وزیر خارجۀ امریکا میگوید طی سه هفتۀ گذشته گروه تروریستی داعش 600 نیرو و 3 هزار کیلومتر مربع از مناطق تحت کنترل خود را در سوریه از دست داده است.
جان کری روز یکشنبه (23 اسفند) در یک نشست خبری مشترک پس از دیدار با همتایان اروپایی خود در پاریس، پایتخت فرانسه این اظهارات را بیان کرد.
وی همچنین به دولت بشار اسد، رئیس جمهور سوریه و متحدانش از جمله روسیه هشدار داد که از آتشبس شکنندهای که در این کشور عربی برقرار شده است «به نفع خود بهرهبرداری» نکنند.
در پی توافق دولت و معارضان سوریه با طرح آتش بس پیشنهادی امریکا و روسیه، آتش بس از هشتم اسفند در مناطقی از سوریه که تحت تسلط گروههای تروریستی داعش و جبهه النصره قرار ندارند، برقرار شده است و کماکان ادامه دارد.
کری گفت اگر دولت سوریه و «حامیانش» تصور میکنند با انجام اقداماتی که «تعهدشان را به آتشبس زیر سؤال میبرد، فرایندی را که ما بنا کردهایم با عواقب جدی روبرو نمیکنند، در اشتباه هستند».
واکنش امریکا و فرانسه به خط قرمز دولت سوریه در مذاکرات
وزیر خارجۀ امریکا همچنین با اشاره به سخنان روز شنبه (22 اسفند) ولید معلم، وزیر امور خارجۀ سوریه که بحث ریاست جمهوری این کشور را خط قرمز مذاکرات صلح دانسته بود، ادعا کرد این اظهارات «مخل روند صلح در سوریه» هستند.
ژان مارک آیرو، وزیر امور خارجۀ فرانسه نیز در تأیید سخنان جان کری گفت: «این (سخنان معلم) تحریکآمیز است... یک نشانۀ بد است و با روح آتشبس تطابق ندارد.»
معلم روز شنبه در یک نشست خبری گفت بحث ریاست جمهوری «خط قرمز» دولت است و هیأت اعزامی دولت سوریه در مذاکرات ژنو با هیچکس در این باره گفتوگو نخواهد کرد.
وی تأکید کرد استفان دی میستورا، نمایندۀ سازمان ملل متحد در امور سوریه «هیچ حقی» برای بحث در مورد انتخابات آتی ریاست جمهوری در سوریه ندارد.
دی میستورا روز جمعه (21 اسفند) گفت ظرف 18 ماه آینده انتخابات ریاست جمهوری در سوریه برگزار خواهد شد.
به گفتۀ نمایندۀ سازمان ملل، آغاز روند انتخابات ریاست جمهوری در سوریه همزمان با آخرین دور مذاکرات سوریه خواهد بود که قرار است از 24 اسفند ماه در ژنوِ سوئیس برگزار شود.
معلم در این باره گفت: «نه او (دی میستورا) و نه هیچ کس دیگر، هر که باشد، حق بحث دربارۀ انتخابات ریاست جمهوری را ندارد. این حق مستقیماً متعلق به مردم سوریه است.»
علاوه بر کری و آیرو، وزرای خارجۀ انگلیس، آلمان، ایتالیا و مسئول سیاست خارجی اتحادیۀ اروپا نیز در این دیدار در پاریس حاضر بودند.
درحالی که برخی از بازیگران منطقهای از جمله عربستان سعودی خواستار برکناری فوری بشار اسد از قدرت هستند، امریکا و دیگر کشورهای غربی که پیشتر چنین خواستهای داشتند، در پی پیشرویهای ارتش سوریه علیه داعش و دیگر گروه های تروریستی که با پشتیبانی حملات هوایی روسیه صورت میگیرد، از مواضع خود عقب نشسته بودند.
سوریه از حدود پنج سال پیش عرصۀ درگیریهای مرگبار است. به گزارش مرکز تحقیقات سیاسی سوریه، درگیریها در این کشور تا کنون حدود 470 هزار کشته و 1 میلیون و 900 هزار زخمی به جا گذاشته است. با این وجود، برخی نهادهای بین المللی از جمله سازمان ملل تعداد کشتههای جنگ سوریه را بیش از 260 هزار نفر اعلام کردهاند.