مردم در ترکیه برای شرکت در همهپرسی دربارۀ قانون اساسی این کشور که اختیارات چشمگیری را در اختیار رجب طیب اردوغان رئیسجمهور این کشور قرار میدهد بهپای صندوقهای رأی رفتهاند.
فعالیت حوزههای رأیگیری در شرق ترکیه که در ساعت 7 بامداد بهوقت محلی آغاز شد در ساعت 5 عصر بهوقت محلی خاتمه مییابد. این در حالی است که رأیگیری در دیگر نقاط ترکیه یک ساعت دیرتر آغاز شد.
بیش از 53.2 میلیون نفر در ترکیه واجد شرکت در این همهپرسی هستند. این در حالی است که بیش از یکمیلیون نفر برای اولین بار است که در رأیگیری برای همهپرسی مشارکت میکنند. انتظار میرود نتایج اینهمه پرسی تا عصر یکشنبه مشخص شود.
مطابق با قانون اساسی جدید ترکیه، دفتر و منصب نخستوزیر ترکیه که در حال حاضر بنعلی ییلدریم آن را در اختیار دارد برچیده خواهد شد. در صورت تصویب قانون اساسی جدید، قدرت اجرایی رئیسجمهور درزمینهٔ عزل و نصب مقامهای ارشد دولتی افزایش خواهد یافت.
مطابق با قانون اساسی جدید ترکیه انتخابات آتی ریاست جمهوری و پارلمانی بهطور همزمان در 12 آبان 98(3 نوامبر 2019) برگزار خواهد شد و دورۀ ریاست جمهوری 5 سال است. وی قادر به ادامۀ فعالیت در حداکثر دو دوره پنج ساله خواهد بود.
مطابق با تغییرات جدید قانون اساسی اردوغان برای دو دوره دیگر تا سال 2029 رئیسجمهور خواهد بود.
در همین حال ازآنجاییکه رئیس جمهوردیگرنیازی ندارد که بی طرف باشد بدون حمایت حزبی می تواند ریاست حزب عدالت و توسعه را نیز بار دیگر بر عهده بگیرد.
علاوه بر این، مطابق با قانون اساسی جدید به رئیسجمهور اختیار تدوین قانون اساسی جدید و اعلان وضعیت فوقالعاده دادهشده است.
نظرسنجیها از احتمال دادن رأی «آری» در اینهمه پرسی حکایت دارد این در حالی است که تحلیلگران میگویند به دلیل اختلاف اندک پیشبینی دراینباره غیرممکن است.
اردوغان شنبه دریکی از سخنرانیهایش در منطقۀ توزلا گفته بود: «قانون اساسی جدید ثبات و امنیت را برای توسعه و رشد کشور به ارمغان میآورد. ترکیه میتواند به سرعت به سمت آینده حرکت کند.»
این در حالی است که مخالفان میگویند قانون اساسی جدید احتمال تشکیل حکومتی خودکامه را تقویت خواهد کرد.
کمال قلیچدار اوغلو، رئیس حزب جمهوریخواه خلق ترکیه در سخنانی در میان هوادارانش گفت مردم ترکیه باید تصمیم بگیرند که آیا «ما خواهان ادامه سیستم پارلمانی دموکراتیک و یا دیکتاتوری هستیم.»
وی همچنین سیستم جدید را به «اتوبوسی بدون ترمز تشبیه کرد که به سمت مقصدی نامعلوم حرکت میکند.»
ترکیه سال گذشته شاهد حملات تروریستی متعددی بود که اغلب آنها به گروه تروریستی داعش و یا حزب کارگران کردستان (پ ک ک) نسبت داده میشود.
این کشور همچنین جولای گذشته شاهد کودتای نافرجامی بود که دولت آنکارا فتحالله گولن، شخصیت مذهبی مخالف دولت ترکیه را که مقیم امریکاست؛ مغز متفکر این کودتا معرفی کرده است. گولن چنین اتهامی را قویاً رد کرده است.
ترکیه از آن زمان در وضعیت فوقالعاده به سر برده است که به دولت این امکان را میدهد تا رسانهها و گروههای مخالف را که گفته میشود در این کودتای نافرجام نقش ایفا کردهاند، سرکوب کند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.