واکنشهای بینالمللی به تصمیم روسیه
تصمیم مسکو برای خروج نیروهایش از سوریه در سطح جهانی واکنشهای بسیاری را در پی داشت.
فرانک والتر اشتاینمایر، وزیر امور خارجه آلمان با استقبال از این خبر مدعی شد: «اگر روسیه نیروهایش را از سوریه خارج کند، بشار اسد، رئیس جمهور این کشور برای مذاکره و گذار مسالمتآمیز جهت پایان دادن به جنگ داخلی در این کشور تحت فشار قرار میگیرد.»
فیلیپ هاموند، وزیر امور خارجه انگلیس نیز در این رابطه گفت: «اگر این اقدام بخشی از تعهد واقعی به گذار سیاسی در سوریه باشد مثبت است.»
ژان ایو لودریان، وزیر دفاع فرانسه نیز در مصاحبه با روزنامه فیگارو گفت: «نیروهای روسیه عملاً حمله به شورشیانِ (به اصطلاح) میانهروی سوری را متوقف کرده است.»
روسیه از تاریخ هشتم مهر ماه 1394 با مجوز دولت دمشق حملات هوایی خود به مواضع گروههای تروریستی از جمله داعش و جبهه النصره را در سوریه آغاز کرده بود. مسکو بارها تصریح کرد تنها مواضع تروریستی را در این کشور هدف قرار داده است.
پشتیبانی هوایی روسیه از نیروهای دولت سوریه، مسیر را برای ادامۀ پیشرویهای ارتش این کشور علیه گروههای تروریستی هموار کرد.