رئیسجمهور ایران میگوید اسلامهراسی، نژادپرستی و اندیشههای تکفیری ریشۀ مشترک دارند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، حسن روحانی، سهشنبه در سخنرانی خود پس از دریافت دکترای افتخاری از دانشگاه دولتی مسکو در جمع اساتید و دانشجویان این دانشگاه گفت: «امروز متأسفانه شاهد رشد افراطگرایی خشونتبار در جهان هستیم. اسلام هراسی، نژادپرستی و اندیشههای تکفیری، بهرغم اینکه خاستگاه متفاوتی دارند، در عمل به یکدیگر پیوسته و به مقابله با انسجام ملتها و به تغذیه خشونت و افراط برخاستهاند.»
رئیسجمهور ایران عزم جهانی برای مبارزه با ریشههای خشونت و افراطیگری را ضروری دانست و تأکید کرد: «انسان امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند اعتدال است.»
روحانی افزود: «افول سیطره غرب بر جهان و پایان انحصار ثروت، قدرت و فناوری فرصتی تاریخی را فرا روی ملتها قرار داده تا بنیانهای جهانیِ جدیدی را بنا کنند؛ ساختاری که با تکیه بر ارزشهای مشترک انسانی چون صلح، عدالت، برابری، آزادی، اعتدال، مدارا، احترام به فرهنگها و حقوق ملتها و پرهیز از تنش و خشونت، جهان را به مکانی ایمنتر برای همه تبدیل کند.»
رئیسجمهور ایران گفت: «بیاییم اجبار را به انتخاب، تحمیل را به تحمل، تحقیر را به تکریم، و خشونت و افراط را به محبت و مدارا تبدیل کنیم.»
روحانی تصریح کرد: «در این جهان پرمخاطره، انسانیت بیش از هر زمان دیگر به ندای اعتدال نیازمند است. امروز جهان تشنه عدالت و خسته از خشونت، در جستجوی راهحلی است که کرامت آدمیان را پاس داشته وزندگیشان را با دینباوری و معنویت معنا بخشد؛ بیآنکه به مادیت و رفاه آنان بیتوجه باشد.»
رئیسجمهور ایران افزود: «کسانی که از دین که پیام رهایی انسان است، تصویری تیره و خشونتبار برساختهاند، نهتنها انسانیت امروز را از متن وحدتبخش، صلح آفرین و آرامبخش زندگی اجتماعی محروم ساختهاند، بلکه متأسفانه به نام دین، انسانها را در آتش فرقهگرایی افراطی به خاک و خون کشیدهاند.»
روحانی گفت: «راهحل خاتمه دادن به این وضعیت اسفبار، در گام اول تحمل و خویشتنداری و در گام بعد، توسعه گفتگوهای چندجانبه، صادقانه و توأم با احترام به منافع همه کشورهاست. هدف ما باید رسیدن به سازوکاری پایدار برای توسعه دموکراسی، تقویت کارآمدی دولتها، حل مسالمتآمیز اختلافات و تلاش برای تفاهم بر ترتیبات امنیت منطقهای باشد که ثبات کشورها را ارتقاء بخشد. مذاکره برای حصول به این تفاهمها باید پیش از آنکه منطقه به مرحله برگشتناپذیری از ویرانی برسد، آغاز شود. ایران آمادگی خود را برای قدم برداشتن در این مسیر اعلام کرده و از هر ابتکاری که دستیابی به این هدف را سرعت بخشد، استقبال میکند.»
رئیسجمهور ایران اظهار داشت: «باور من بر این است که هدف اصلی همکاریهای منطقهای باید تلاش و کوشش برای ایجاد منطقهای باثباتتر و قویتر باشد که در آن توانایی حل اختلافات و توسعه امنیت دستهجمعی و تجارت متوازنِ درون منطقهای را فراهم نماید. این مهم نیز تنها از طریق تلاش برای ترویج ابتکارات چندجانبهگرایانه میان کشورها میسر خواهد شد.»
روحانی گفت: «ما در آرزوی ساختن جهانی هستیم که همه ملتها باهم و در کنار هم باشند، نه در برابر هم. بشریت از اجبار، تحمیل و تحقیر بیزار است؛ و از خشونت و افراط در فرار. بیاییم اجبار را به انتخاب؛ تحمیل را به تحمل؛ تحقیر را به تکریم؛ و خشونت و افراط را به محبت و مدارا تبدیل کنیم.»
روحانی همچنین یادی از نوروز کرد و گفت حضورش در روسیه در نخستین روزهای سال جدید ایرانی به معنای تأکید بر روابط دوستانه و پایدار موجود میان دو ملت ایران و روسیه است.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.