عربستان سعودی میگوید هیچ کس نباید به مخالفان سوری تحمیل کند که چه کسانی نماینده آنها در گفتوگوهای صلح باشند.
عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان، روز سهشنبه در نشست خبری مشترک با لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه، در ریاض گفت مخالفان سوری تصمیم میگیرند که چه کسی نماینده آنها در گفتوگوهای صلح خواهد بود.
به گفته او «کمیته عالی که پس از کنفرانس ریاض تشکیل شد طرف مربوطه هستند و آنها درباره نمایندگان خود در گفتوگوهای صلح تصمیم میگیرند» و «هیچ طرفی اجازه ندارد تا به مخالفان سوری تحمیل کند که چه کسانی نماینده آنها در گفتوگوها با بشار اسد باشند.»
قرار است گفتوگوهای صلح سوریه 5 بهمن (25 ژانویه) بین نمایندگان دولت سوریه و مخالفان در ژنو سوئیس برگزار شود. این نشست در چارچوب توافق گفتوگوهایی خواهد بود که ماه گذشته در وین برگزار شد و شورای امنیت سازمان ملل هم با صدور قطعنامهای نتایج آن را تائید کرد.
شورای امنیت روز دوشنبه (28 دی) اعلام کرد تا زمانی که قدرتهای اصلی درباره افرادی که به عنوان نمایندگان مخالفان سوری در گفتوگوهای ژنو به توافق نرسند، از نمایندگان مخالفان دعوت نخواهد کرد.
آمریکا، روسیه و دیگر قدرتهای اروپایی و خاورمیانه از جمله ایران و عربستان سعودی طرفهای اصلی گفتوگوهای صلح سوریه هستند.
لوران فابیوس هم درباره هیات مخالفان سوری در مذاکرات ژنو گفت با «ریاض حجاب»، هماهنگکننده مخالفان سوری دیدار داشته و او قرار است مسائل مربوط به این کار را بررسی کند.
وزیر خارجه فرانسه گفت: «در نهایت سازمان ملل مسئول تعیین این افراد است که در مذاکرات ژنو حاضر خواهند شد.»
این در حالی است که به گفته دیپلماتهای سازمان ملل، به نظر میرسد گفتوگوها بین دولت سوریه و مخالفان به تاخیر افتد.
در نشست مخالفان سوریه که ماه دسامبر در ریاض برگزار شده بود یک گروه 34 نفره از مخالفان برای نظارت بر گفتوگوها تشکیل شد.
روسیه با نتایج نشست ریاض مخالف کرد و گفت این گفتوگوها بیانگر نظر همه گروههای مخالف در سوریه نبوده است.
مسکو پیشتر تاکید کرده بود تهیه فهرستی متشکل از همه گروههای تروریستی در سوریه لازمه ادامه مذاکرات صلح است.
حسین امیرعبدالهیان، معاون وزیر امور خارجه ایران نیز دیروز گفت به دلیل حضور گروههای ترویستی وابسته به داعش در نشست ریاض، تهران این نشست را به رسمیت نمیشناسد و گروههای تروریستی وابسته به داعش نمیتوانند درباره آینده سوریه تصمیم بگیرند.
پانزده عضو شورای امنیت سازمان ملل 28 آذر (19 دسامبر 2015) قطعنامه روند فرایند صلح در سوریه را که نتیجه دو دور مذاکرت سوریه بود به اتفاق آرا تصویب کردند.
قطعنامه شورای امنیت از طرفهای مخالف در سوریه خواسته است 5 بهمن (25 ژانویه) گفتوگوهای خود را آغاز کنند.
همچنین این قطعنامه خواستار تشکیل دولت انتقالی «قانونی، فراگیر و غیر فرقهای» در شش ماه آینده شده تا این دولت بتواند پس از یک سال «انتخاباتی آزاد و عادلانه براساس قانون اساسی جدید» برگزار کند.