بر اساس یک گزارش پس از حملۀ گروه تروریستی داعش به گروههای مسلح معارض دولت سوریه در شمالغربِ این کشور، کمکهای نظامی که با هماهنگی آژانس اطلاعات مرکزی امریکا (سیا) به آنها میرسید، متوقف شده است.
خبرگزاری رویترز در یک گزارش اختصاصی این خبر را به نقل از منابعی در گروههای معارضِ دمشق منتشر کرد و نوشت این موضوع موجب ناامیدی تکفیریها از ادامۀ حمایت خارجی از نبرد آنها علیه بشار اسد، رئیسجمهور سوریه، شده است.
به گفتۀ این معارضین، هیچ توضیح رسمیای دربارۀ توقف این کمکهای نظامی به آنها داده نشده است، اما برخی از منابع معتقدند که این موضوع با هدف جلوگیری از افتادن سلاح و منابع مالی به دست تروریستها صورت گرفته است.
معارضین به رویترز اعلام کردهاند که تصور میکنند توقف کمکهای نظامی موقتی باشد.
در این گزارش به نقل از 2 تن از مقامات امریکاییِ آگاه به برنامۀ حمایتی سیا از معارضین سوری، آمده است که توقف در کمکهای این سازمان شامل مواجب، آموزش، مهمات و در برخی موارد شامل توقف ارسال موشکهای ضد تانک هدایتشونده میشود.
البته این مقامات ادعا کردهاند این اقدام در واکنش به حملۀ تروریستهای داعش بوده است و ارتباطی با سیاستهای دونالد ترامپ، رئیسجمهور جدید امریکا، ندارد.
یکی از مقامات امریکایی مذکور که نامش ذکر نشده است، دراینباره به رویترز گفت: «حقیقت این است که تغییراتی در منطقه ایجاد شده است و این تغییرات به ناچار عواقبی دارند.»
گروه معارض موسوم به ارتش آزاد سوریه (اِفاِساِی) در شمال این کشور، یکی از مهمترین گروههایی است که از توقف کمکهای امریکایی متضرر میشود.
بر اساس این گزارش، کمکهایی که سیا برای گروههای معارض مورد تأیید ارتش آزاد سوریه میفرستاد شامل کمکهای دولتهای ترکیه، قطر و عربستان نیز میشد. این کشورها از مخالفان منطقهای دولت بشار اسد به حساب میآیند.
در گزارش رویترز آمده است که مقامات سازمان سیا حاضر به اظهارنظر دربارۀ توقف کمکهای نظامی به معارضان سوری نشدهاند. مقامات قطر، ترکیه و عربستان نیز حاضر به ارائۀ اطلاعات به این خبرگزاری نشدهاند.
اما رویترز در گفتوگو با سرکردگان پنج گروه معارضِ وابسته به ارتش آزاد سوریه، از آنها دربارۀ توقف حمایت مالی و نظامی تحت هماهنگی سیا که با عنوان «اتاق عملیات اِماُاِم» شناخت میشود، تأیید گرفته است.
2 تن از سرکردگان بلندپایۀ گروه ارتش آزاد سوریه نیز که نخواستند نامشان فاش شود، این اطلاعات را تأیید کرده و افزودند دولتهایی که از آنها حمایت میکنند، در صدد هستند که کمکهایشان را به یک گروه متحد شده از معارضین در سراسر سوریه ارسال کنند.
در این میان هنوز به وضوح مشخص نیست که سیاست رئیسجمهور جدید امریکا در قبال بحران سوریه چه خواهد بود.
ترامپ پیش از پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری امریکا، گفته بود که احتمال دارد حمایت ایالاتمتحده از گروههای معارض سوری را قطع کرده و مبارزه با گروه تروریستی داعش را در اولویت قرار دهد.
با این وجود دولت ترامپ هنوز سیاست روشنی در قبال مداخلۀ نظامی امریکا در عراق و سوریه اتخاذ نکرده است و برخی از معارضینِ سوریه کماکان امیدوار هستند که پشتیبانی از آنها از سوی امریکا افزایش یابد.
دولت امریکا طی سالهای گذشته بارها به حمایت تسلیحاتی، آموزشی و مالی از گروههای تکفیری مسلح و معارض دولت سوریه، پرداخته است.
دمشق بارها اعلام کرده است که امریکا و متحدان غربی و منطقهایاش با «مخالف میانهرو» خواندن گروههای مسلح تروریستی در سوریه و کمکرسانی به آنها به جنگ چندین ساله در این کشور عربی دامن زدهاند.
ائتلاف تحت امر امریکا با بیش از 60 عضو از اوت و سپتامبر 2014 (مرداد و شهریور 1393) به ترتیب در عراق و سوریه حملات هوایی نیز اجرا کرده است. این حملات هوایی بارها منجر به کشته شدن غیرنظامیان شده و تأثیر چندانی بر تضعیف گروه داعش نداشته است.
سخنگوی وزارت دفاع روسیه اواسط دیماه سال جاری اعلام کرد ائتلاف بینالمللی تحت امر امریکا از سال 2012 بهصورت مداوم زیرساختهای سوریه را منهدم کرده و تأسیسات نفتی تحت کنترل داعش را هدف حمله قرار نداده است.
بیشتر بخوانید:
اواسط بهمنماه سال جاری اعلام شد با وجود هشدارها مبنی بر احتمال دستیابی تروریستها به سلاحهای امریکایی، دولت ترامپ برای یک گروه از معارضان در سوریه ادوات زرهی فرستاده است.
گروه موسوم به «نیروهای دموکراتیک سوریه»، از معارضان مسلح مخالف دولت سوریه، در همان برهه تائید کرد که اولین محمولۀ ادوات زرهی امریکا و وعدۀ حمایت تسلیحاتی بیشتر را دریافت کرده است.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.