نمایندۀ ویژه سازمان ملل در امور سوریه اعلام کرده که از سرگیری مذاکرات صلح در تاریخ 25 فوریه (6 اسفند) «واقعبینانه» نیست.
روزنامۀ سوئدی «اسونسکا داگ بلادت» جمعه (30 بهمن) این سخنان را به نقل از استفان دی میستورا منتشر کرد.
دی میستورا با اشاره به مذاکراتِ پر فراز و نشیب برای برقراری صلح در سوریه گفت: «به طور واقعبینانه نمیتوانم برای آغاز مذاکرات جدید ژنو در تاریخ 6 اسفند فراخوان دهم.»
وی افزود: «برای آماده شدن و دعوت از طرفین 10 روز زمان نیاز داریم، اما به زودی این کار را انجام خواهیم داد.»
اکنون حدود پنج سال از ناآرامیهای سوریه که تا کنون صدها هزار کشته و میلیونها بیخانمان به جا گذاشته است، میگذرد.
بسیاری از کشورها و مجامع بینالمللی سعی کردهاند با برگزاری مذاکرات بین طرفینِ درگیر، مشکل این کشور عربی را حل کنند.
دور سوم مذاکرات صلح سوریه اوایل بهمن ماه در شهر ژنو در سوئیس آغاز شد، اما دی میستورا در تاریخ 14 بهمن تعلیق موقت این گفتوگوها را تا تاریخ 25 فوریه (6 اسفند) اعلام کرد و مذاکرات در پی بهانه جوییهای معارضان و تاکید بر لزوم توقف حملات ارتش سوریه به عنوان پیش شرط از سرگیری مذاکرات، بینتیجه به پایان رسید.
نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه افزود: «نمیتوانم بگویم کِی برای آغاز مذاکرات فراخوان میدهم. در گذشته بارها ناامید شدهایم، اما این بار واقعبین و مصمم هستم. ما به مذاکرات واقعی درباره صلح نیاز داریم، نه مذاکراتِ بیحاصل.»
وی افزود: «تمایل دارم امریکا و روسیه و یارانشان درباره آغاز آتشبس از امروز تا اواسط هفته آینده توافق کنند، اکنون توپ در زمین آنهاست.»
انتقاد دی میستورا از ترکیه
دی میستورا همچنین با ابراز نگرانی از اقدامات ترکیه، هشدار داد که جنگ پنج سالۀ سوریه میتواند به یک درگیری منطقهای وسیعتر تبدیل شود.
وی همچنین تاکید کرد حملات ترکیه به مبارزان کرد سوریه در مرزهای این کشور نیاز برای یافتن یک راه حل سیاسی را تشدید کرده است.
نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه افزود: «ترکیه همه چیز را پیچیده میکند و ممکن است همه چیز پیچیدهتر شود. این بر فوریتِ موضوع میافزاید. کشورهای اصلی باید دریابند که ما باید جلوی این بحران را که حتی ممکن است به جنگ منطقهای و نیابتی بیشتر بیانجامد، بگیریم.»
وی افزود: «امکان دارد هرگونه درگیری بیشتر در مرز سوریه از کنترل خارج شود.»
این سخنان در حالی بیان شد که ترکیه از هفته گذشته حملات توپخانهای به مواضع مبارزان کردِ فعال در سوریه را آغاز کرده است، چرا که از پیشروی آنها به سوی مرزهای مشترک سوریه و ترکیه بیمناک است.
مبارزان کرد سوریه از جمله یگانهای مدافع خلق، که دولت آنکارا آن را گروهی تروریستی میداند نقشی کلیدی در مبارزه با گروه تروریستی داعش دارند.