کمیته بینالمللی صلیب سرخ و یک بازرس سازمان ملل از شرایط طاقتفرسای بحران فزاینده انسانی در پی ماهها جنگ داخلی در یمن خبر دادهاند.
پیتر مورر، رئیس کمیته بینالمللی صلیب سرخ سهشنبه در پایان بازدید سه روزه خود از یمن خواستار دسترسی آزادانه برای انتقال مایحتاج حیاتی نظیر غذا، آب و دارو به یمن شد و از طرفین درگیر خواست که بر سر یک راهحل سیاسی مذاکره کنند.
مورر در بیانیهای اعلام کرد وخامت وضعیت انسانی در یمن فاجعهآمیز است.
سازمان جهانی بهداشت نیز با استناد به آمار مراکز بهداشتی یمن روز سهشنبه اعلام کرد از 19 مارس تاکنون حدود چهار هزار و 345 نفر کشته و 22 هزار و 110 تن مجروح شدهاند.
مورر افزود درگیریهای شدید و محدودیتهای کمکرسانی به شدت وضعیت بهداشت و درمان را تحت تاثیر قرار داده است.
وی تصریح کرد: «امکان ورود دارو وجود ندارد در نتیجه مداوای بیماران مختل شده است. کمبود سوخت به معنی از کار افتادن تجهیزات است. این وضعیت نباید ادامه یابد. یمن در حال متلاشی شدن است. بر حسب ضرورت، باید امکان نقل و انتقال آزادانه کالا به داخل و در سطح کشور فراهم شود... اقدامات بسیاری باید انجام شود.»
به گفته طارق جاسارویچ، سخنگوی سازمان جهانی بهداشت، حدود 25 درصد مراکز بهداشتی قادر به فعالیت نبوده یا خدمات محدودی ارائه میدهند.
وی افزود: «فرار کارکنان بخش بهداشت و درمان سبب بروز اختلال در ارائه خدمات اولیه پزشکی و جراحیهای جنگی شده است. بخشهای مراقبت ویژه و اتاقهای عمل اکثر بیمارستانها به خاطر کمبود برق و سوخت تعطیل شده است.»
هلال الور، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور غذایی اعلام کرد 12.9 میلیون نفر در یمن فاقد منابع غذایی ضروری و 850 هزار کودک نیز در معرض سوء تغذیه حاد هستند.
الور در بیانیهای تصریح کرد: «محاصره شماری از استانها همچون عدن، ضالع، لحج و تعز مانع از دسترسی غیرنظامیان به مواد غذایی اصلی نظیر گندم شده است.در همین حال بازارهای محلی و کامیونهای حامل اقلام غذایی هدف حملات هوایی قرار میگیرند.»
وی گفت، «تحمیل گرسنگی به غیرنظامیان» جنگزده میتواند مصداق جنایت جنگی تلقی شود.
عربستان سعودی از 6 فروردین 1394 (26 مارس)، بدون مجوز سازمان ملل، در تلاش برای احیای قدرت همپیمان نزدیک خود، عبدربه منصور هادی، رئیس جمهور مستعفی و فراری یمن، و همچنین به منظور تضعیف جنبش انصارالله، این کشور فقیر عربی را هدف حملات هوایی مرگبار قرار داده است.