پژوهشی جدید نشان میدهد کسانی که افکار منفی دارند، نسبت به افرادی که چنین تفکراتی ندارند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به آلزایمر قرار دارند.
محققان دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه ییل، مغز افرادی را که دچار زوال عقل نبوده و در این پژوهش شرکت کردند، مورد بررسی قرار دادند.
آنها دریافتند افرادی که افکار کلیشهای درباره پیری مانند بدخلقی، حواس پرتی و ناتوانی در یادگیری مسائل جدید دارند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به تغییرات مغزی که معمولا در بیماران آلزایمری دیده میشود، قرار میگیرند.
این گروه تحقیقاتی، به کمک امآرآی دریافتند که هیپوکامپوس (مرکز حافظه در مغز) شرکتکنندگان در این آزمایش 3 برابر کوچکتر از اندازه طبیعی آن است.
با وجود یافتن ارتباط بین تفکرات کلیشهای و بیماری آلزایمر، پژوهشگران گفتند که این پژوهش برای بررسی علت احتمالی این پدیده طراحی نشده بوده است.
پروفسور بکا لوی، یکی از محققین این آزمایش، بیان کرد این پدیده میتواند به علت بالا رفتن سطح استرس در نتیجه افکار منفی درباره پیری اتفاق بیفتند. وی افزود که استرس یک نیروی محرکه شناخته شده در ایجاد بیماری آلزایمر است.
این محقق سپس افزود: «این تفکرات میتوانند تغییر کنند. بنابراین اگر ما بتوانیم پیشداوری درباره پیری را کاهش دهیم و دیدگاه مثبتتری درباره سالخوردگی داشته باشیم، احتمالا راهی برای کاهش خطر ابتلا به آلزایمر است.»
دکتر ایمی کلی، متخصص سالخوردگی از دانشکده پزشکی کوه سینا، با این دیدگاه که استرس به تنهایی خطر ابتلا به آلزایمر را افزایش میدهد، مخالف است.
کلی گفت با وجود اینکه یافتههای تحقیق رابطه جالب بین استرس و آلزایمر را نشان میدهد، تشخیص علت قطعی این بیماری همچنان دشوار است چرا که به جز استرس، عوامل متعدد دیگری نیز میتوانند دخیل باشند.
وی افزود افراد با افکار منفی، احتملا تمایل کمتری به ورزش کردن یا تغذیه سالم دارند، که این به نوبه خود میتواند در بالا بردن خطر ابتلا به آلزایمر تاثیر داشته باشد.
انجمن آلزایمر امریکا اعلام کرد تقریبا 5 میلیون نفر در این کشور مبتلا به آلزایمر هستند. اکثر این افراد بیش از 65 سال سن دارند.
یافتههای پژوهش دانشگاه ییل در نشریه «روانشناسی و سالخوردگی» انتشار یافته است.