ارتش آمریکا تأیید کرد که در دو حمله به تانکرهای نفت داعش در شرق سوریه از حدود 5 هزار گلولۀ ساختهشده از اورانیوم ضعیف شده استفاده کرده است.
این در حالی است که ائتلاف موسوم به ضد داعش به رهبری ایالاتمتحده، قبلاً متعهد شده بود در حملاتش از این مهمات بحثبرانگیز استفاده نکند.
اورانیوم تضعیفشده فلزی با چگالی بسیار بالا (حدود دو برابر سرب) است که از فراورده جانبی غنیسازی اورانیوم به دست میآید.
جاش ژاک، سخنگوی فرماندهی مرکزی آمریکا، (سنتکام) به پایگاه خبری تحلیلی «فارین پالیسی» گفت: «5265 گلولۀ ضد زره ساختهشده از اورانیوم ضعیف شده در نوامبر 2015 (آبان-آذر 1394) در دو حملۀ هوایی علیه تانکرهای نفتی داعش در استانهای دیرالزور و حسکه در شرق سوریه شلیک شدند.»
این مقام نظامی امریکا در توجیه استفاده از این مهمات افزود امریکا برای اطمینان از انهدام کاروان کامیونهای نفتی داعش از گلولههای ساختهشده از اورانیوم ضعیف شده استفاده کرده است.
این در حالی است که پیشتر جان مور، سخنگوی ائتلاف به رهبری آمریکا، بهصراحت استفاده از این مهمات را رد کرده و گفته بود: «هواپیماهای ایالاتمتحده و نیروهای ائتلاف در عملیات در عراق و سوریه از مهمات ساختهشده از اورانیوم ضعیف شده استفاده نکرده و نخواهند کرد.»
(ویدئوی آرشیوی از حملۀ ائتلاف ضد داعش به کاروان نفتی داعش در شرق سوریه را در زیر ببینید)
پنتاگون اعلام کرده بود در حملات ضد داعش لازم نیست از مهمات ساختهشده از اورانیوم ضعیف شده استفاده شود زیرا داعش تانکهای ضد زره ندارد.
گفتنی است گلولههای ساختهشده از اورانیوم ضعیف شده قادر هستند به بدنۀ تانکهای سنگین و زرهپوشها نفوذ کنند، اما به هنگام اصابت به هدف، ذراتی سمی حاوی اورانیوم در محیط اطراف پخش و هوا، خاک و آب را آلوده میکنند.
این آلودگیها از آن جهات خطرناک هستند که در صورت وارد شدن به بدن انسانها یا حیوانات میتواند نقایص مادرزادی، اختلالات ژنتیکی و سرطان ایجاد کنند.
امریکا پیشتر هم در سال 1991 در جنگ خلیجفارس، در دهۀ 1990 در درگیریهای بالکان و نیز در سال 2003 در حمله به عراق از حدود یکمیلیون گلولۀ ساختهشده از اورانیوم ضعیف شده استفاده کرده بود.
گفته میشود گلولههای ساختهشده از اورانیوم ضعیف شده دلیل اصلی بیماری موسوم به «سندرم جنگ خلیجفارس» است که کهنه سربازان جنگ خلیجفارس و برخی نیروهای حافظ صلح مستقر در منطقۀ بالکان را بیمار کرد.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.